Büyük-Küçük Kavramları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 50 Saniye
Büyük-Küçük Kavramları

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları öğrenmeye ne dersiniz?

Bu hafta, ‘Büyük-Küçük’ kavramını öğreneceğiz. Bunun için de bu kavramlarla alakalı birkaç kelimeyi aşağıdaki kutucuğa yazıyoruz. Bu kavramları öğretir-öğrenirken, aşağıdaki sözcükleri de kullanmayı unutmayın!

  • Büyük
  • Daha büyük
  • En büyük
  • Küçük
  • Daha küçük
  • En küçük
  • Büyüklük-küçüklük
  • Boyut

 

  • Çocuğunuzla birlikte, büyüklük-küçüklük kavramları üzerinde konuşun. Birbirine oranla büyük-küçük nesneleri birbiriyle kıyaslayın. ‘’Bak burada büyük kaşık,seninki ise küçük kaşık. Benim ayaklarım büyük, senin ayakların ise küçük!’’
  • Aşağıdaki etkinliği birlikte yapabilirsiniz. Bu etkinlik, küçük ve büyük kavramlarını anlatırken jest ve mimiklerimizin nasıl olduğunu gösterirken, bir yandan çocuğun keyifli bir vakit geçirmesini sağlayacak.

Etkinlik

Kocaman fil büyük adımlarla yürüdü yürüdü. (Ellerle yürüme hareketi yapılır.)
Kocaman kulaklarını salladı. (Ellerini kulaklarına götürür ve eliyle sallama hareketi yapılır.)
Kocaman hortumuyla su içti. (İki el karış şeklinde birleştirilerek burnun önünde sallanır.)
Büyük bir kayaya oturdu. (Kollarla büyük hareketi yapılır.)
(Ses inceltilerek söylenir.)
Küçük karınca küçük adımlarla yürüdü yürüdü (Parmaklarla yürüme hareketi yapılır.)
Küçücük antenlerini salladı (İki parmak sallanır.)
Şöyle bir etrafına baktı, kocaman fili gördü (Etrafa bakma hareketi yapılır.)
Küçük adımlarla yürüdü, küçük bir kayaya oturdu (Ellerle küçük haraketi yapılır.)

DİL GELİŞİMİ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla büyük küçük kavramını ayakkabılar üzerinden tartışabilirsiniz. Önce sizin ve ayağı daha büyük birinin ayakkabılarını/terliklerini yan yana koyun ve hangisini büyük olduğunu söyleyin, sonrasında çocuğunuzdan söylemesini isteyin. Sonrasında ise, kendi ayakkabı/terliğiniz ve çocuğunuzunkini yan yana koyun ve hangisinin büyük hangisinin küçük olduğunu sorun.
  • Büyük ve küçük kelimelerinin geçtiği cümleler kurun. ‘Bu büyük bir top’.
  • Bir çok hayvanın resmini önünüze koyun ve ‘’En büyük kulaklar kimin’’ diye sorun. ‘’Peki ya en küçük kulaklar?’
  • Büyük nesnelerin olduğu, örneğin dağ, büyük uçaklar, büyük otobüslerin olduğu resimlere bakın ve bunlar hakkında konuşun. Bu konuşma, nesnelerin sadece boyutları değil, renkleri, nasıl oldukları gibi şeyler üzerinde olabilir. Böylece çocuğunuzun ‘Büyüklük kavramı’na ait kafasında daha net şekiller belirecektir. Aynı şeyi ‘küçük kavramı’için de yapabilirsiniz. Örneğin iğne, karınca, düğme gibi nesneleri gösterebilir (evinizde eminim vardır) , bunlar üzerinde konuşabilirsiniz.

 

FİZİKSEL GELİŞİMİLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Odada dolaşmaca! Bunun için bir müzik açabilir, aktiviteyi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Çocuğunuzla ‘büyük’ ve ‘küçük’ adım atmaca oynayabilirsiniz. Böylece mekansal olarak da büyük-küçük kavramını zihninde canlandırması kolay olacaktır.
  • Biri büyük biri küçük sepet alıp, yıkanmış çamaşırları bunlara boşaltabilirsiniz.Küçük sepetin kontrolü çocuğunuzda, büyüğünki sizde olur.
  • Büyük ve küçük çorapların olduğu bir sepetteki çorapları, büyüklüklerine göre ayırabilirsiniz.

 

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Büyük-küçük kavramlarını sosyal-duygusal anlamlarıyla da anlatabilirsiniz. Sizin büyük olduğunuz ve yapabildiğiniz şeylerin, çocuğunuzun küçük olduğu ve yapabileceği şeyler gibi.
  • İçinde büyük-küçük kavramlarının geçtiği hikayeler okuyabilirsiniz.

 

BİLİŞSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Bir A4 kağıdı ve A4 kağıdından küçük bir kağıdı alın. Çocuğunuza önce küçük kağıda bir şeyler çizmesini söyleyin. Sonrasında ise büyük kağıda çizmesini söyleyin. O bunları yaparken, sizde onunla birlikte resim çizebilirsiniz. Sonrasında ise, küçük kağıdı resimle doldurmanın, büyük kağıdı doldurmaya oranla daha fazla vakit aldığı, daha fazla boya gittiği ve biraz daha fazla yorucu olabildiğini konuşun.
  • Büyük-küçük sulu boya fırçası ile birlikte etkinlikler yapabilirsiniz.
  • Çocuğunuza büyük kıyafeti giydirin ve bunun nasıl bir his olduğu hakkında konuşun.
  • Dışarı çıkın ve büyük ve küçük şeylerin listesini yapın.

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2014 @ 15:51

2 “Büyük-Küçük Kavramları” yorumu;

Sebzeli Dana Güveç · 6 Ocak 2015 at 15:53

[…] güveci fırına vererek yaklaşık 2 saat boyunca ya da et iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Küçük parçalara ayırın veya küçük bebekler için istediğiniz kıvamda püre haline getirin. Arzuya […]

Kabak, Domates ve Peynirli Makarna · 4 Ocak 2015 at 20:53

[…] yumuşak dokusu ve doğal olarak tatlı lezzetiyle küçük bebekler arasında oldukça […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Burun

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0