Çocuk Yetiştirirken Kurallar Koymanın Yararları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 52 Saniye
Çocuk Yetiştirirken Kurallar Koymanın Yararları

Bu durumda kural koymak nasıl daha iyi yapılabilir?

Bütün bunlardan kaçınmak için ebeveynlerin bu ortamları önceden hesaplamaları yaşanmadan tedbirlerini kurallara bağlamalıdırlar. Bir çocuk her zaman “Hayır,bunu yapmayacağım!” diyebilir. Bu durumda anne baba çocuğa nasıl davranacaklarını önceden kararlaştırmalıdırlar. Net olarak konuşmalı fakat asla çocukla tartışmaya girmelidirler. Örneğin dağılmış oyun odasını gördüğünüzde “Yine odanı toplamamışsın!” benzeri bir olumsuz tespit cümlesi yerine olumlu bir ses tonuyla “Lütfen oyuncaklarını kutusunun içine toplar mısın!” gibi bir cümle kullanabilirsiniz. Bunu söylerken muhakkak çocuğunuzun boy hizasında durmaya ve göz teması kurmaya özen göstermeniz gerekir. Bunu yapmadığında aynı şekilde 2. ve 3. sefer tekrarlamalısınız talebinizi. Söylenildiği üzere bu süreçte asla çocuğunuzla tartışma içine girmemelisiniz. Son kez de isteğinizi reddetmesi durumunda bir yaptırım gelmesi gerektiğinden “O zaman odanı ben toparlarım ve oyuncaklarına bir hafta boyunca dolabın üstünde olacağı için ulaşamazsın.” demeniz çocuğunuz açısından tekrar kurallar doğrultusunda hareket etmesine imkan tanıyacak ve “Oyuncaklar ile oynamak istiyorsam bunu yapmalıyım” kararını verdirecektir.

Peki nasıl yaptırımlar mantıklı olur?

Örneğin, çocuğunuz bisikleti ile gitmemesi gereken yerlere gitti ise, bisiklete binmesi bir hafta boyunca men edilebilir. Veya fazladan televizyon seyrettiğini mi saptadınız, o zaman çok sevdiği çocuk programını iki hafta boyunca seyredemeyecektir. AVM de ağlayarak yerlerde mi tepindi o zaman bir ay süresince en sevdiği oyuncağı ortadan kaldırılacaktır. Çocuklar kuralları çiğnediklerinde yaptırım ile karşı karşıya kalacaklarından emin olduklarında çok daha rahat kurallara uyabilmektedirler. Bunu asla göz ardı etmemeniz gerekir.

İlk Yayın Tarihi: 28 Nisan 2015 @ 22:04

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0