Bir Annenin Güncesi: Çocuğunuzun Kötü Davranışlarından Kurtulmak için 1 Hafta!

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika 6 Saniye
Bir Annenin Güncesi:  Çocuğunuzun Kötü Davranışlarından Kurtulmak için 1 Hafta!

5.     Gün: Tutarlı Olun

Çocuklarımın ani patlamaları yönetmek biraz da benim ruh halime bağlı. Ama değişkenlik için ne yazık ki çok fazla yerim yok, dolayısıyla çabuk öffeleniyorum. “Tutarlı olmalısınız, beklentilerinizi açıkça ifade etmelisiniz ve kendi öfke patlamalarınızdan kaçınmalısınız.” diyen pedagogumun önerisi için bir “günün mesajı” belirlemeye karar verdim:

“Her zaman umduğunu alamazsın. Bulduğunu aldığında da üzülmemelisin. 4 yaşındakiler mızmızlanmazlar”

Bu mesajı, benim ruh durumum kimi krizleri yönetebilecek durumda bile olsa, her kötü davranışta tekrar edecektim:

Sabah oğlum, sevdiği diş macununun bittiğini görünce “Naneli olan diş macunundan nefret ediyorum!” diye sızım sızım sızlandı.

“Her zaman umduğunu alamazsın. Bulduğunu aldığında da üzülmemelisin. 4 yaşındakiler mızmızlanmazlar” dedim.

Öğleden sonra Can bu sefer de kitapçıya uğradığımızda çok istediği kitabın az önce satıldığını öğrenince deliye döndü. Omuz silktim ve ““Her zaman umduğunu alamazsın. Bulduğunu aldığında da üzülmemelisin. 4 yaşındakiler mızmızlanmazlar”

“Neden bunu söyleyip duruyorsun Anne?” diye sordu ve seçmek için başka kitaplara yöneldi.

Aynı günün akşamı yemekte parmak tavuk istediği için söylenip duruyordu.

Ben yine “Her zaman umduğunu alamazsın. Bulduğunu aldığında…” diye lafa başlamıştım ki “Biliyorum Anne, biliyorum” diye lafımı böldü ve mızmızlanmayı kesip önündeki makarnayı yemeye başladı.

Bu yöntemi gerçekten çok başarılı buldum. Evet, oğlumu rahatsız etmiş olabilir ama bu sayede davranışları fark edilir derecede düzeldi!

6.     Gün: Zaman Zaman Kuralları Değiştirin

Çocuklarımda düzeltmek istediğim bir sonraki davranış ise onların televizyon alışkanlıkları oldu; Çok izliyorlardı, uzaktan kumanda için durmadan kavga ediyorlardı ve uyku, ödev veya banyo için kapatma vakti geldiğinde ise sonsuz şikayet ediyorlardı.

Huzur içinde akşam yemeği hazırlamak için televizyon izlemelerine müsaade etmiştim ama itiraf etmem gerekir ki bir süre sonra işler kontrolden çıktı. Bunu pedagoguma danıştığımda bana şunu önerdi: “Televizyon saatini sınırlandırmalısın ve bu alışkılığın yerini alacak yeni alışkanlıklar yaratmalısın.”

Pedagog, çocuklarımın başta buna çok şiddetli ve negatif tepki vereceğini ama sınırların yeniden belirlendiği bu dönemde yaşanan kargaşalarla başa çıkmam gerektiğini peşinen söyledi.

Günün devamında çocuklarıma artık ben yemek yaparken televizyon izleyemeyeceklerini söyledim ve kendimi olacaklara hazırladım. Durumu sakince onlara izah etmiş olmama rağmen yükselen çığlıklar tahmin ettiğimden de fenalardı.

Ne yapacağımı bilemeden uzaktan kumandayı aldım ve Can’ın sanat malzemeleriyle, Zeynep’in ödevini görebilecekleri şekilde ortada bırakıp hızlıca mutfağa kaçtım.  Salondan gelen seslere aldırış etmemek neredeyse imkansız gibiydi. Bu hiç de kolay bir görev değildi.

Yemek hazır olana dek çocuklar sakinleşmişti. Zeynep yazı ödevini yapmış, Can ise boyalarıyla bir şaheser yapmakla meşguldü. Sahneyi gördüğümde pedagogumun ne demek istediğini tam olarak anladım: “Çocuklar değişime tatsız yollarla direneceklerdir ama onların, sizin asla caymayacağınızdan emin olmalarını sağlamalısınız.”

7.      Gün: Rahatla

Herkesin biraz dinlenmeye ihtiyacı vardır, öyle değil mi? Muhtemelen içinizden “Anneler bir an olsun bile dinlenebiliyorlar mı??!” diye geçiriyorsunuz, ki bu doğru. Çocuklarımın kendi başlarına sakince günü geçirip, annelerinin kanepeye uzanmasına müsaade edeceklerine inanacak kadar iyimser değildim.

Yine bile, inanılmaz bir gelişme göstermiştik!.. Çamaşır yıkamayı bir kenara bırakıp güzel bir piknik çantası hazırladım ve çocukları parka götürdüm. Tüm günü kitap okuyarak, yakalamaca oynayarak, koşu yarışı yaparak ve birbirimizin arkadaşlığından başka hiç bir şeye konsantre olmadan geçirdik.

Tahmin edin ne oldu? Mımızlanma yok, dırdırlanma yok, kavga-gürültü yok, sinirli bir anne yok. Eminim ki geçtiğimiz hafta uyguladığım tavsiyeleri tekrar tekrar aylar boyunca sürdürmem gerekecektir ama şimdilik herkesin hafta boyunca iyi davranışlar göstererek hak ettiği bu güzel günden oldukça etkilenmiş haldeyim.

İlk Yayın Tarihi: 10 Eylül 2014 @ 13:19

4 “Bir Annenin Güncesi: Çocuğunuzun Kötü Davranışlarından Kurtulmak için 1 Hafta!” yorumu;

Seninle Gurur Duyuyorum! · 4 Ağustos 2015 at 18:31

[…] arar. “Bir çocuğuna sahip olamıyor” bakışları altında anne daha da zorlanır çocuğu sakinleştirmeye. Henüz olay vuku bulmadıysa her an “Ha ağladı ha ağlayacak” diyerek tetikte olan anne […]

Çocuğunuzun Yalanını Yakaladığınızda Ne Yapmalısınız? · 26 Şubat 2015 at 22:25

[…] çocuklar yalan söyler. (Aynı biz yetişkinlerin söylediği gibi) İyi haber ise, eğer ebeveynler […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (36. Hafta) · 21 Ocak 2015 at 18:13

[…] hafta, bebeğin bir zamanlar kırışık olan cildi, artık iyice gerilmiştir. Küçük, ama tombul ve […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (29. hafta) · 20 Ocak 2015 at 22:13

[…] boyu ve kilosu artmaya, kendisi de güçlenmeye devam etmektedir. Artık, anne adayı bebeğin hareketlerini daha güçlü ve daha sık hissetmeye başlar. Hatta, bazen tekmeler […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0