Bebeklerde Egzama: Belirtiler ve Tedavi

Yazar: Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 54 Saniye
Bebeklerde Egzama: Belirtiler ve Tedavi

Egzama Nedir?

Egzama deride görülen ve kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik, kuruluk ve döküntü yaratabilen kronik bir tıbbi durumdur. Egzama’nın neden oluştuğu tam olarak bilinemese de, alerji ve saman nezlesi gibi hastalıkların sık görüldüğü ailelerde daha sık egzamayla karşılaşıldığı bilinmektedir. Çevresel durumlara karşı alerjiler, hava durumu, gıdalar egzamaya neden olabilecek, ve egzama durumunu kötüleştirebilecek etkenlerden biridir. Bununla beraber egzama bulaşıcı değildir ve insandan insana geçmez.

Egzama çocuklarda sık görülür ve yenidoğanların hemen hemen %15’ini etkiler. Tüm çocuklukta görülebilse de genelde bebekliğin ilk yılında ortaya çıkar ve kronik, uzun dönemli bir problemdir. Bunun yanında, egzama genelde yetişkinliğe geçişte kendinden kaybolan bir durumdur.

Egzama Çeşitleri

Egzama değişik çeşitlerde kendini gösteren bir durumdur. Aşağıdaki 3 egzama türü egzamanın en sık görülen çeşitleridir.

Atopik Dermatit: Atopik dermatit alerjilerin sık görüldüğü ailelere doğan bebeklerde görülen kronik bir deri hastalığıdır. Kendini bir kızarıklık olarak gösteren bu durum genelde kızarıklık bölgesinde kuruluk ve kaşıntıya neden olur. Bu bölgeyi kaşımak deriyi yırtabileceğinden enfeksiyonlara ve yaralara neden olabilir.

Seboreik Dermatit: Seboreik dermatit 2 yaşından küçük tüm bebeklerde görülebilse de genelde 3 aydan küçük yenidoğanlarda gözlemlenir. Atopik dermatitten farklı olarak kaşıntıya neden olmayan bu durum, genellikle boyunda, yüzde ve kıvrımlı deride görülür. Seboreik dermatitli yenidoğanlar aynı zamanda derilerinde kirli sarı renkte kabuklar çıkarabilirler. Bu durum genellikle bir kaç ay içerisinde kendinden yok olur.

Temas Dermatiti: Temas dermatiti, deterjan, krem vb. alerjen maddelerin deriye teması ve hipersensitivite yaratmasından dolayı oluşur. Kırmızılıkla ve deride kabarıklıklarla kendini gösteren bu durum, kuruluk değil, deride nemlilik yarattığından diğer dermatitlere göre değişkenlik gösterir. Temas dermatitinde deride su toplama ve benzeri durumlar da görülebilir.

İlk Yayın Tarihi: 4 Temmuz 2015 @ 18:58

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1