Çocuğun Zekasını Annesi Belirliyor

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 7 Saniye
Çocuğun Zekasını Annesi Belirliyor

Zeka genini X kromozomu taşımaktadır. X kromozomu erkeklerde 1, kadınlarda ise 2 adet bulunmaktadır. Bu sebeple, çocukların IQ’larını annelerinden alma ihtimali daha yüksektir.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, çocukların zekalarını annelerinden almalarının yanı sıra, babadan gelen gelişkin bilişsel işlev genlerinin otomatik olarak devre dışı bırakılma ihtimalini de güçlendirmektedir.

‘Şartlı Genler’ olarak adlandırılan bir gen kategorisinin bazı durumlarda ancak anneden, bazı durumlarda ise babadan gelirse işlev kazandığı düşünülmektedir. Bilim insanlarına göre zeka, ancak anneden geldiğinde işlev kazanan şartlı genler arasındadır.

Genetik olarak değiştirilmiş fareler üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında, fazladan bir doz anne genine sahip farelerde daha büyük bir kafa ve beyin geliştiği, bunun aksine daha küçük bir beden gözlemlendi. Fazladan bir doz baba geni taşıyan farelerde ise beyin daha küçük, bedense büyük olarak gözlemlendi.

Araştırmacılar, fare beyinlerinin yeme alışkanlıklarından belleğe kadar değişik bilişşel işlevleri kontrol eden altı farklı bölümünde, sadece anneden ya da sadece babadan gelen genler taşıyan hücreler tespit etmiştir. Baba genleri, yemek, cinsellik ve saldırganlık gibi işlevleri düzenleyen limbik sistem bölümlerinde toplanırken, akıl yürütme, düşünme, dil ve planlama gibi en gelişkin bilişsel işlevlerin yer aldığı serebral kortekste baba genine rastlanmadı.

Araştırmayı yürüten Glasgow’daki bilim insanları, insanların farelerden farklı olabileceği ihtimalini göze alarak, farelerden elde ettikleri bulguları 1994’ten başlayarak 14-22 yaş aralığındaki 12 bin genç insanla görüşerek test etti.

Deneklerin eğitim durumlarından, ırklarına ve sosyo-ekonomik durumlarına kadar uzanan birçok farklı etmenin göz önünde bulundurulmasına karşın sonuç değişmedi: En güvenilir zekâ göstergesi yine annenin IQ’su çıkıyordu.

Araştırma genetiğin tek zekâ belirleyeni olmadığını da açıklığa kavuşturmuştur. Ortam koşulları da en az kalıtım kadar etkilidir.

Buna karşılık, Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, zekânın genetik olmayan kısmında da annelerin önemli oranda bir rol oynadığını tespit etmiştir. Anne ile çocuk arasında kurulan sağlam duygusal bağ da zekâ gelişimiyle yakından ilişkilidir.

Yapılan bir araştırmada bir grup annenin çocukları ile 7 yıllık ilişkileri analiz edilmiştir. Çocuklardan annelerinden yakın duygusal destek alan ve entelektüel gereksinimleri karşılanmış olanların, 13 yaşına geldiklerinde anneleri ile duygusal olarak mesafeli olan çocuklara göre, ortalama %10 daha büyük hipokampusa sahip olduğu görülmektedir. Hipokampus beynin öğrenme, hafıza ve strese tepki ile alakalı bölümüdür.

 

Kaynak:kurious.ku.edu.tr/tr

İlk Yayın Tarihi: 25 Nisan 2018 @ 20:35

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0