Bebeklerde Bıngıldak: Bilinmesi Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 59 Saniye
Bebeklerde Bıngıldak: Bilinmesi Gerekenler

İlk defa bebek sahibi olmuş birçok anne baba, bebeklerinin bıngıldağına dokunmaktan ve yıkamaktan çekinirler. Aslında sanılanın aksine bıngıldak oldukça sağlamdır ve kafa travmalarından koruyucu bir kast gibi bebeği korur.

Bıngıldak nedir?

Latince’de Fonticulu kelimesinden gelen bıngıldağın bilimsel ismi Fontaneldir. Fonticulu latincede “küçük çeşme” ya da “pınar” anlamındadır.

Yenidoğan bebeklerin başlarındaki yumuşak noktalara bıngıldak adı verilir. Bıngıldak, kafa kemiklerinin arasındaki bağ dokudan oluşmuş bölgedir. Bıngıldağın üstü, deri altı yağ dokusu ve saçlı deri ile kaplıdır. Bıngıldağın şekli baklava biçimindedir.

Aslında bebeklerin fark edemediğimiz bıngıldakları vardır. Doğumdan önce 6 tane bıngıldağı olan bebeğin doğumdan önce genellikle 5 tane bıngıldağı kapanır. Doğumdan sonra sadece en büyük olan bıngıldak kalır ve bu da zamanla kendiliğinden kapanır. Doktorların kontrol ettiği en büyük olan bu bıngıldak, ön bıngıldaktır.

Ön bıngıldağın boyutu 0.6-3.6 cm arasında değişebilir. Yaklaşık 2cm çapındadır. Bebek doğduktan sonra ilk 3 ay bıngıldak genişleyebilir ve yaklaşık 2 yaşında kapanmış olur. Kapanma zamanı bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. Bazı bebeklerde doğum sırasında arka bıngıldak 0.5 cm çapında olur ve bebek doğduktan sonra 2 ay içinde kapanır.

Bıngıldak ne işe yarar?

Bıngıldağın ilk işlevi doğumu kolaylaştırmaktır. Doğum sırasında bebeğin kafasının annenin doğum yoluna uygun olarak şekil almasını sağlar. Böylece hem anne hem de bebek açısından doğum daha kolaylaşmış olur.

Bebeklerin beyin gelişimi çok hızlıdır ve kemiler daha yavaş büyür. Bu nedenle kafada beyni barındıracak yer bulunması gerekir.  Bu noktada beyin geliştikçe bıngıldağın esnek yapısı sayesinde kafada yeterli alan bulunur ve beyin gelişimi durduktan sonra bıngıldak ortadan kaybolarak yerini kafatasına bırakır.

Bıngıldağın erken kapanması ne gibi sorunlara sebep olabilir?

Bıngıldak genellikle bebek 2 yaşına basana kadar kapanmış olur. Fakat erken kapanması durumunda beyin gelişimini engelleyebilir, görme ve işitme sorunlarına sebep olabilir, kafa içi basınç artışına neden olabilir. Bu yüzden bu konuda şüpheleriniz varsa doktorunuza başvurmanız yerinde olacaktır. Kraniyosinostozis adı verilen erken kapanma sorunu cerrahi müdahale ile kolayca çözülebilir. Bu cerrahi müdahaleler korkulacak beyin ameliyatları değildir. Uygunsuz kaynayan kafa kemiklerinin araları açılır, doğru kaynamaları için konumlandırılır ve yeniden şekillendirilme yapılır. Eğer ameliyat yapılmakta geç kalınırsa kalıcı şekil bozukluklarına veya beyin gelişiminin engellenmesine sebep olur.

İlk Yayın Tarihi: 26 Şubat 2016 @ 15:03

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0