Çağımızın Hastalığı: Depresyon

Yazar: Uzman Psikolog Sezen Erem -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 53 Saniye
Çağımızın Hastalığı: Depresyon

Depresyon Belirtileri

Herkesin depresyonu aynı özellikleri göstermez. Kiminde karamsarlık ve umutsuzluk, kimindeyse genel bir ilgisizlik ve yaşamdan zevk alamama ön plana geçer. Bazıları uykusuzluk ve iştahsızlıktan yakınırken, bazen tam tersine aşırı bir uyku ve tıkınırcasına yemek yeme davranışı görülebilir.

Depresif duygudurum;

Depresyonun anahtar özelliği inatçı depresif duygudurumdur. Psikiyatristler çökkün duygulanım terimini kullanırlar; bu,duygudurumunun depresif hale gelmeden öncekine göre çökmüş olduğu anlamına gelir. Kişi mutsuzdur hem de yalnızca kısa bir süreliğine değil ve onu mutsuz eden yalnızca hayatın şu veya bu yönü değildir. Neredeyse sürekli bir keder ve ümitsizlik duygusu yaşamına egemen olmuştur. Her şey gri ve renksiz görünür.

“Bütün dünya çökmüş ben altında kalmış gibiyim…”, “Mahvoldum artık benden hayır gelmez…”, “Hayat bir daha asla düzelmeyecek…” gibi cümleler depresyondaki kişilerden sıklıkla duyduğumuz cümlelerdir.

Gün içinde duygudurum dalgalanmaları;

Sürekli depresif olsa bile, kişi günün bazı zamanlarında kendini daha iyi hissedebilir. Olası örüntülerden biri: erken uyanır ve her şey gözüne berbat gözükür (sabah umutsuzluğu). Bununla birlikte gün içinde işler birazcık düzelir ve akşam olduğunda başka insanlarla birlikte olmaya az da olsa katlanabilir ve yapılması gereken işlerin bazılarını yapmayı başarabilir. Çökkünlük duygusu birazcık azalmıştır.

İlgi ve istek kaybı;

Kişi günlük olaylara, çevresinde olan bitene ve en sevdiği aktivitelere bile ilgisini kaybetmiştir. Hiçbir şey yapmak, duymak, bilmek istemez. Hiçbir şeyden tat alamıyordur.  Bazen en basit günlük işlerini, özbakımını bile yapamayacak düzeye gelebilir.

İşlevlerde yavaşlama; 

Hasta, normalden daha yavaş düşünür, daha yavaş konuşur ve daha yavaş hareket eder. Bununla ilgili fiziksel belirtiler; daha az sayıda veya nadiren mimik kullanma, gülümsememe, daha az göz teması, yavaş ve kısa konuşmalar, konuşmada uzun sessizlikler ve duraklamalar, uzun süreler kıpırdamadan oturma, daha yavaş hareket etme ve büyük hareketlerden kaçınma gibi belirtiler olabilir.

Ayrıca daha yavaş düşünme, bir şeyleri hatırlamakta ve yoğunlaşmakta güçlük, karar vermekte zorlanma gibi psikolojik belirtiler de olabilir.

İlk Yayın Tarihi: 8 Nisan 2015 @ 15:16

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sık Yapılan Ebeveyn Yanlışları: 2. Bölüm

Sevgili Bebek takipçileri giderek sunduğumuz vakaları sever okur ve paylaşır oldular. Bu bizleri de çok mutlu ediyor, çünkü örnekleme ve yanlışı vurgulayarak doğruya yönlendirmeyi, sizlere destek vermede en olumlu ve sağlıklı yöntem olarak görüyoruz. Bu Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0