Çocuğunuzun Yalanını Yakaladığınızda Ne Yapmalısınız?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 19 Saniye
Çocuğunuzun Yalanını Yakaladığınızda Ne Yapmalısınız?

Erken Çocukluk ve Okul Öncesi (2 – 4 Yaş Arası)

yalantoddlerUfak çocukların dil becerileri henüz gelişmekte olduğundan, bu dönemdeki çocukların “doğru”nun nerede başlayıp bittiği konusunda kesin bir fikirleri yoktur. Bu yaşlardaki çocukların gerçeklik ile gün düşleri, hayaller, dilekler ve korkular arasındaki ayrım konusunda bir tutarsızlık gösterdikleri uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Duyumsadığı güçlü duygular 2-3 yaş çocuğunu ısrarcı olmasına sebep olabilir.

“Benim kurabiyemi yedi!!…” Öyle olmamasına rağmen çocuğunuz bu şekilde ufak kardeşini suçlayabilir!..

2-4 yaş arasının, çocukların kendi özgürlüklerini sergiledikleri ve her anlaşmazlığı bir iktidar savaşına dönüştürdükleri bir dönem olduğunu unutmayın. Bu yüzden şüphelendiğinizi hissettiren daha yumuşak, arabulucu bir tepki verin;

“Aaaa… Gerçekten mi? O zaman çenende gördüklerim kurabiyenin kırıntıları olamaz”

Böyle söylemek 2 tarafın da isteklerinin çatışmasına engel olacaktır. Bu dönem çocukları yalan sebebiyle cezalandırılmak için çok ufaktırlar ama ebeveynler zeki yöntemlerle doğruyu söylemeleri için cesaretlendirebilirler. Bu anlamda ona doğruluk konulu bir kitap okumayı tavsiye ederiz.

4 yaşa yaklaştıkça çocuklar daha fazla dile gelir ve açık bir şekilde yalan söyleyebilirler. “Kız kardeşini cimcikledin mi?” sorusuna rahatlıkla “Hayır!” karşılığını verebilirler.  Yalanın ne olduğunu ve neden kötü olduğunu yakaladığınız her fırsatta ona anlatın. İdeal olanı, yalan üzerine çok geçmeden konuyu açılmasıdır ki hafızası hala taze olsun.

“Gel bakalım, yalan söylemenin ne olduğunu ve neden iyi bir şey olmadığını konuşalım” diyerek lafı açın. Çok uzun bir konuşma olmasa da, dürüstlüğün önemli olduğu mesajını muhakkak verin. Yalanı yakaladığınızda ciddi bir tavırla “ Bana doğruyu söylüyormuşsun gibi gelmiyor.” ya da “Gerçekten böyle olduğuna emin misin?” diye sorun. Yalanına inanmadığınızı ona açıkça ifade edin ama onu dinledikten ve nazikçe düzelttikten sonra yumuşak bir şekilde kaldığınız yerden devam edin. Eğer mesele çok ciddi değilse doğruyu bulmak peşinde, çocuğu yalanıyla çok fazla yüzleştirmekten kaçının.

İlk Yayın Tarihi: 7 Ağustos 2014 @ 17:20

1 “Çocuğunuzun Yalanını Yakaladığınızda Ne Yapmalısınız?” yorumu;

Küçük Çocuklarımız Neden Bazen Bir Melek Bazen de Bir Şeytan Çekici? · 29 Mayıs 2015 at 15:51

[…] ve tutarsız davranışlar sergilerler? Ne zaman merhamet duymayı öğrenirler? Ve ne zaman yalanları hayal hikayelerinden ayırt […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarımızı Telefondan Uzak Tutmanın Yolları

Son zamanlarda sık sık ebeveynlerden “Ne yapsam elinden telefonu düşürmüyor!” benzeri şikayetler geliyor. Maalesef gelişen teknoloji ile birlikte biz yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da teknoloji bağımlısı hale gelir oldular. Eskiden bilgisayarımızdan yapmak istediğimiz her şeyi Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Çocukluk çağında en yaygın görülen korkulardan birisi karanlık korkusudur. Karanlık korkusu çocuklarda ruh sağlığını etkiler ve ebeveynler bunu dikkate almazsa ciddi tablolar görülebilir. Görünürde en masum olan masallarda bile çocuklar için korku öğeleri bulunur. Çirkin Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Ruhsal Olarak Sağlıklı Olmak Ne Demektir?

Her zaman her ortamda belirtilir, sağlıklı nesilleri ancak sağlıklı anneler yetiştirir diye; bu tespit gerçekten çok bilinen ama çok da doğru bir tespittir. Bir bebeğin sağlıklı ruhsal gelişimi ancak annenin ruhsal sağlığını onunla paylaşması ile Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
1,901.64 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
1901.64TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
66