Dalma Nöbetleri (Absans Nöbetleri)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 6 Saniye
Dalma Nöbetleri (Absans Nöbetleri)

Epilepsi yani halk arasında bilinen adı ile “sara” hastalığının, 40’ın üzerinde nöbet türü vardır. Epileptik nöbetlerden bazıları dikkat dağınıklığı ile karıştırılıp eğitim problemlerine sebep olan çok önemli sonuçlar doğurabilir.

Sara denildiğinde çoğumuzun aklına titremeler, kasılmalar ve şuur kaybı gelir. Ancak bu tip büyük nöbetlerin haricinde fark edilmeyen epileptik nöbetler de vardır. Dalma nöbeti (Absans epilepsi) de bu fark edilemeyen veya dikkat dağınıklığı ile karıştırılan bir epileptik nöbettir. Eğitime engel olduğu için tanı konulması çok önemli bir hastalıktır.

Dalma nöbetleri çoğunlukla kız çocuklarında görülmekle birlikte 3-13 yaş aralığında meydana gelir. Nöbetin başlaması ve bitmesi yaklaşık 10 ila 30 saniye kadar sürer ve çocuk bu esnada hayale dalmış gibi gözükür. Hem çok kısa sürdüğü için hem de çocuk yalnızca dalmış, hayal kuruyormuş gibi gözüktüğü için fark edilmesi güçtür.

Çocuk, nöbet sırasında bilinç kaybı yaşar ve olanları hatırlamaz. Bu yüzden çocuğa o esnada sorulan soruya cevap vermemesi, dersi dinlememesi gibi sebeplerle davranış bozukluğu olduğu düşünülebilir.

Dalma nöbetleri çok kısa sürer ve gün içinde yüzlerce defa gerçekleşebilir. Çocuk nöbet geçirirken, hareket etmez, seslenildiğinde cevap vermez, ağız çevresinde ve yüzünde seğirmeler görülür, başının hafifçe öne eğer, bilinç kaybı yaşar, çevrede olan biteni duyamaz ve hatırlayamaz.

Hastaların yalnızca %10’u gibi küçük bir kısmında titreme ve kasılma görülür. Bu yüzden de tanısı zor olur ve dikkat eksikliği, davranış bozukluğu ile karıştırılabilir. Aslında bilgi sahibi kişilerce kolaylıkla fark edilebilir. Örneğin nöbet sırasında çocuğun elindeki kalem, oyuncak vb. düşebilir. Ya da çocuk nöbet geçirdiği sırada su dolduruyorsa bardağı dolmasına rağmen doldurmaya devam edebilir. Yani her ne kadar tanısı zor gibi gözükse de, konu hakkında bilgi sahibi kişiler belirtileri kolaylıkla fark edip şüphe edebilirler.

Tanısı zor olsa da tedavisi oldukça kolay bir hastalıktır dalma nöbetlerinin. Ebeveynler çoğunlukla çocuklarında dikkat eksikliği olduğunu düşünerek çocuk psikiyatrına başvururlar. Yapılan muayene sonucu doktorun şüphesiyle elektroensefalografi (EEG) çekilir ve böylece tanı konmuş olur, klinik tedaviye başlanabilir. Tedaviye yanıt verme oranı da oldukça yüksektir.

Epilepsi bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu yüzden hasta çocukların diğer çocuklardan uzak tutulmasına gerek yoktur. Çocuğun kreş, okul vs. öğretmenleri bilgilendirilerek önlem alınması gerekir. Çocuğu kesinlikle günlük rutinlerinden uzak tutmamak gerekir.

İlk Yayın Tarihi: 9 Nisan 2017 @ 02:44

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0