Bebeklerde Bıngıldak: Bilinmesi Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 59 Saniye
Bebeklerde Bıngıldak: Bilinmesi Gerekenler

Bıngıldağın geç kapanması ne gibi sorunlara sebep olabilir?

Genellikle normalden büyük olan veya geç kapanan bıngıldaklar erken doğan prematüre bebeklerde görülür. Böyle durumlarda bebeğin baş takibinin yapılması ve beyin gelişiminin izlenmesi önemlidir. Bıngıldağın geç kapanmasına bazı hastalıklar da sebep olabilir. Bunlar, down sendromu, raşitizm, doğuştan tiroid hormonu eksikliği, akondroplozi (kıkırdak gelişimi ile ilgili sorunlar) olabilir.

Bıngıldak hangi durumlarda tehlikeli olabilir?

Bıngıldağın şekli normalde düzdür. Fakat bebek ağladığı zaman sivrildiği, şiştiği, nabız atışının hissedildiği görülebilir. Bunlar normaldir. Bıngıldak kontrolü yapılacağı zaman, bebeğin ağlamadığı sakin olduğu bir anında ve oturur konumda iken yapılması gereklidir.

Bıngıldağın çökük durması, su eksikliğini gösterir. Kusma ve ishalle seyreden hastalıklarda vücuttaki su miktarının azalmasının bir göstergesi de bıngıldaktan anlaşılabilir. Bu durum bebeğin ciddi anlamda suya ihtiyacı olduğunu gösterir. Acilen bebeğe yeterli miktarda su içirmek gerekir.

Bıngıldağın dışarı doğru şiş olması ise, kafa içi basıncının arttığını gösterir. Doktor kontrolü gereklidir. Dolgun bıngıldak, beyin kanaması, travma, oksijensiz kalma, menenjit, beyinde su toplanması gibi durumlarda kafa içi basıncının artması ile oluşur.

Bıngıldak ne kadar hassastır?

Bıngıldakla ilgili anne babaların genellikle korkusu bıngıldağın içeri çökmesi ve beyne yapışmasıdır. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Bıngıldak sanılanın aksine büyük darbeler almadıkça bebeğe zarar vermez, korur. Bu yüzden bebeği yıkarken bıngıldağını yıkamamak, bebeğin o bölgedeki saçlarını taramamak veya bıngıldağa dokunmamaya çalışmak gereksizdir. Bıngıldak yumuşak olsa da alttaki dokular yeterli korumayı sağlar. Ebeveynlerin dikkatlerini çeken noktaları bebeğin kontrolünü yapan doktor ile paylaşmaları yeterlidir.

İlk Yayın Tarihi: 26 Şubat 2016 @ 15:03

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
3,948.96 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
3948.96TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
136