Çocuğunuzu Nasıl Etiketlerseniz Öyle Davranır

Yazar: Çocuk Glş. Uzm. ve Aile Dnş. Emine Ergün -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 53 Saniye
Çocuğunuzu Nasıl Etiketlerseniz Öyle Davranır

Anne babalar çocuklarıyla iletişimde farkında olarak ya da olmadan birçok sıfatı kullanırlar.

Bu sıfatların çocukların bilinçaltında ne anlama geldiğine çok dikkat etmeyebilirler.

Örneğin koltukların üstünde zıplayarak oynayan bir çocuğa “Otur artık, çok hareketlisin” diyen anne babanın çocuğu oturmak bir yana, daha da çok hareketli olmaya başlar.

Ya da kardeşine fiziksel zarar veren bir çocuğa anne babası “Hep kardeşine vuruyorsun, vurma artık ona” dediğinde aslında bu davranışı azaltmış olmuyor, aksine daha da artmasına bile neden olmuş olabiliyor.

İşte bu nedenlerden dolayı, anne babalar çocuklarıyla kurdukları iletişimde dikkatli olmalıdırlar. Çocukların olumsuz davranışlarına karşın verilen olumsuz mesajlar, çocukların o olumsuz davranışları devam ettirmesine neden olabiliyor.

Çünkü çocuk da kendisine yüklenen olumsuz sıfatları içsel olarak kabul etmeye başlıyor. Sürekli olarak “Hareketlisin, otur artık, çok hareketlisin” ifadesini duyan çocuk, artık kendisini hareketli olarak benimsiyor. Oyunlarını hareketli oyunlardan seçmeye, yemek yerken dolaşarak yemeye başlıyor.

Bunun yerine, hareketli olan çocuğa, “Ben seninle oturarak oyun oynamayı seviyorum” dendiği zaman, çocuk da oturmak ve daha az hareketli oyunlar oynamak için hevesli hale gelebiliyor.

Benzer bir durum çocukların okul hayatları için de geçerli. Ödevlerini yapan çocuğa “Daha 3 satır mı yazdın, çabuk ol biraz” dendiği zaman çocuğun aldığı mesaj şöyle oluyor. “Ben yavaş yazıyorum, bu ödev zor biter

Ancak benzer bir durumda anne ya da baba “Ooo 3 satır yazmışsın bile, devam et hadi” dediği zaman, çocuk ben hızlı yazıyorum, ödevim bitmek üzere algısını yüklenebiliyor.

Anne baba olarak çocuklarımıza ne dediğimiz ne kadar önemliyse, nasıl söylediğimiz de bir o kadar önemli aslında.

Çocuklarımıza yüklediğimiz sıfatlar, onların hayata bakışını ve davranışlarını önemli ölçüde etkiliyor. Çocukların özgüvenli olması, bağımsız olması, kendini doğru şekilde ifade etmesi için, kendilerine ait kişilik algılarının da olumlu olması çok önemlidir.

İlk Yayın Tarihi: 20 Aralık 2016 @ 19:10

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1