Çocuk Nedir? Çocuğa Bakış Açısı Nasıl Olmalıdır?

Yazar: Uzman Pedagog Zeynep Şimşek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 48 Saniye
Çocuk Nedir? Çocuğa Bakış Açısı Nasıl Olmalıdır?

Çocuk, bebeklik ve ergenlik dönemi arasında ki insan olarak tanımlanmaktadır. Peki biz toplum olarak çocuk kelimesinden ne anlıyoruz?

Yerine karar alabileceğimiz, söz hakkının olduğu durumlarda bile, söz hakkı vermeye değer görmediğimiz, giyeceği ayakkabıdan, arkadaşlık ilişkilerine, seçeceği meslekten hayatını paylaşacağı eşe kadar, seçimlerine müdahale edebileceğimiz bir insan.

Çocuk ilk çocukluk döneminde daha özgürdür; istediği kıyafeti seçebilir, ebeveyni ile istediği tarzda konuşur, arkadaşlarını seçebilir, istediği oyunu oynar.  Ancak ergenlik ve yetişkinlik dönemine geldiğinde asıl karar verme merci kendisi olması gerekirken ebeveyni  “çocuk” un önüne bir set çeker.  “Biz senin aileniz buna biz karar vermeliyiz” der. 

Böylece ilk gelişim döneminde özgür olmaya alışmış olan çocuk, ergenlik döneminde arkadaş dahi seçemeyecek duruma gelir. Çocukken; “Sen büyüdün yalnız başına bir şeyler yapabilirsin” gibi özgüven destekleyici cümleler kuran ebeveynler, söz konusu meslek seçimi veya eş seçimi gibi, sorumluluğun %100 kişide olması gereken noktalarda, çocuklarını desteklemek yerine, çocuklarına karşı koyan bir davranış sergiliyorlar. 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta; ilk çocukluk döneminde çocuğa nerede durması gerektiğini anlayacağı davranışlar sergilemeliyiz ki; ergenlik döneminde müdahalemiz, ilişkilerimizi sarsmıyor olsun. Çocuklarımızı büyütürken, nasıl tercih yapmaları gerektiğini ilk gelişim dönemlerinde doğru bir biçimde öğretebilirsek yaptıkları seçimlerden rahatsız olma olasılığımızı azaltmış oluruz.

Aldıkları kararların %100 sorumluluğunu almalarını sağlamak sizlerin elinizde…

Ebeveyn olarak öğrenmeniz gereken en önemli şey, “Çocuklarınıza Güvenmek”. Eğer çocuklarınıza güvenirseniz ve bu değeri onlara verirseniz; onlar da kendilerine güvenmeyi öğrenecekler. Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar verip, bazen de hata yapmasına fırsat vererek; sonunda kendi kendisine “bu bana ne öğretti, bundan nasıl bir ders çıkarabilirim?” demesini ve farkındalık kazanmasını sağlayarak ona güveninizi göstermeye başlayabilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 11 Aralık 2016 @ 19:02

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1