Büyüme Ağrısı Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 14 Saniye
Büyüme Ağrısı Nedir?

Büyüme ağrıları daha çok 3 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Genellikle geceleri kol ve bacaklarda ortaya çıkar. Bazen çocuğun uykusundan uyanmasına bile sebep olabilir.

Aslında büyüme ağrılarına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Hatta bu ağrıların büyüme ile alakalı olduğuna dair de bir kanıt yoktur. Bu yüzden büyüme ağrısı olarak adlandırmak da çok doğru olmayabilir.

Büyüme ağrısı olarak adlandırılan ve genellikle çocukların kol ve bacaklarında görülen bu ağrıların bir tedavisi bulunmamaktadır. Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası koyarak veya masaj yaparak ağrı azaltılabilir. Çocuk gençliğe ulaştığında ağrılar kendiliğinden geçerler. Bununla birlikte ebeveynler çok sık çocuklarındaki bu ağrılara başka bir hastalığın sebep olabileceği korkusuyla doktora başvurmaktadırlar. Özellikle bacaklarda görülen ağrıların altında başka sebeplerin yatıp yatmadığının araştırılması gerekebilir.

Büyüme ağrılarının belirtileri nelerdir?

Bu ağrılar çoğunlukla bacaklarda, uyluk kemiğinin önünde ya da dizlerin arkasında görülür. Çoğunlukla iki bacakta birden görülür. Ağrılar yoğun fiziksel aktivite yapıldığı zaman artar ve dinlenme, masajla azalır. Büyüme ağrıları akşam üzeri başlar, çoğunlukla bütün gece devam eder. Bazen çocuğu uykusundan uyandıracak kadar rahatsız eder. Sabah olduğunda ağrı kaybolmuş olur. Büyüme ağrılarına kız çocuklarında daha sık rastlanır.

Neden büyüme ağrıları olur?

Çocukların büyümesinin ağrıya sebep olduğuna dair bir ispat yoktur. Yaşları itibari ile bütün gün koşup zıplayan, oyunlar oynayan çocuklar iskelet sistemlerini zorlamış olurlar. Bu da gündüzleri zorlanan vücudun geceleri ağrıması olarak meydana gelir.

Büyüme ağrısı nasıl teşhis edilir?

Doktorların büyüme ağrılarını tespit etmek için herhangi bir teste ihtiyacı yoktur. Ağrının sıklığı ve zamanı gibi sorularla kolayca tespit edebilirler. Ancak bazı durumlarda altta yatan başka bir hastalık olup olmadığını incelemek için bazı kan ve röntgen testleri isteyebilirler.

Büyüme ağrısı çeken çocuk ne zaman doktora götülürmelidir?

Ağrılar sabah olduğunda hala devam ediyorsa, çocuğunuzu günlük faaliyetlerinden alıkoyacak kadar şiddetliyse, ağrı eklemlerde ise, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, hassasiyet, ateş, kızarıklık, aksama gibi belirtiler mevcutsa, çocuğunuz için mutlaka doktora danışmalısınız.

Sıcak duş ağrıların çoğalmasını sağlar. Çünkü sıcak su vücuttaki laktik asiti harekete geçirir ve bu da kasları rahatsız eder. Bu yüzden özellikle geceleri ortaya çıkan ağrıların daha fazla şiddetlenmemesi için, çocuğunuzu gündüz saatlerinde banyo yaptırabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun beslenmesinde yeteri kadar kalsiyum, magnezyum ve D vitamini bulunmasına özen göstermelisiniz.

İlk Yayın Tarihi: 2 Ekim 2016 @ 22:42

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0