Birlikte Yapabileceğiniz 3 Deney

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 58 Saniye
Birlikte Yapabileceğiniz 3 Deney

Çocuğunuzun fen alanına olan ilgisini arttıracak 3 basit fen deneyi hazırladık sizler için.

Yüzen Yumurta Deneyi

İhtiyacınız olan malzemeler: Bir yumurta, bir bardan su ve bir miktar tuz.

Deneyim yapılışı:

Adım 1: Yumurtayı su dolu bardağa koyalım ve hareketini gözlemleyelim.

Adım 2: Bardaktaki suya iki kaşık tuz ekleyelim, karıştıralım ve ardından yumurtayı koyarak hareketlerini gözlemleyelim.

Adım 3: Bardaktaki suya iki kaşık daha tuz ekleyelim, karıştıralım ve ardından yumurtayı koyarak hareketlerini gözlemleyelim.

Açıklama: Adım 1’de yumurtanın yoğunluğu suyun yoğunluğundan fazla olduğu için, yumurta dibe çöker. Adım 2’de yumurta ve suyun yoğunluğu eşit olduğu için, yumurta batmaz ve askıda kalır. Adım 3’de ise yumurtanın yoğunluğu suyun yoğunluğundan düşük olacağı için, yumurtanın suda yüzdüğünü gözlemliyoruz.

Patlamayan Balon Deneyi

İhtiyacınız olan malzemeler: 2 adet balon, mum, kibrit ve su.

Deneyin yapılışı:

İlk balonu şişirin ve yanan mumun üzerine tutun. Amacımız alevin balonu patlatacağını çocuklarımıza göstermek. Ardından ikinci balonu su ile doldurun ve yine mumun üzerine tutun. Çocuğumuz bu defa balonun patlamadığını görecek.

Açıklama: Su, mumdan aldığı ısıyı hızla soğurur. Isınan su yükselir ve balona değen kısmına soğuk su gelir, buna konveksiyon olayı adı verilir. Bu da balonun alttan ısınırken, üstten soğumasını sağlar. Balon yanma sıcaklığına ulaşamadığı için patlamaz.

Kaçan Karabiber Deneyi

İhtiyacınız olan malzemeler: Tabak, karabiber, su, sıvı bulaşık deterjanı veya sıvı sabun.

Deneyin yapılışı: Tabağa su dolduralım. Üzerine yüzeyi kaplayacak kadar karabiber dökelim, karıştırmayalım. Karabiberler yüzeyde kalmalı. Ardından parmağımızı suyun ortasına değdirelim. Hiçbir şey olmadığını göreceğiz.

İkinci aşamada parmağımızı sıvı deterjan veya sabuna batırdıktan sonra, tabaktaki suya değdirdiğimizde karabiberlerin kaçıştığını gözlemleriz.

Açıklama: Su yüzeyinin gerilmiş bir zar gibi, bir gerilimi vardır. Sıvı deterjan ise kimyası gereği bu gerilimi düşürür. Suya deterjanlı parmağımızı soktuğumuzda o zarı delmiş oluruz. Gergin zar delindiğinde kenarlara doğru büzüşmeye başlar, bu sırada da karabiberleri de yanında götürür.

 

Kaynak: www.tzv.org.tr

İlk Yayın Tarihi: 9 Mart 2018 @ 10:28

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Burun

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0