Bebeklerde Basit Uyku Problemleri ve Tavsiyeler

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 10 Saniye
Bebeklerde Basit Uyku Problemleri ve Tavsiyeler

Bebeği bulunan ebeveynlerin çokca bulunduğu bir ortama girdiğinizde, en çok konuşulan konunun bebeklerin uyku problemleri olduğuna şahit olmuşsunuzdur.

Çoğu ebeveyn, bebeği geceleri sürekli uyanan bir tek kendilerinin olduğunu düşünür. Geceleri kesintisiz uyuyan bir bebek, ütopyalarda olan bir durum gibidir.

Bebeklerin geceleri sürekli uyanması ve ağlaması, özellikle anneleri de uykusuz bırakan bir durumdur. Uykusuzluk ebeveynlere bir kabus gibi gelmeye başlayabilir. Halsizlik, yorgunluk ve hatta ev içinde huzursuzluğa bile neden olabilir.

Bu nedenle bebeğinizin uyku rutinlerini kontrol etmeniz, sağlıklı uyumasını sağlamanız, bebeğiniz için olduğu kadar sizin için de önemlidir.

Uyku Hakkında Birkaç Ufak Bilgi

Uyku diye tanımladığımız süreçte, rüya gördüğümüz aktif bir dönem ve dinlendiğimiz pasif bir dönem bulunur.

Bebeklerde de durum böyledir. Ancak bebeklerde bu uyku dönemleri yetişkinlerden farklılık gösterir. Örneğin yetişkinlerde bu döngüler 90 dakika civarında iken, bebeklerde 60 dakikanın altındadır.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı. Lütfen daha farklı bir şekilde arama yapınız. Mağazaya Geri Dön!

Geceleri bu standart döngüler arasında geçiş yaparken biz yetişkinler hafif tepkiler verebiliriz; ancak küçük bebekler, bu uyku dönemleri arasındaki geçişlerde sıklıkla uyanırlar. Bu da yaklaşık olarak her 60 dakikada bir bebeklerin uyanması anlamına gelir.

Bu düzensizlik, bebekler büyüdükçe yavaş yavaş bir düzene oturmaya başlar, döngüler arasında uyanma sıklığı gittikçe azalır. Uyanık kalma süresi arttığı gibi, bir yandan da geceleri uyku süreleri de artacaktır.

Bebeklerin uyku rutinleri de onlar için çok önemlidir, aynı saat aralıklarında uyumak istemesi, uykuya dalmadan önce pışpışlamanması, sallamanması ya da kucakta durması gibi alışkanlıklar kazanabilir.

Uzmanlar bebekleri uykuya dalması için sallamaktan kaçınmanızı tavsiye ederler. Aynı şekilde uykuya dalmaları için kucağınıza almanız ve pışpışlamanız da genel olarak tavsiye edilmez.

Bu tavsiyelerinin nedenleri arasında, bu gibi alışkanlıklar kazanması sebebiyle, geceleri uyandığında tekrar uykuya dalmak için benzer isteklerinin oluşmasına, dolayısı ile size ihtiyaç duymasına daha fazla neden olması vardır.

Tabi ki bebeğinizi uyutmak için kucağınıza almamanızı tavsiye etmiyoruz, ancak bunun bir rutine dönüşmemesini sağlayacak şekilde bir doz ayarlaması yapmanız, sizin açınızdan faydalı olacaktır.

Mesela uykuya dalmadan önce, yani henüz uyumamışken kucağınızda tutmanız, hemen akabinde, uykuya dalacağını hissettiğiniz anda yatağına yatırmanız, bebeğiniz uyku için kucakta durmaya ya da sallanmaya ihtiyacı olduğunu düşünmesine daha az sebep olacaktır. Uykuya dalma sırasında yatağında ya da beşiğinde bulunması, geceleri uyandığında tekrar uykuya dalması için onu teşvik eden bir etmen olarak bilincine yerleşecektir.

Bir çok bebek emzirme sırasında da uykuya dalabilmektedir. Bu da yine aynı şekilde bir rutin oluşmasına ve uykuya dalmadan önce beslenmek istemesine neden olacaktır. Bu nedenle böyle bir eğilimi olduğunu hissederseniz, emzirme süreçlerinizi 10-15 dakika kadar daha erkene alabilirsiniz. Böylelikle geceleri her uyandığında beslenme ihitiyacı gütmeyecektir. Yatağında olduğunu farketmesi, uykuya tekrar dalması için yeterli olacaktır.

Bebeğinizi emzirme aralıklarınızı doğumdan bir kaç ay sonra bir düzene sokmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır. Gün içerisinde sık sık emzirirseniz, geceleri emzirme ihtiyacınız azalacaktır. Bu da geceleri uyandığında ağlamasının önüne geçebilecek bir başka alternatif olarak önünüzde bulunabilir.

Bebeğinizde uyku problemlerine sebep açabilecek bir başka neden ise, ortamdaki ışıktır. İnsanlar, geceleri uyku hormonu adı verilen seratonin salgılarlar. Bu, vucudumuzun doğal bir sürecidir ve melatonin ışık varken salgılanmayan bir hormondur.

Bebeğinizin uyuduğu ortamda ışık bulunması, bebeğinizin vucudunun bu hormonu salgılayamamasına ve uyku problemleri yaşamasına neden olacaktır. Bu nedenle, bebeğinizin uykuya daldığı yerde ve uyuduğu odada, mümkün olduğunca karanlık bir ambiyans yaratmanız sizin faydanıza olacaktır.

Tüm bunlarında yanında, bebeğinizi çok fazla yormamaya dikkat edin. “Bebekleri yormak” kelimesi kulağa biraz ironik gelebilir ancak; bebekler gün içerisinde en fazla 2 saat kadar uıyanık kalabilirler, çeşitli sebeplerle bu sürenin uzaması, bebeklerde aşırı yorgunluk olmasına neden olur. Aşırı yorulması ise, bebeğinizin fiziksel olarak rahatsız hissetmesine neden olarak daha sık ağlamasına ve uyuyamamasına neden olabilir.

Takıntılı bir şekilde, saatleri takip etmenizi tavsiye etmiyoruz tabi ki; ancak, bebeğinizin yorgunluk belirtilerini gözlemlemeniz her daim gerekecektir. Böylelikle uyku zamanlarını daha iyi farkederek, aşırı yorulmasının önüne geçmiş olursunuz.

Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da uyumaktan zevk alırlar. Bunun bir işkenceye dönüşmesini engellemelisiniz.

Tatlı ve Mutlu Uykular 🙂

İlk Yayın Tarihi: 20 Haziran 2016 @ 17:45

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1