Bebek Emzirme Pozisyonları

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 53 Saniye
Bebek Emzirme Pozisyonları

Yeni doğum yapmış annelerin en büyük endişelerinden biri bebeğini nasıl emzirecekleridir. Özellikle ilk defa doğum yapmış anneler hem anneliğe alışma, hem bebeğini doğru ve yeteri kadar besleme hem de doğum yorgunluğu ile birlikte moral bozukluğu yaşayabilir.

Unutulmamalısınız ki çok kısa sürede bebeğinizi doğru emzirme pozisyonunuzu bulacaksınız, ihtiyacınız olan biraz zaman ve deneyim kazanmak.

Bebeği emzirmek için tek bir pozisyon yoktur. Aslında yaygın olarak kullanılan 4 pozisyon vardır, bu dört pozisyonu açıklayacağız. Önemli olan sizin ve bebeğinizin rahat edeceği doğru pozisyonu bulabilmeniz.

Bebeğinizi emzirirken rahat olmanız önemlidir. Çünkü yanlış duruş göğüs ucu çatlaklarına ve yetersiz süt üretimine sebep olabilir. Ayrıca yanlış duruş, sırt, bel ve karın ağrılarına sebep olur. Sizin rahat hissetmemeniz bebeğinize de yansır.

Yaygın olarak kullanılan 4 duruş kucaklama (beşik)ters kucaklama (çapraz beşik), koltukaltı (çanta) ve yatar pozisyonda emzirmedir.

Kucaklama Pozisyonu

Kucaklama bir diğer adıyla beşik pozisyonu en çok tercih edilen pozisyonlardan biridir. Öncelikle koltuk, sandalye gibi sırtınızı destekleyen bir yere oturun. Oturduğunuz sandalye ve ya koltuğun kolçaklarının olması çok önemlidir. Böylece kollarınız yorulmadan pozisyonunuzu koruyabilirsiniz.

Dizinizin üzerine bir yastık koyun, bebeğinizin başı kolunuzun iç dirsek kısmına gelecek şekilde ve yüzü memenize dönük olarak kucaklayın.

Diğer elinizi ise meme başınızı bebeğinizin ağzına yerleştirmek için kullanacaksınız.

Bebeğinizi yaklaşık 45 derecelik bir açı ile memenize yaklaştırmalısınız. Bebeğinizin ellerini serbest bırakın ki size dokunabilsin ve elleri yardımı ile meme başını bulabilsin.

Bir memeden diğer memeye geçerken, kollarınızın pozisyonunu da simetrik olarak değiştirmelisiniz.

Sezaryen ile doğum yapmış annelerin karnındaki dikişlere baskı oluşturabileceği ve erken doğan prematüre bebekler güçsüz ise meme başını iyi tutamayacakları için, beşik pozisyonu ilk zamanlar normal zamanda ve normal yollarla doğmuş bebekler için uygundur.

Ters Kucaklama

Ters kucaklama diğer adıyla çapraz beşik duruşu, memeyi yakalama problemi olan erken doğan prematüre bebekler için uygun bir pozisyondur.

Bu pozisyonun kucaklama pozisyonundan farkı ise,  bebeğiniz yön olarak aynı pozisyonda olmasına karşın ve sizin bebeğinizi kucaklamak için diğer elinizi kullanıyor olmanız. Çapraz beşik pozisyonunda bebeğinizin başı beşik pozisyonundaki gibi sizin iç dirseğinizde değil, diğer elinizin avucundadır. Yani kollar yer değiştirmiştir.

Bu pozisyonda da bir memeden diğer memeye geçerken, kolların pozisyonu simetrik olarak değişmelidir.

Elinizi bebeğinizin başının altına koyarak, bebeğinizin başını memenize yaklaştırmalısınız. Böylece bebeğinizin rahat etmesini sağlamış ve boyun kaslarını yormaması için destek olursunuz.

Koltukaltı pozisyonu

Koltukaltına sıkıştırılan çantayı tutar tarzda tutma esasına dayanır.

Bebek karındaki kesi yerlerinden uzak duracağı için, sezaryen ile doğum yapmış anneler için oldukça uygundur. Ayrıca süt fışkırtma refleksi olan anneler için de uygundur, çünkü bebek bu pozisyondayken fışkıran sütle kolayca baş edebilir.

Koltukaltı pozisyonunda da bebeğinizin altına bir yastık koymanız emzirmenizi kolaylaştıracaktır.

Bebeğinizi koltuğunuzun altında, baseninizin biraz üzerinde tutacaksınız. Bebeğin ayakları arkanıza, yüzü ise sizin önünüze doğrudur. Bebeğinizin yüzünü memenize yaklaştırarak, dudaklarının meme başına yaklaşmasını sağlamalısınız.

Elinizi bebeğinizin başının altına koyarak destek olmanız, bebeğinizin boyun kaslarını yormasını engeller ve rahat bir emzirme yapabilirsiniz.

Koltukaltı pozisyonu ikiz bebek anneleri için de oldukça uygun bir pozisyondur.

Yatarak emzirme pozisyonu

Anne ve bebeğin birlikte yattıkları yerden emzirme tekniğidir. Öncelikle yatağa yan olarak yatmalı ve sırtınızı yastıkla desteklemelisiniz. Bacaklarınızı kendinize doğru çekerek dengenizi daha rahat sağlayabilirsiniz.

Siz pozisyonunuzu aldıktan sonra, bebeğinizi de size dönük yan olarak yatırmalısınız.

Bebeğinizin başına bir yastık veya avucunuzla destek olabilirsiniz.

Diğer elinizle de bebeğinizin sırtını ve poposunu destekleyin.

Yatarak emzirme pozisyonunda dikkat edilmesi gereken, bebeğin memeye uzanmasına gerek kalmaması ve annenin bebeğin üzerine abanmamasıdır.

Yatarak emzirme pozisyonu, sezaryen ile doğum yapan anneler için uygun bir pozisyondur.

İlk Yayın Tarihi: 5 Mart 2016 @ 20:59

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1