Kardeşler Arası Rekabet: Neden Başlar, Nasıl Engellenebilir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 53 Saniye
Kardeşler Arası Rekabet: Neden Başlar, Nasıl Engellenebilir?

Kardeşler Arası Rekabet Nasıl Başlar?

Çocuğunuz için yeni bir bebeğiniz olacağını anlamak ve onu yaşamına kabul etmek hayli zordur. Kardeşler büyüdükçe, kıskançlıklarını birbirlerine laf atarak, itişerek veya direk şiddet uygulayarak gösterebilirler. Böylesi davranışlarda amaçları, oyunlarını bozan, oyuncaklarını kıran, daha da önemlisi ebeveynlerinin ilgisini çalan kardeşlerinden bir nevi intikam almaktır.

Öncelikle derin bir nefes alın; bu davranışlar çocuklarınız için gayet normal. Çocukken birbirleriyle anlaşamayan çocuklar büyüdükçe genelde birbirleriyle yakınlaşır. Aynı zamanda, kardeşler arasında rekabet onları okula ve günümüzdeki sınav sisteminin rekabetine hazırlaması açısından da önemlidir.

Fakat çocuğunuz tabii ki böylesi kavramları anlayabilecek yaşta değil. Onun için en önemli olan şey ilginiz ve yeni doğacak kardeşi bunu ondan çalmak için en büyük aday. Böyle bir durumda çocuğunuz:

  • Uzun zamandır kullanmıyor olsa bile biberon kullanmak isteyebilir.

 

  • Yürümeyi reddedebilir.

 

  • Tuvalet eğitiminde geri adim atabilir.

 

  • Kardeşinin koltuğunda oturmak, onun yemeğini yemek gibi davranışlar gösterebilir.

 

  • Siz kardeşini emzirirken engel olmaya çalışabilir.

Hatta ve hatta kardeşini çimdiklemek veya dürtmek gibi davranışlar bile gösterebilir. Bu sizin dikkatinizi üstüne toplamak için ideal bir yöntemdir, çünkü çocuğunuz için azarlanmak bile sizin ilginizi kaybetmekten iyidir.

Çocuğunuz büyük olasılıkla böylesi davranışların kardeşini incittiğinin ve canını acıttığının farkında değildir. Bunu anlaması ise genellikle uzun süre alacaktır.

kardes

Tabii ki böylesi bir mücadelede hakemlik yapmak zor. Çocuğunuzun davranışları ne kadar doğru olmasa da kendinizi onun yerine koymanız gerekmektedir. Sizin ilginizi sevginizle eş gördüğü için, ilginizi kaybetmesi onun için onu artik sevmediğiniz anlamına gelmektedir.

Yazı dizimizin ikinci bölümünde çocuğunuzu yeni bebeğinizin doğumuna nasıl hazırlayabileceğinizi açıklayacağız.

İlk Yayın Tarihi: 12 Kasım 2014 @ 17:28

5 “Kardeşler Arası Rekabet: Neden Başlar, Nasıl Engellenebilir?” yorumu;

Kardeş Kıskançlığı (36-48 Ay) · 16 Ağustos 2015 at 15:48

[…] Tüm bunların içinde kıskançlık, genel olarak kardeşlerin pek çoğunda görülmektedir. Kıskançlık oldukça doğal bir duygudur. Kıskançlık bazen, yeni gelen bebeğe düşmanca tutumlar, onunla […]

Küçük Çocuklarda Davranışlar bir Buz Dağı gibidir… · 26 Şubat 2015 at 21:39

[…] bir deyişle; çocuğun bilinçli olarak “Biliyor musunuz Anneciğim Babacığım eve yeni kardeşim geldiğinde ben kendimi bu aileye yeterli ölçüde ait hissetmedim. Haa sahi o süreçte her […]

Çocuğun Kötü Davranışlarından Kurtulmak | Bebek Disiplini · 26 Şubat 2015 at 18:05

[…] yaşındaki kızım Zeynep, 4 yaşındaki kardeşi Can için bu soruyu ne zaman sorsa ona “Kardeşin için “sinir bozucu” deme” diye tepki […]

Hamileyken Stresi Azaltmak · 1 Şubat 2015 at 15:09

[…] ve yapacak çok işinizin olmasının bir sakıncası yoktur. Bu sizin ister ilk ister beşinci bebeğiniz olsun, hayat tarzınızda değişiklikler yapmanız gerekecektir. Değişim sonu ister iyi ister […]

Birincil Kelime Listesi · 15 Ocak 2015 at 14:05

[…] en güzel ağlıyormuş gibi yaparak uygulanır. Başka çocuklarınız varsa onlar da doğmamış kardeşleriyle ağlama alıştırmasını paylaşabilirler. […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0