Çocuklar Neden Eşyaları Yere Atar?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Çocuklar Neden Eşyaları Yere Atar?

Çoğu çocuk 18-24 ay döneminde eline gelen her eşyayı yere atar. Bu atma oyunu normaldir. Daha büyük çocuklarda görülen eşyaları yere atma eğilimi ise, ilgi çekmek için yapılıyor olabilir.

Küçük çocuklar dünyayı keşfederken, eşyaları da keşfetmeye bayılırlar. Bu bir oyuncak da olabilir, bir biblo da su dolu bir bardak da. 2 yaşından küçük çocuklar neden sonuç ilişkisi kuramadıkları için, bu atma hareketinin doğuracağı sonuçları hesaplayamazlar ve durum kimi zaman tehlikeli olabilir. Yere düşüp kırılan kesici bir eşya ebeveynleri endişelendirir. Ebeveynlerin dikkatli olarak çocuklarının belirli sınırlar içinde atma davranışından deneyim kazanmasına izin vermeleri gerekir.

Küçük çocukların eşyaları eline alması, incelemesi ve atması, motor becerilerinin gelişmesi için faydalıdır.

Küçük çocuklar istediklerini elde etme konusunda ısrarcı ve inatçı olabilirler. Elde edemedikleri istekleri karşısında hırçınlaşabilirler. Çocuğa oynaması ve keşfetmesi için yeterli alan bırakılmazsa, istekleri karşısında sürekli ‘Hayır, yapma, olmaz’ gibi tepkiler verilirse, çocuğun inatlaşması ve öfkelenerek eşyaları atmaya başlaması söz konusu olur. Ebeveynlerin çocuklarının özgürce oynayabileceği alanlar yaratması ve inatlaşmak yerine empati ile etkileşime geçmesi bu gibi öfke krizlerini engeller.

Eşyaları atma davranışının bir diğer sebebi ise, çocuğun ilgi isteğidir. Eğer çocuk ebeveynlerinden yeteri kadar ilgi göremezse, ebeveynlerinin ilgisini çekebilmek için eşyaları fırlatmaya ve kırmaya başlayabilir. Bu sebeple çocukla yeteri kadar ilgilenmek, birlikte verimle zaman geçirmek önemlidir.

Çocuğunuzun atma davranışı varsa, bunu kontrol altına alabilmek için aşağıdaki önerileri deneyebilirsiniz;

İlk olarak sorunun sebebini keşfetmelisiniz. Çocuğunuz eşyaları keşfetme isteğiyle mi atıyor, bir öfke krizi sebebiyle mi atıyor ya da ilginizi çekmek mi istiyor?

Bir eşyaya veya başka bir kişiye zarar vermiyorsa, çocuğunuz eşya attığı zaman ceza vermeyin. Ancak atabileceği eşyaların sınırını çizin.

Attığı zaman çevreye veya başkalarına zarar vermeyeceği oyuncakları ayırın ve bir kutuya koyun. Atma kutusundaki eşyaları atarak oynayabileceğini söyleyin. Eğer başka bir şey atmaya kalkarsa uyarın ve yerine atabileceği bir oyuncak verin.

Yıkıcı değil yapıcı olmaya özen gösterin. Ses tonunuz sert olmasın, emir vermeyin, sürekli olumsuz cümleler kurmayın.

Çocuğunuz yanlış bir eşya atmak istediğinde, sonuçları açıklayın, birisine zarar verebileceğini veya kırılacağını açıklayın. Açıklamalarınıza rağmen o eşyayı atmakta ısrar ediyorsa, eşyayı elinden alın ve eğer atmaya devam etmezse geri vereceğinizi belirtin. Kararlarınız konusunda kararlı olan, yumuşamayın.

 

Kaynak: www.annebebek.com

İlk Yayın Tarihi: 3 Nisan 2018 @ 17:02

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1