Doğum Öncesi Sınıfı’nda öğretmenler kimdir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 25 Saniye
Doğum Öncesi Sınıfı’nda öğretmenler kimdir?

Doğum Öncesi Sınıfı’nda öğretmenler kimdir?

Anne elbette bebeğin birincil öğretmenidir. Annenin yardımcısı çoğunlukla babadır ancak yaşça büyük bir çocuk, bir akraba veya hamilelik sırasında ve doğumdan sonra sizin ve bebeğin yanında olacak bir arkadaş da yardımcı olabilir.

Tüm ailenin bu uyarım seanslarına katılımının çeşitli olumlu sonuçları vardır. Öncelikle, beraberliği ve her bir aile bireyinde, en küçüğünde bile, bebeğin eğitimine katkıda bulunabileceği hissini artırır. İkinci olarak, bu alıştırmaları uygulamak aslında daha iyi öğretmenler olmaları için aile bireylerini de eğitir. En önemlisi ise, alıştırmalar bebek doğmadan her bir aile bireyinin onunla bağ kurmasını sağlar. Bu özellikle yeni doğan bebekle yerlerinden edileceklerini hissedebilecek kardeşler için önemlidir. Bazı annelerin açıklamalarına göre, Doğum Öncesi Sınıfı’nda evcil hayvanınız bile bebeğinize “öğretim”de yardımcı olabilir.

annecocukhamile

Şekil- Bence ben bunu yaptığımda bebek gülüyor çünkü annemin karnına kafamı dayayıp onunla oynadığımda kulağımı tekmeliyor. (6 yaşında bir erkek çocuk doğmamış kız kardeşiyle nasıl oynadığını anlatıyor.)

Bebeğim kediyi karnıma koymamdan gerçekten çok hoşlanıyor! Kedicik bayağı yüksek sesli mırlıyor ve kedi karnımda olduğu sürece bebek de bir nevi nazikçe yuvarlanıyor. (Bebeği ve evcil hayvanı arasındaki bağı keşfeden bir Doğum Öncesi Sınıfı annesi. Doğumdan sonra bebek kediciğin kuyruğunu çekmesine rağmen çok iyi arkadaş olmuşlardır.)

Bebek sanki muhabbet kuşumu karnıma koymamı fark ediyor gibi. Muhabbet kuşu öttükçe bebek de kıpırdanıyor. (Evcil hayvanı alıştırmalarında rol alan bir diğer Doğum Öncesi Sınıfı annesi.)

 

Bu alıştırmaları yapmak için yeteri kadar zamanım olacak mı?

Doğum Öncesi Sınıfı öğretmeni olmak sandığınız gibi tam zamanlı bir iş değildir. İşin aslı, çok da zaman alan bir şey değildir.

Hamileliğiniz boyunca ev dışınca çalışıyor olsanız da öğrenme oyunlarını oynayabilirsiniz. Bazı alıştırmalar işte de kolaylıkla uygulanabilmektedir. Bebeğine öğle yemeğine çıkacağı zamanları söyleyen bir annenin bebeği de cevaben hareketlenmiştir.

Günde iki uyarım seansı önermekteyiz. Araştırmalarımız ve 3000’den fazla Doğum Öncesi Sınıfı ebeveyni ile on beş yıldan fazla uygulamalı deneyimlerimiz, bebek ve ebeveynler için ideal programın sadece beş ila on dakikalık seanslar olduğunu göstermektedir.

Doğmamış bebeğinizle olan iletişiminizi hoş bir deneyim haline getirmek için her günün özel bir zamanını seanslara ayırın. Bebeğiniz ve yardımcılarınızla aranızda bir güven ortamı oluşturun ve tek seferde çok şey yapmamaya çalışın. Doğumundan önce bebeğinize “özel zamanlar” ayırmak ve böyle bir ortam yaratmak Doğum Öncesi Sınıfı için önerdiğimiz etkinlikler için temel oluşturur.

Mümkünse yalnız uygulayacağınız seans için sabahtan bir zaman dilimi, baba veya başka bir yardımcının katılımıyla uygulayacağınız seans için ise akşam saatlerinde bir zaman dilimi ayırın. Bebeğinizi uyarmak için seçtiğiniz zaman diliminin bebeğinizin doğumdan sonrasına da taşıyacağı bir düzen teşkil edebileceğini aklınızdan çıkarmayın. (Bazı alıştırma ve öğrenme oyunlarının uygulanması için en iyi zamanlar hakkında özel talimatlar vereceğiz.)

Eşimin ben ve bebekle konuşabildiği tek zaman eşim işe gitmeden önce, gece geç bir saatti. Bebeğimiz şu an 3 aylık ve bizi her gece doğmadan önce onunla konuştuğumuz aynı saatte uyandırıyor. Babasından birkaç kelime duymadan da tekrar uyumuyor. (Doğum Öncesi Üniversitesi’nin ilk mezunlarından olan bir anneden yorumlar.)

Bir yıl kadar bu gibi yorumlar duyduktan sonra, bebeğinizin daha uygun saatlerde uyuyup uyanması için, seansların zamanlamaları için bir kılavuz oluşturmaya karar verdik.

Unutmayın, doğmamış bebeğiniz de tıpkı sizin gibi yorulabilir. Bu nedenle on dakikadan fazla seansları ve kaçırılan zamanların telafilerini desteklememekteyiz. Yine bu sebepten, bebeğinizin uyarımı için iki kat fazla zaman harcamak zekâ gelişimi için iki kat daha iyi değildir. Aslına bakılırsa, bazı çalışmalar çok fazla uyarımın bebekleri yorduğunu ve hatta öğrenmeyi engelleyebileceğini göstermektedir. Dolayısıyla, seanslarınızı kısa tutunuz.

Alıştırmaların bebeğiniz için çok özel yollarla kullanılması gerektiğini bir ebeveyn-öğretmen olarak sizin anlamanız en önemli noktadır. Yaptığımız şey, bebeği öğrenmeye zorlamak değildir. Tekrarlıyoruz, alıştırmalar sizin, bebeğiniz ve yardımcılarınız için eğlenceli olması için yaratılmıştır. Alıştırmalar bu şekilde uygulandığı takdirde, bebeğinize öğretmenin yanı sıra, doğduktan sonra bebeğinizle bağlantı kurmanın önemli prensiplerini de öğrenmiş olursunuz.

 

Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarından neler öğrenebilirim?

  1. 1.      Eğer daha doğmamış olsa bile bebeğinize tüm dikkatinizi verirseniz, büyük ihtimalle güzel bir geri dönüş alırsınız.
  2. 2.      Doğumdan önce tüm dikkatinizi bebeğinize odaklayarak, onunla ömür boyu sürecek bir bağ kurma alışkanlığı geliştirebilirsiniz. Bunu ebeveynliğin dikkat dağıtıcı unsurları konsantrasyonunuzu bozmadan yapmak çoğunlukla daha kolay olur.
  3. 3.      Uyarım seanslarına babayı ve kardeşleri yardımcınız olarak dahil etmek onların da bebekle doğumdan sonra bağ kurmalarına yardımcı olur. Bu seanslar için her gün birkaç dakika ayırmak, herkesin bebek doğduktan sonra bu “özel öğrenim zamanları” kavramına alışmasına yardımcı olur.
  4. 4.      Bebeğinize bir şeyler öğretmek keyifli olabilir. İstikrarlı olunmalıdır ancak çok zaman harcanmasına gerek yoktur.
Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0