Doğmamış çocuğum gerçekten öğrenebilir mi?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 18 Saniye
Doğmamış çocuğum gerçekten öğrenebilir mi?

Doğmamış çocuğum gerçekten öğrenebilir mi?

Kendi araştırmalarımız ve doğum öncesi gelişim alanında çalışan sayısız bilim insanının araştırmaları, bebeğin rahim içinde öğrenme, hissetme ve karanlık ve aydınlık arasındaki farkı algılayabilme yeterliliğine sahip olduğunu göstermektedir. Hamileliğinizin beşinci ayında  (20 hafta), bebeğinizin uyarıları “hissetme” yeteneği, onunla öğrenme oyunları oynamanıza yetecek derecede gelişmektedir.

İlk işiniz bebeğin ilgisini çekmektir. Bunu yaparken, otoyol yakınlarında yaşayan insanların yoldan geçen araba seslerini nadiren fark ettiklerini aklınıza getirmenizin bu konuda yardımı olabilir. Benzer şekilde, karnınızdaki bebeğiniz de sesleri duyar, titreşim ve hareketleri hisseder. Ancak, bu uyarıların bir anlamı veya düzeni olmaması dolayısıyla uyarılardan bir şey öğrenemez ve ortamı dışındaki ses ve hareketleri görmezden gelme eğilimi içine girer.

Örneğin, bize doğumdan önce müzik dinleyen bebeklerinin doğumdan sonra müziğe nasıl tepki verdiklerini anlatan birçok ebeveyn vardır. Bu olayın bilinen bir örneği çalışma arkadaşlarımızdan biri olan Dr. Thomas Verny tarafından Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı adlı kitabında işlenmiştir. Dr. Verny ünlü senfoni şefi Boris Brott’un müziğe nasıl merak sardığı ile ilgili bir röportaj kaleme alır. Şef, gençken belli bazı parçaları çalışmasına gerek kalmadan çalabilme yeteneğine sahip olduğunu fark ettiğini hatırlamaktadır:

“Bir partisyonu ilk kez yönetiyordum ve aniden viyolonsel dizesi çok tanıdık geldi. Sanki parçanın akışını, sayfayı partisyon üzerinde bulmadan önce biliyor gibiydim. Bir gün profesyonel bir viyolonsel çalgıcısı olan anneme bu konudan bahsettim. Kafamdaki bariz dizenin her zaman viyolonsel dizesi olmasından dolayı konunun annemin ilgisini çekeceğini düşündüm. Annemin ilgisini çekti, ancak söz konusu parçaların hangileri olduğunu duyunca gizem kendiliğinden çözüldü. İlk bakışta bildiğim tüm partisyonlar annemin hamileyken çaldıklarıydı.”

Brott’un erken uyarımında olduğu gibi, viyolonselle ortaya çıkan ses biçiminin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Viyolonselin sesi çok yüksek değildir, hava yoluyla titreşir ve viyolonsel hem seslerin hem de titreşimlerin duyulduğu anda net olarak hissedileceği şekilde karna yakın tutularak çalınır.

Anne performanstan hoşnut olduğu zaman, bu biyolojik zevk mesajı bebeğe de iletilir. Bebek, müzik sesini biyokimyasal zevk mesajı ile ilişkilendirir. Anne sigara kullanıyorsa da anneden bebeğe biyolojik mesajlar gönderilebilir .

Programımız, bebeğinize benzer biçimde öğretim vermenize yardımcı olan yapısal alıştırmalar içerir. Ancak ebeveynlerin bu alıştırmaları uygulamak için viyolonsel veya başka herhangi zor bir enstrüman çalmayı öğrenmeleri gerekmemektedir. Bunun yerine, küçük bir davul kullanmanızı öneriyoruz. Ne zaman ve nasıl kullanacağınız ileriki bölümlerde açıklanacaktır.

Bebeğimle nasıl iletişim kurarım?

Birçok aile bize doğmamış bebekle iletişim kurmaktan bahsederken ne demek istediğimizi sormaktadır. Bunu açıklamanın en kolay yolu; önemsediğiniz ve iyi tanıdığınız biriyle konuşurken kendi hislerinizin sizi nasıl etkilendiğini düşünmenizdir. İletişim kurmak pasif dinlemeden çok daha fazlasıdır: Bir ses duyarsınız, bir dokunuş hissedersiniz, bir görüntü görürsünüz ve bir duyguyu hissedersiniz. Tüm bunlar iletişim sürecinin bir parçasıdır.

Benzer biçimde, bebeğiniz de sesinize (ve eşinizin, başka çocukların, anneannesinin vb seslerine) veya müzik sesine, karnınıza yapılan dokunuşlara, ışıktan karanlığa geçişlere ve hatta annesinin duygularına ilgi göstermeyi öğrenme yetkinliğindedir. Bazı durumlarda bir tekme veya başka bir hareketle tepki verebilir.

Doğum Öncesi Sınıfı programında, birçok ebeveynin hali hazırda uyguladıklarına benzer alıştırmalarla sizi iletişim sürecine dahil ediyoruz. Örneğin, hamileliğin beşinci ayında bebekleri tekmelemeye başladığında annelerin çoğu onları kendiliğinden takdir eder. Aynı zamanda, anneler hamilelik sırasında müziğe tempo tutar, bebeklerine şarkı söyler ve onlara hikâyeler okur. Bebeğinizle doğumdan önce iletişim kurmanız için ebeveynlerin tavsiye ettiği en iyi yöntemleri aldık, bazı başka yöntemlerde değişiklikler yaptık ve tamamen yeni yöntemler oluşturduk.

Bu eylemlere nasıl doğumdan sonra bebeğinizin bilişsel yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olacak bir oyun olarak devam edeceğinizi öğretmekteyiz. Bunun yanında, doğmamış bebeğin uyarımı için belli ses ve duyumlarla ilişkili kelimeler de kullanılmaktadır. Bunu size bebeğinizle dokunma, titreşim, hareket, ses ve ışıkla nasıl iletişim kuracağınızı göstererek yapmaktayız.

“Eşim ve ben geçen gün bir tartıştık. Avazımız çıktığı kadar bağırıyorduk. Bebek karnıma o kadar sert vurmaya başladı ki sonunda acıdığı için oturmak zorunda kaldım. Böylece bebek gerçekten kavgayı sonlandırmış oldu.” ( sekiz aylık hamile bir anne)

 

cathy

Cathy

-Mesajları etkin bir şekilde göndermek için bir insanın sinir hücrelerinin “myelin” denen protein bir kılıfla kaplı olması gereklidir.

-Duyusal uyarım alıştırmaları ile doğmamış bebeğimin yalnızca myelin oluşma sürecini hızlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda onun koordinasyonu ve zekâsına da direk etki edebilirim…

-Ama aslında bebeğimin beyin ve tüm vücut gelişimi için vazgeçilmez olan aksonların uzamasını ve dendrit dallanmasını teşvik edebilirim!

+Benim tek yaptığım sana kıyafet örmekti!!

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 23:06

5 “Doğmamış çocuğum gerçekten öğrenebilir mi?” yorumu;

Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net · 16 Nisan 2015 at 16:22

[…] bulguların, doğmamış fetüsün bir yenidoğan kadar iyi bir biçimde öğrenebildiği ve hatırlayabildiği fikrini […]

Bebeklerde Göbek Fıtığı: Belirtiler ve Tedavi · 31 Mart 2015 at 18:01

[…] göbek bağındaki damarlara yer açmak için ufak bir boşluk bulunur. Bu boşluk genelde bebek doğmadan önce yavaşça kapanır. Bazı bebeklerde ise bu kapanma gecikebilir. Bu durumda da yağ dokusu […]

Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri) | Gebelikte Diyabet · 21 Ocak 2015 at 23:43

[…] diyabette şeker düzeylerinin kontrolsüz seyretmesi hem anneyi hem bebeği hem de doğum zamanını ve şeklini etkileyebilir. Gestasyonel diyabette fetal anomali […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (37. Hafta) · 21 Ocak 2015 at 18:36

[…] haftanın sonunda, artık bebek miyadına gelmiş kabul edilir. Yeterince büyümüş olmakla birlikte, hâlâ günde 15-20 gram […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (24. Hafta) · 20 Ocak 2015 at 20:37

[…] dönemde, bebeğin rahim içinde bir tür yön duygusu geliştirmeye başladığı ve baş aşağı veya baş […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0