Çocuklarımızı Telefondan Uzak Tutmanın Yolları

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 19 Saniye
Çocuklarımızı Telefondan Uzak Tutmanın Yolları

Son zamanlarda sık sık ebeveynlerden “Ne yapsam elinden telefonu düşürmüyor!” benzeri şikayetler geliyor. Maalesef gelişen teknoloji ile birlikte biz yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da teknoloji bağımlısı hale gelir oldular.

Eskiden bilgisayarımızdan yapmak istediğimiz her şeyi artık akıllı telefonlar aracılığı ile kolaylıkla elde edebiliyoruz. Gelişen teknolojinin avantajları göz ardı edilemez. Fakat teknolojiyi doğru kullanamazsak avantajdan çok dezavantajlarımız olur.

Yetişkin bireyler için cep telefonundan uzak durmak çocuklarda olduğu kadar zor değildir. Aklı yerinde her birey iradesini kullanarak bunu başarabilir. Çocuklarda ise durum böyle değildir.

Kimi zaman oyalansın diye, kimi zaman işimizi rahat yapabilmek için çocuğumuzun eline verdiğimiz telefon, zamanla çocuğun hayatının o kadar içine giriyor ki, onun için bir arkadaş, ebeveyn haline gelebiliyor! Ardından onların bu bağımlılığını ve telefonun çocuğun dünyasındaki yerini görmek bizleri dehşete düşürüyor.

Durum bu hale geldikten sonra çocuğumuzu telefondan uzaklaştırmak ise hiç kolay olmuyor.

Çocuğunuz sosyal medyada paylaştığı şeylerin kaç beğeni aldığını kontrol ediyor, videolar izliyor, arkadaşlarıyla mesajlaşıyor ve türlü sebeplerle elinden telefonu bırakmak bilmiyor mu?

Ya da henüz okuma yazma bile bilmeyen minik ufaklığınız, siz telefonunuzdan ısrarla silseniz bile sevdiği oyunları hemen bulup indiriyor, reklamlara maruz kalıyor ve hatta farkında olmadan para ile oyun bile satın alıyor olabilir.

Bu yazımızda sizlere çocuğunuzu telefondan uzak tutmak için öneriler sunacağız.

Unutmayınız ki, çocuğunuz yaptığınız her şeyi izler ve beyni bir sünger gibi emer. Siz her ne kadar telefonda fazla vakit harcamanın doğru olmadığını ona anlatıp dursanız da, söylediklerinizi uygulamadığınız takdirde anlattıklarınızın hiçbir faydası olmaz. Bu yüzden çocuğunuzun yanında telefonunuzu mümkün olduğunca az kullanmalısınız.

Telefon için Ağlama Kozunu Kullanmak

Çocuğunuz ısrar etse bile telefonunuzu vermemelisiniz. Bazen bu çok zor olabilir. Misafirlikte ısrarla telefonunuzu isteyen, bunun için yaygarayı koparıp sizi ve arkadaşlarınızı huzursuz etmek için elinden geleni yapan ufaklığınız direncinizi kırabilir. Fakat bir defalığına da olsa telefonu çocuğunuza vermeniz, ona istediğini nasıl yaptıracağına dair yol gösterir ve bu yalnızca cep telefonu konusunda değil, çocuğunuzun eğitiminde de yanlış bir adım olmuş olur.

Çocuğa Örnek Olmak

Çocuğunuzun yanında telefonunuzla oyun oynamamalı, uzun mesajlaşmalar yapmamalı ve uzun görüşmeler yapmamalısınız. Çocuğunuz telefonun yalnızca ihtiyaç halinde kullanılması gerektiğini anlamalı.

Eğitici İçerikleri Birlikte İzlemek

Çocuğunuza telefondan video izletmemelisiniz. Eğer izlemeniz gereken eğitici ve kısa bir video var ise birlikte bir kaç dakika izleyebilir, eğer videolar uzun ise daha sonra yine birlikte bilgisayardan ya da televizyonunuz aracılığı ile izleyebilirsiniz.

İlgi Göstermek

Çocuğunuzla birlikte vakit geçirirken, oyun oynarken, dikkatinizi tamamen ona vermeli, bir yandan gerekli de olsa telefonunuzla ilgilenmemelisiniz. Eğer önemli bir durum varsa çocuğunuza açıklayarak, işiniz bittiğinde tekrar oyununuza dönebilirsiniz.

Oyunlar ve Uygulamalar’ı Gerçek Dünyaya Uyarlamak

Çocuklar için oldukça cazip binlerce uygulama ve oyunlar mevcut olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu uygulama ve oyunları telefonunuza indirerek çocuğunuzun oynamasına izin vermeyin. Günümüzde telefon veya tablet aracılığı ile çocuklar boyamalar yapabiliyor, eğitici oyunlar oynayabiliyorlar. Fakat bunlar çocuğunuz için yeterince eğitici ve geliştirici değiller, çocuğunuzun bazı özelliklerini geliştiriyor da olsa, en önemli özelliği olan sosyal iletişiminde derin boşluklar oluşmasına neden olabilir. Çocuğunuzun gerçek insanlarla gerçek oyunlar oynamasını sağlamalısınız. Örneğin uzmanlarca onaylanmış eğitici oyunların neler olduğunu öğrenerek, bu oyunların birer kopyasını gerçek dünyaya uyarlayabilirsiniz.

Konuşulanlara Dikkat Etmek

Çocuğunuzun yanında arkadaşlarınızla sohbet ederken, konunuzun telefon, tablet vs. olmamasına özen gösterin.

Çocuğa Tablet Hediye Etmek

Eğer çocuğunuz biraz büyüdüyse ve ona bir tablet hediye ettiyseniz, bu tabletin kullanımını kesinlikle kontrollü bir şekilde sınırlandırmanız gerekir. Yoksa tüm vaktini onunla geçirmeye başlayacaktır.

Alternatifler Yaratmak

Çocuğunuza başka alternatifler sunun. Çocuğunuzla birlikte kitap okuyabilir, boyama yapabilir, bisiklet sürebilir, kurabiye yapabilir, piknik yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz onlarca güzel şey varken çocuğunuzun küçük bir ekranın karşısında sessizce oturup kalmasına izin vermeyin.

Telefonlar, Zeka Seviyesini Belirleyici Cihazlar Değildir

Unutmayın, çocuğunuzun küçücükken telefonda fotoğraflara bakabiliyor, oyun oynayabiliyor, video izleyebiliyor vs. diye diğer çocuklardan üstün veya zeki değildir. Bu sayılanların hepsini eline telefon verilen her çocuk zaten yapabiliyor. Ona gerçek insanlarla iletişim kurması, gerçek oyunlar oynaması için destek olmalısınız.

Sonuç

Bu tür teknoloji bağımlılıkları, çocukları içe kapanık ve asosyal bireyler haline getiriyor. Akıllı telefonların aynı zamanda fiziksel zararları da mevcut. Bel ve boyun fıtığı gibi duruş pozisyonuna bağlı pek çok zararı olduğunu unutmamak gerekir. Tüm bu olumsuzluklar düşünüldüğünde, vakit kaybetmeden önlem almalı ve çocuklarımızın yeteneklerini geliştirmesi, kişiliğini oluşturması için ona destek olmalıyız.

İlk Yayın Tarihi: 11 Haziran 2016 @ 12:47

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0