Çocuklarımızı Cezasız Disipline Etmenin 3 Püf Noktası

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 51 Saniye
Çocuklarımızı Cezasız Disipline Etmenin 3 Püf Noktası

1. Küçük çocuklara ilgi hava su kadar gereklidir.

Küçük çocuklar ilgi ister; bu son derece yalın ve basit bir gerçektir. Eğer biz onlara her ne nedenden olursa olsun yeterince ilgi göstermiyor veya gösteremiyorsak küçük çocuklar bu ilgiyi çekmenin olumlu ya da olumsuz her türlü yolunu denemeye yönelirler, çünkü onlar için ilgisizlik kaldıramayacakları kadar önemli bir psikolojik yüktür. Yeterince ilgi görmeyen çocuk kendini asla güvende, seviliyor ve değer veriliyor göremez. Bunu hissettiğinde ise bu ilgiyi olumsuz da olsa kendine yöneltmek için etrafındakilerin dikkatini çekmek uğruna her tür istenmeyen davranışı da gerçekleştirmeye yönelir, çünkü onun algısında negatif de olsa ilgi ilgisizlikten her zaman daha iyidir.

Bu denli ilgi gösterin konusuna vurgu yaptığımız için asla 7 gün 24 saat ilgi göstermeniz gerekiyor çıkarımını da yapmamanız da yarar var. Kastedilen ilgi her gün düzenli olarak 10-15 dakikalık gerçek anlamda çocuğa odaklanarak çocuğu mutlu eden keyif veren bir etkinliği veya paylaşımı muhakkak sağlıyor olmanızdır. Burada dikkat edilecek nokta çocuğa ilgi gösterme biçiminiz olmalıdır. Örneğin sen boyama kitabını boya ben de yemeğimi yapayım biçimli bir olgu bir paylaşım veya ilgi göstermiş olmak değildir. Doğru ilgi çocukla bire bir etkileşim içinde geçirilecek zamandır.

Çocuğunuzla gün içinde 10-15 dakikalık bu paylaşım süreçleri, çalan cep telefonu, gelen mesaj ve benzeri ile sıkça bölünebiliyorsa bilin ki çocuğunuz bu süreçlerden yeterince tatmin olamayacak ve bunları içinde olumsuz bir duygu olarak biriktirebilecektir. Günümüzde hepimizin zamana karşı yarıştığı bir gerçek ama unutmamalıyız ki bu önerilen günde bir iki kezlik ilgi paylaşım süreleri diyebileceğimiz zaman aralıkları geleceğe yönelik en büyük yatırımlarınızda biri olacaktır, çünkü küçüklüğünde yeterince değerli olduğu hissettirilen, kendini güvende ve sevilen hisseden çocukların gelecekte daha olumlu bir kişiliğe sahip olacaklarıdır.

2. Öğretmeye yönelik örneklemeler yapmak

Çocuğunuzu disipline etmek için disiplin sözcüğünün latince kelime anlamının öğretmek-öğrenmek aklınızda olduğunu tutmanız gerekiyor. Çocuğunuzu disipline etmenin en doğal yolu ona nasıl ve ne şekilde doğru davranışlarda bulunabileceğiniz göstermenizle olabilir. Örneğin siz örnekleme yolu ile ona rol modeli olabilirsiniz. Çocuğunuza oyuncak sepetini oynadıktan sonra toparlamasını öğretmek için siz de kullandığınız özel eşyalarınızı toparlarken “İşim bittiği için ben de özel eşyalarımı toparlıyorum. Sen de tıpkı benim gibi oyuncaklarınla oynadıktan sonra onları toparlarsın değil mi canım?” diyebilirsiniz. Ya da tam tersi siz bebek olup ona anne veya baba rolünü vererek onun yaptığı davranışları ona yansıtarak doğru yapmasına yöneltebilirsiniz. Basit anlatımla küçük çocuklar hayatı yaşayarak deneyimleyerek öğrenirler ve bu konularda sizin doğru rol modeli olmanız çok önemli bir unsur olmaktadır.

3. Kurallar koyup kurallarınıza sadık kalın

Küçük çocuklar sınırlarını çizebildikleri ve günlük hayatlarında belli bir yapı ve sınırları olduğunu bildikleri düzen içinde çok daha rahat serpilip büyürler. Bu onların yaşantılarında güven anlamını taşır. Kurallar deyince günlük hayatınızı zorlaştıran ve daraltan anlamda günlük onlarca kuralın içinde boğulmanızı kastetmiyoruz. Aileniz için önemli olan temel kuralları saptamanızı ve bu kurallara aile fertlerinin tümünün uymasını sağlamanızdan söz ediyoruz. Aynı şekilde kurala uymayan bir aile ferdinin o kuralın sonuçlarına katlanacağını da bilmesi gerekiyor. Örneklersek sofrada yenmeyen bir yemeğin ardından bir saat sonra acıktım diyerek gelen babaya veya çocuğa farklı davrandığınızda, bu kural bir aile kuralı olmaktan çıkmakta ve küçük çocuğunuz için bu kendisine yönelik bir zorlama olarak algılanmaktadır.

Asla unutmayın küçük çocuklarınızı disipline etmek onlara doğru davranmayı nasıl öğreteceğinizle ilgilidir, nasıl ceza vereceğinizle değil.

İlk Yayın Tarihi: 20 Ocak 2016 @ 19:27

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarımızı Telefondan Uzak Tutmanın Yolları

Son zamanlarda sık sık ebeveynlerden “Ne yapsam elinden telefonu düşürmüyor!” benzeri şikayetler geliyor. Maalesef gelişen teknoloji ile birlikte biz yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da teknoloji bağımlısı hale gelir oldular. Eskiden bilgisayarımızdan yapmak istediğimiz her şeyi Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Çocukluk çağında en yaygın görülen korkulardan birisi karanlık korkusudur. Karanlık korkusu çocuklarda ruh sağlığını etkiler ve ebeveynler bunu dikkate almazsa ciddi tablolar görülebilir. Görünürde en masum olan masallarda bile çocuklar için korku öğeleri bulunur. Çirkin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1