Burun Kanaması

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 53 Saniye
Burun Kanaması

Burun kanaması, süt çocukluğunda nadir olmasına rağmen, oyun çocukluğu çağında oldukça sıktır. Ergenlik çağından sonra ise, sıklığı giderek azalır. 

Burundaki en sık kanama bölgesi, burun kıkırdağının ön kısmıdır. İnce bir cilde sahip olan bu bölge, kuru hava ve tahrişlere daha kolay maruz kalır.

Burun Kanaması Nedenleri

Burun deliklerini ayıran kıkırdak yapının ön kısmından en sık kanama sebepleri; tahriş, yabancı cisim, kuru hava, üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve alerjik nezledir.

Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ve kuru havaya bağlı çatlak ve kabuklanmalar nedeniyle, kış aylarında burun kanaması sıklığı artar.

Çocuklarda Burun Kanaması Neden Görülür

Burun kanaması olan çocukların çoğunun ailesinde de burun kanaması hikâyesi mevcuttur.

Ciddi kanamalar, doğuştan olan damarsal anomaliler nedeniyle olabilir. ( Herediter hemorajik telenjektazi, hemangioma, pıhtılaşma faktör eksiklikleri, yüksek tansiyon, trombosit sayısında azalma, böbrek yetersizliği, burun polipleri gibi )

Burun Kanaması Nasıl Oluşur

Burun kanaması sıklıkla herhangi bir ön uyarıcı bulgu vermeden oluşur. Kanama, gece meydana gelir ve çocuk tarafından yutulursa, sadece çocuğun kustuğu veya kanın dışkı ile çıktığı hâllerde fark edilebilir.

Burun deliklerinin her ikisinden de kanama olması, kanama bölgesinin burun kıkırdağının ön bölgesi dışında bir yerden olması ve tekrarlayan ciddi kanama durumlarında hekime başvurulmalıdır. Çok nadir de olsa, ergenlik çağındaki bir erkek çocukta ciddi burun kanaması “ juvenil nasofarinjeal anjiofibroma “ denilen bir tümöre de bağlı olabilir.

Burun Kanamasını Nasıl Durdurmalıyız

Burun kanamalarının çoğu, kendiliğinden durur. Burun deliklerine dışarıdan basınç uygulanmalı ve çocuk mümkün olduğu kadar sakin tutulmalıdır. Buruna uygulanacak olan soğuk kompresler, damarların daralmasını sağlayan ilaçlı tamponlar da faydalı olabilir. 

 

 

İlk Yayın Tarihi: 28 Ekim 2013 @ 10:10

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1