Çocuk Yetiştirirken Kurallar Koymanın Yararları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 52 Saniye
Çocuk Yetiştirirken Kurallar Koymanın Yararları

Bazı ebeveynler kural koymada neden güçlük yaşarlar?

Çoğu aile olaya reaksiyon verme bazlı hareket eder. Yani belli bir eyleme karşı anlık tepki vermeyi seçerler. Oysa ideal olanı önce oturup iyice düşünüp taşınıp hangi çerçevede sürekli uygulanabilir kurallar koyabileceklerini saptamalarıdır. Örneğin yalnızca sofrada yemek yenebileceğini ekmek elde odalarda dolaşılmayacağı kuralını uygulayabilmek için, sürekli sofrada yemek yeme düzenini oturtmaları gerekecektir.  Aksi takdirde hem güç kaybı hem de her seferinde yeni bir düzenleme ortaya koymaları zorunlu hale gelmektedir. Kural koyma konusunda en sık rastlanan ebeveyn yanlışı da zaten budur. Esasen anne babalar da bunun bilincindedir.

Bu durumda neden hala çoğu ebeveynin kesin çizgileri yoktur?

Örneğin, bazı ailelere evinizde hangi kurallar vardır diye sorulduğunda, sorulan soruya cevap verebilmek ve bir net kural söyleyebilmek için uzunca düşünmek durumunda olmaktadırlar. İşte böyle ailelerin her şeyden önce oturup düşünmeleri ve çevredeki eş dostlarına “Siz böyle veya şu tip bir durumla, sorunla karşılaştığınızda neler yapıyorsunuz?” diye sormaları ve birbirlerinden ilham almaları son derece yerinde olabilir. Sonuçta önemli olan ebeveynlerin çoğu kez çocuğun yapmak isteyip de yapmaması gereken veya tam tersi yapmaması gerekirken ille de yapmayı isteyeceği konularda netlik sağlamak ve belli bir düzen kurmaktır.

Ebeveynler kurallarını nasıl koyarlar?

Çoğu anne baba çocuklarının onları dinlemediğini ve saymadığını söylemekteler. Oysa bu çoğunlukla onlarla nasıl konuştuğunuza bağlı bir durumdur. En çok yapılan yanlışların başında çocuğa yönelik bir suçlama havasında bir söylemde bulunmaktır. Örneğin, “Yine mi yemek öncesi bir şeyler atıştırıyorsun?” veya “Neden ille de yemek öncesi bir şeyler atıştırırsın ki?” Bu tip söylemler genelde çocuğunuzun bir kulağından giren diğerinden çıkan söylemler olmaktan öteye geçemezler ne yazık ki. Anne, baba diğer yandan rica edip veya acındırma ile dilenircesine de bir söylem içine girmemelidir, çünkü bu çocuğun gözünde anne baba otoritesini ve buna bağlı güven duygusunu zedeler. Oysa anne baba bu güven duygusu ile yönetmelidir çocuğu. Ayrıca hiçbir şekilde uygulanamayacak “O zaman bundan böyle bir daha hiç şeker almayacağım sana” benzeri son nokta konuşmaları çocuk için hiçbir şey ifade etmez ve bu konuşmaların bir değeri de yoktur. Sonrasında artık ebeveynler söylenmeye ve bağırmaya başlarlar ve en aşırı boyutta fiziki şiddete dahi başvurabilirler.

İlk Yayın Tarihi: 28 Nisan 2015 @ 22:04

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0