Bebeklerin İlk Saç Kesimi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 43 Saniye
Bebeklerin İlk Saç Kesimi

Bebeklerin saç köklerinin gelişimi anne karnında 9 – 12. haftalarda başlıyor. Doğum esnasında bazı bebeklerin gür saçlı bazı bebeklerin ise az saçla dünyaya geldiklerini çoğumuz biliyoruz. Fakat bu durum bazı aileleri bebeklerinin ileride seyrek saçlı olacağı konusunda endişelendirebiliyor. Aslında bebeğin az veya gür saçla doğması herhangi bir sağlık sorunun göstergesi değildir. Anne ve babaların endişelenmesine neden olan bir durum da bebeğin doğumdan sonraki iki ay içerisinde özellikle başlarının arka tarafındaki saçlarının tamamen dökülmesidir. Bu durumun çarşafa sürtünmekten kaynaklandığı ise tamamen hurafeden ibarettir. Zaten bebekler doğumlarından itibaren ilk 6 ay içerisinde tüm saçlarını döküyor ve yerine yenileri geliyor.

Anne ve babalar her ne kadar bebeklerinin saçlarını kesmeye kıyamasalar da, zamanı geldiğinde gür veya seyrek, bebeklerin saçlarının kesilmesi gerekir. Fakat öncelikle bebeğin saçlarının daha gür olması için kazınması gerektiği hurafesinden de bahsetmemek olmaz. Kesinlikle bebeğin saçının kazıtılması saçlarının daha gür olmasına sebep olmaz.

Bebeğinizin saçlarının kesilme vakti geldiğinde -ki bu çoğu zaman havaların ısınması sebebiyle saçların terletmesi veya saçın gözün önüne gelerek çocuğun görüşüne engel olmasıdır.- öncelikle saçları evinizde mi yoksa kuaförde mi kestireceğinize karar vermelisiniz.

Ebeveynler çoğunlukla bebeklerinin ilk saç kesimlerini ev ortamında kendileri yapmak istiyorlar. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var.

Bebeğin saçını kesmeye başlamadan önce karnının tok olduğundan, gaz sancısı gibi herhangi bir rahatsızlığı olmadığından emin olmalısınız. Kendini rahatsız hisseden bebek huzursuzlanarak hareket eder ve bu tehlikeli yaralanmalara veya saçın yanlış kesilmesine neden olabilir. Bebeğinizi mama sandalyesi gibi rahat ve dik oturabileceği bir yere oturtabilirsiniz veya bazı bebekler kucakta oldukları zaman daha rahat hissedebilirler. Bebeğinizin nasıl daha rahat olacağını gözlemlemeli ve ona göre karar vermeĺisiniz. Kesim için ucu keskin olmayan küçük makaslar tercih etmelisiniz. Bebeğinize oyalanması için sevdiği bir oyuncağını vermeniz ve saç kesimi sırasında onunla sürekli konuşmanız sakin kalmasına yardımcı olur. Saçlarını keserken kulak, ense, alın gibi kısımlarda özellikle daha fazla dikkatli olmanız hatta gerekirse size yardımcı olan kişiden bebeğin başını sabit tutmasını istemeniz gerekebilir. Kesim sırasında asla bebeğinizi makasla yalnız bırakarak yanından ayrılmamalısınız. Bu yüzden kesime başlamadan ihtiyacınız olabilecek havlu, tarak gibi malzemeleri önceden hazırlamanız gerekir. Kesimden sonra bebeğinizi yıkayarak tenine yapışan saçlardan temizlemelisiniz.

Eğer bebeğinizin saçlarını bir kuaförde kestirmeye karar verirseniz, öncelikle gitmek istediğiniz kuaförü seçmeli ve yeteri kadar hijyenik olduğundan emin olmalısınız.

Çocuklara makas gibi kesici aletlerin tehlikeli olduğu konusunda uyarılar yaparız. Bu yüzden çocuğunuz için tanımadığı bir yabancının elinde bir makasla ona yaklaşması korkutucu olabilir. Çocuğunuzun saçlarını kestirmeden önce, ona saç kestirmeyi ve nasıl yapıldığını açıklamanız, mümkünse kendi saçı kesilmeden önce kuaföre sizin veya bir yakınınızın saçını kestirmek için birlikte gitmeniz ve çocuğunuzun korkulacak bir şey olmadığını görmemesi de ilerleyen zamanlarda saç kesme işlerinizi hem sizin hem de çocuğunuz için kolaylaştıracaktır.

Bebeğinizin saçlarını keserken sizin dikkat etmeniz gerekenlerden bahsettiğimiz gibi, kuaförün de çocuğun saçlarını keserken, çocuğun kıpırdayabileceğinin ve tehlikeli olabileceğinin bilincinde olması önemlidir. Her zaman eller makas ve bebeğin teninin arasında siper olmalıdır ve ense, kulak ve göz gibi daha hassas noktalarda gerekirse bebeğin başının nazikçe sabit tutulması gerekir.

Her iki şekilde de unutulmaması gereken ise, bebeği asla saçlarını kesmek için zorlamamanız, onun uygun ve huzurlu olduğu zamanları beklemeniz gerektiğidir.

İlk Yayın Tarihi: 28 Nisan 2016 @ 15:45

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0