Disiplinde Cezaya Alternatifler

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 43 Saniye
Disiplinde Cezaya Alternatifler

Cezalandırmak mı, cezalandırmamak mı? Danışma hattımıza üyelerimizden böylesi bir soru geldiğinde Sevgili Bebek olarak ilk tepkimiz “Neden çocuklarımıza ceza veriyoruz?” sorusu oluyor. Böylesi bir soruya da üyelerimizde tabii ki çeşitli cevaplar geliyor. Gelen cevaplardan bazıları ise şöyle:

  • “Bazen o kadar sinirleniyorum ki başka ne yapabileceğimi bilmiyorum.”
  • “Ceza vermezsek, çocuklarımız her istemediğimiz şeyi yaparlar.”
  • “Ceza veriyorum, çünkü oğlum sadece cezadan anlıyor.”
  • “Ceza vermezsem çocuğum doğruyu yanlıştan nasıl ayırır?”
  • “Çocuğumun üzerimden bir hakimiyet kurmasından korkuyorum.”

Aslında cezanın bir ebeveyn-çocuk ilişkisinde yeri yoktur. Çocuklar yaptıklarının sonuçlarını görmelilerdir, fakat bu sonuç bir ceza olmamalıdır.

Şu an aklınızdan geçen “İyi de, çocuk yanlış davranmaya devam ederse ne yapacağız?” olabilir. Bu sorunun cevabı da ceza değil!

Ceza kavramının en büyük problemlerinden biri çocuğunuzu yaptıkları için üzgün ve pişman hissettirmek yerine akıl çeldirici bir etkisi olmasıdır. Yani ceza verilen çocuk çoğu zaman yaptıkları için pişman hissetmek yerine, ebeveynlerine karşı bir intikam duygusu besleyecek, yanlış davranışı düzeltmek yerine, bir dahaki sefere yakalanmamak amacında olacaktır. Kısacası ceza vererek çocuğunuzu yaptıklarının yanlış olduğunu farkettiği içsel süreçten uzaklaştırmaktasınız.

Örneğin köşede tek ayak üzerinde durmak gibi, pek çok ilkokulda hala kullanıldığından emin olduğumuz ilkel bir cezayı düşünelim. Diyelim ki çocuğunuz evdeki bir vazoyu kırdı ve siz onu “köşeye” gönderdiniz. Böylesi bir cezayla çocuğunuzun bu davranışını tekrarlamamasını umdunuz.  Oysaki çocuğunuz bu cezadan ne sizin beklentilerinizi, ne de bu davranışının sizi nasıl etkilediğini anlayabildi. Bu cezadan çıkardığı sonuç büyük olasılıkla bir daha vazo kırarsa, bunu bir şekilde sizden saklaması gerektiğiydi.

İlk Yayın Tarihi: 13 Mart 2015 @ 17:22

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1