Bebeklerde Yalancı Kabızlık

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 11 Saniye
Bebeklerde Yalancı Kabızlık

 

Yalancı kabızlık halk dilinde yaygın olan bir tabirdir, tıpta böyle bir tabir yoktur. Aslında ortada gerçek bir kabızlık yoktur. Yalancı kabızlıkta bebeğin dışkısı sıvı ve yumuşak olur.

Yalancı kabızlık çoğunlukla sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde görülür. Bu bebekler henüz ek besinlere geçmemiş olurlar. Sadece anne sütü ile beslenen bebeğin kakası sıvı olur. Bebek birkaç gün kakasını yapmazsa ebeveynler endişelenmeye başlar. Yalancı kabızlık bebeklerin doğumdan sonraki ilk aylardan itibaren görülmeye başlayabilir.

Bebeklerin tuvaletlerini yatarak yapmak zorunda olmaları yalancı kabızlığa sebep olur. Bebeklerin karın kasları tam olarak gelişmemiş olur. Bu sebeple zorlanma yaşarlar ve bu da kısa süreli sorunlara sebep olur. Bebek büyüdükçe kasları gelişmeye başlar, ek gıdalara geçer ve oturarak yemeye başlar. Böylelikle yalancı kabızlık kendiliğinden düzelir.

Yalancı kabızlığın tedavisi için bebeğinizin doktoru tıbbi bir tedavi için bağırsak düzenleyici şurup ve kremler kullanmanızı isteyebilir. Kayganlaştırıcı krem sürülmüş bir kulak çubuğuyla bebeğinizi makattan uyarmanız da yardımcı olabilir. Masajlar da yalancı kabızlıkta yardımcı olabilirler.

Eğer bebekte bir alerji veya bağırsak problemleri yoksa yalancı kabızlık kısa sürede kendiliğinden düzelmeye başlar. Bebeğin kakasının renginin sarı ve yumuşak olması gerekir. Yalancı kabızlık durumunda 3-4 gün bir tedaviye ihtiyaç yoktur, hastalığın kendiliğinden düzelmesi beklenir. Çünkü doktorlar bebekler oldukça hassas olduğu için bünyesini gereksiz ilaçlarla yormak istemezler.

2 yaşını geçen bebeklerde ise daha önceki kabızlık sorunlarında meydana gelen anüs çatlakları bebeğin canının yanacağından korkmasına sebep olabilir. Böyle durumlarda sıcak suya oturma gibi yöntemler işe yarayabilir.

Yalancı Kabızlığa Neler Sebep Olur?

Diş çıkarma bebeğin kabız olmasında sebep olabilir. Bazı enfeksiyon hastalıkları, bilinçsizce kullanılan ilaçlar da kabızlığa sebep olabilir.

Ancak kabızlığın en önemli sebebi yemek düzenidir. Kabızlığın düzelmesi için bol sıvı alınması ve yüksek lif içeren gıdalar tüketilmesi gerekir.

Ek gıdalara başlayan bebeklerde muz, patates, pirinç lapası gibi besinler kabızlığa sebep olabilir.

İştahsız çocuklar daha sık kabız olurlar.

Küçük çocukların abur cubur tüketmesi de önemli bir kabızlık sebebidir.

 

Kabızlığın tedavisinde amaç kısa süreli rahatlama değil öncelikle dolu olan bağırsağı boşaltmak ve düzene sokmaktır. Tedavi süresi çocuğun yaşına ve bünyesine göre değişkenlik gösterir. Tuvalet terbiyesi yaşı gelmiş çocukların yemeklerden önce tuvaleti olmasa da yaklaşık 5 dakika kadar tuvalete oturtulması tuvalet alışkanlığı kazanması için gereklidir. Küçük çocukların tedavisi büyük yaştaki çocuklara göre daha dikkatli ve uzun süreli olmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 18 Eylül 2017 @ 20:51

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0