Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 5 Saniye
Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Konuşma Geriliğinde Erken Tanı

Konuşma, lisan, işitme ve gelişimsel problemler mevcutsa, erken tanı, çocuğa ihtiyacı olan yardımı sağlayacaktır ve çocuğunuzun neden konuşamadığını daha iyi anlamanız, onun konuşma gelişimini cesaretlendirecek yollar bulmanızda yardımcı olacaktır.

Evde uygulayabileceğiniz birkaç ipucu:

    • Çocuğunuzla iletişime çok zaman harcayın, yeni doğan döneminde bile konuşun, şarkı söyleyin, seslerini ve vücut hareketlerini taklit etmesi için cesaretlendirin.

 

  • Çocuğunuza okuyun, 6 aylıktan itibaren. Bütün kitabı bitirmenize gerek yok ancak yaşa uygun yumuşak ya da siz okurken çocuğunuzun görselleri takip edebildiği büyük resimli kitapları tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun vücut diliyle taklit edebileceği ögeler barındıran hikayelerle veya dokunabilecekleri şekilde tasarlanmış dokulu kitaplarla başlamanızı öneririz. Daha sonra, çocuğunuzun tanıyabildiği resimleri işaret edip, isimlerini söylemesine müsaade edin. Ardından ritmik duygu sağlayan ninnilere geçin. Sürece, çocukların hikayede ne olacağını tahmin edebileceği kitaplarla devam edin. Çocuğunuz bir süre sonra sevdiği hikayeleri ezberlemeye bile başlayabilir.

 

  • Günlük durumları  çocuğun konuşmasını ve dil gelişimini pekiştirmek için kullanın. Diğer bir ifade ile, gün içinde yaşananları ona anlatın. Örnek vermek gerekirse, marketteki gıdaların isimlerini söyleyin, yemek yaparken veya evi temizlerken ona ne yaptığınızı anlatın, evin içindeki nesneleri gösterin, yolda giderken gördüklerini paylaşın, duyduğunuz sesleri dinletin. Çocuğunuza sorular sorun ve çocuğunuzun tepkisine karşılık verin. Her şeyi basit tutun ve asla “bebek konuşması” ile cevap vermeyin.

 

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, erken tanımak ve erken tedavi, konuşma ve dil becerisiyle ilgili problemlerin çözümlemesinde yapılacak en doğru hamledir. Doğru terapi ve zamanla, çocuğunuz sizinle ve dünyanın geri kalanıyla çok daha iyi iletişime geçecektir.

İlk Yayın Tarihi: 2 Mayıs 2014 @ 15:46

2 “Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?” yorumu;

Giyinme Sohbeti · 2 Mart 2015 at 22:21

[…] söylediği kelimeleri tekrarlayıp kendinizden bir iki kelime eklediğinizde onun dil becerilerinin gelişmesine […]

Bebek Konuşması | Bebek Gelişimi · 1 Şubat 2015 at 14:57

[…] bebek ilk kez konuşmaya başladığında, bebeğin çıkardığı sesleri anlamakta sıklıkla zorlanmaktadır. Biz buna […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0