Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 5 Saniye
Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Çocukların Gelişim Standartları Hakkında İpuçları

12 Aydan Önce

Bu yaştaki çocukların seslerini kullanarak çevre ile ilişki kurup kurmadığı izlenmelidir. Agulamak ve gevelemek dil gelişiminin ilk aşamalarıdır. Bebekler büyüdükçe (9 ay civarında), heceleri ardı ardına getirip, farklı tonlamalarda sesler çıkararak, ne anlama geldiğini bilmeseler de “baba”, “dede” gibi kelimeleri söylerler.

Aynı zamanda bebekler 12 aydan önce etraftan duydukları seslere karşı duyarlı olup, biberon ve emzik gibi gündelik eşyaların isimlerini tanımaya başlarlar. Etrafını çok dikkatli izleyen ama sese karşı tepki vermeyen bebekler, işitme kaybı belirtileri gösteriyor olabilirler.

12 – 15 Aya Kadar

Bu yaşa kadar çocuklar geniş bir yelpazede konuşma sesi (p, b, m, d veya n gibi) çıkarabilir, aile bireylerinin çıkardığı sesleri taklit eder ve “anne” ve “baba” haricinde 1-2 kelimeyi daha yerli/yersiz söylemeye başlar. Sıfatlar ve fiiller yerine “Bebek” ve “Top” gibi isimler ön plandadır. Çocuğunuz aynı zamanda “Lütfen bana oyuncağı ver” gibi bir aşamalık yönlendirmeleri anlıyor ve gerçekleştirebiliyor olmalıdır.

18 Aydan 24 Aya Kadar

Çocuktan çocuğa fark olmasına rağmen, çoğu çocuk 18 aydan itibaren yaklaşık 20 kelime söyleyebiliyor ve 2 yaşına gelene kadar bu sayı 50 kelimeye yükselmiş olmalıdır. 2 yaşına geldiğinde, çocuklar 2 kelimeyi birleştirerek “bebek ağlıyor” veya “baba gel” gibi basit cümleler kurmaya başlarlar. 2 yaşındaki bir çocuk gündelik eşyaları hem fotoğraflardan hem etrafından tanıyabilmeli, sorulduğu zaman ağzını, burnunu ve kulaklarını gösterebilmeli ve “Oyuncağı al ve bana ver” gibi 2 aşamalı yönlendirmeleri gerçekleştirebiliyor olmalıdır.

2 Yaştan 3 Yaşa Kadar

Bu dönemde ebeveynler çocukların konuşmasında ciddi bir ilerleme gözlemlerler. Çocuğunuzun dağarcığındaki kelimeler sayılamayacak kadar artmış ve çocuk rutin bir şekilde 2-3 kelimeyi cümle haline getirebiliyor olmalıdır.

Algı da artış göstermelidir – Çocuk 3 yaşa geldiğinde, “Onu masanın üstüne koy” veya “onu yatağın altına koy” ifadesinin ne demek olduğunu anlamaya başlamalıdır. Renkleri tanımak ve büyük-küçük gibi zıtlıkları tanımlamak da bu dönemde görülmesi gereken gelişim aşamalarıdır.

Konuşma ve Dil Öğrenimi Arasındaki Fark

Konuşma yetisi ve dil zaman zaman karıştırılırlar ama 2’sinin arasında bir farklılık vardır:

  • Konuşma, dilin sözel ifadesidir ve seslerin ve kelimelerin oluşmasını sağlayan eklemlenmeyi barındırır.
  • Dil, daha geniş kapsamlı olarak tüm ifade etme ve bilgi aktarımının anlamlı bir şekilde gerçekleşmesine karşılık gelir. Sözel ve yazılı iletişim aracılığıyla anlatmak ve anlaşılmaktır.

Konuşma yetisi ve dil ile ilgili sorunlar birbirinden farklı olsalar da, çoğu zaman kesişirler. Dil (lisan) ile ilgili sorun yaşayan bir çocuk, kelimeleri iyi telaffuz edebilse de 2’den fazla kelimeyi bir araya getiremez. Bir diğer çocuğun konuşması zor anlaşılır olabilir, ama kendisini ifade ederken daha fazla kelime ve ifade kullanabilir. Başka bir çocuk iyi konuşabilirken, söylenilenleri yapmakta zorluk çekebilir.

 

İlk Yayın Tarihi: 2 Mayıs 2014 @ 15:46

2 “Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?” yorumu;

Giyinme Sohbeti · 2 Mart 2015 at 22:21

[…] söylediği kelimeleri tekrarlayıp kendinizden bir iki kelime eklediğinizde onun dil becerilerinin gelişmesine […]

Bebek Konuşması | Bebek Gelişimi · 1 Şubat 2015 at 14:57

[…] bebek ilk kez konuşmaya başladığında, bebeğin çıkardığı sesleri anlamakta sıklıkla zorlanmaktadır. Biz buna […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0