Bebeklerin El Gelişim Evreleri

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 48 Saniye
Bebeklerin El Gelişim Evreleri

Çocuk öğrenme ve büyüme güdüsüyle doğar.  Çocuğu kişiliğini oluşturan süreçlere yönelten, çevre ile başa çıkmak için verdiği mücadele, onun anlık gereksinmelerinden kaynaklanır. Çocuk uyarıcı bir çevrede ona anlayışla eşlik eden bir yetişkinle yaşadığında, gelişmesinden büyük bir mutluluk duyar. Eğitim süreci aslında bir öz eğitim sürecidir.


000Montessori‘ye göre gelişim, yetişkinlerden bağımsızlaşmak için çabalamaktır. Bunun gerçekleşmesi için doğuştan gelen bir potansiyel vardır. Gelişimin hedefi ve doğumdan başlayan eğitimin amacı ve görevi, yetişkinden bağımsızlaşmaktır.

Çocuk her şeyi kendisi yapmak ister ve daha yeni yeni yürümeye başlamış bir çocuğun bile artık çocuk arabasında oturmak istemediğini, bağırdığını ve arabadan inip kendisi itmek istediğini herkes bilir. Bu, çocuk için – gücü yettiği sürece – en büyük zevktir. Zorlanmayı sever ve eğer cesaretlendirici ve şefkatli biçimde ona nasıl yapabileceğini  gösterirsek, bir yenilgiyi çabuk atlatır. Bu nedenle Montessori çocukta çalışma  güdüsünün olabildiğince desteklemesini, çocuğun öğrenebilmesi için  kendisi yapabiliyorsa onun için yapılmaması gerektiğini söyler. Örneğin; kaşıkla yemek, giyinmek ve soyunmak, yıkanmak gibi. Tüm Montessori-Pedagojisi’nin temel ilkesi budur.

Yeni doğan bebeğin davranışları çok sınırlıdır. Bu davranışlar ilkel olmalarına rağmen gelişimin temelini oluştururlar. Bebeklerin doğumdan itibaren bazı refleksler üzerinde egzersiz yapabilme ve kendi hareketlerini düzenleme eğilimleri vardır. Onlar çevreye yanıt verme biçimlerine sahiptirler. Bu yanıtların başında da çevreye uyum gelir. Bebeklik döneminden itibaren uyum, çocuğun yaşamında keşfetme, deneme – yanılma, deneyimlerde bulunma gibi etkin olaylar biçiminde görülür.

Çok çeşitli davranış deneyimleri zekanın gelişmesinin temel ön koşuludur. Zeka, bir çocuğun aktif edimlerle ve davranışlarla kazandığı kendi deneyimleri ile oluşmaktadır büyük ölçüde: Ancak çocuk tüm duyu sistemleri ve bütün vücudu ile çok çeşitli deneyimleri yapabilecek ve aktif davranabilecek durumda ise çevresini “elle tutmak“ anlamında kavrayabilir. Eller çocuğun çevresini keşfettiği, zihnini oluşturacak bilgileri kaydettiği ilk araçlardır. Bu nedenle çocuğa refakat edenlerin bu konudaki gözlemleri çok önemlidir. Ancak bu gözlemleri yapanların çocukta el gelişiminin evrelerini bilmeleri önemlidir.  İlk 6 ayda bebeklerin el gelişim özellikleri aşağıda görülmektedir.


1111Birinci ayda var olan tutma refleksi etkindir. Genellikle yumruk sıkma, ellerin koordinasyonsuz biçimde açılması. Zaman içinde eller daha çok rastlantı sonucu ağza gelir, bebek bunları emer.


2222
İkinci ayda eller gevşek biçimde yumruk yapılır, bebek elinin tümünü ağzına sokabilir, dokunulduğunda el açılır, bebek, kendisine verilen çıngırağı tutabilir. İstem dışı bırakmaz.


3333Üçüncü ayda eller genellikle açıktır. Artık bütün el değil, baş parmak ya da tek tek parmaklar ağza sokulabilir, dokunulduğunda eller açılır. Bebek, kendisine uzatılan oyuncakları henüz koordinasyonsuz biçimde tutar; hareket ettirir ve istemeden yine bırakır. Eller, rastlantı sonucu dokunduklarında battaniyeyi ya da giysileri ve nesneleri çekiştirir, parmak oyunları başlar.


4444
Dördüncü ayda bebek nesneleri ağzına sokarak, görsel yönlendirmeyle oyuncakların tutulması başlar. Eller görüş alanına girer, vücudun orta çizgisinde önce istem dışı sonra isteyerek ellerin ilk kez bir araya getirilmesi ve ellerle oynama giderek artar. Buna el-el-koordinasyonu deriz. Bebek çıngırakla sesler çıkartır, oyuncakların elinden alınmasına direnir.


5555Beşinci ayda nesnelerin giderek artan biçimde aktif ve hedefe yönelik olarak kavranılması başlar. El yüzeyi nesnenin üzerine konulur, baş parmak ve diğer parmaklar sonra bunu sarar. Buna maymun tutuşu denir. İkinci el nesneye uzatılır. Bebek nesnelere iki elle dokunur, ulaşamayacağı nesneleri de tutmaya çalışır. Kendi başına kurabiye yiyebilir.


6666
Altıncı ayda bebek, oyuncağı vücut orta çizgisi üzerinden bir elinden diğerine alarak, bir el nesneyi tuttuğunda diğer el bırakabilir. Daha küçük nesneleri de bilinçli biçimde baş parmak, işaret ve orta parmakla tutar (yassı pense tutuşunun başlangıcı). Oyuncağının elinden alınmasına yoğun biçimde karşı koyabilir, hoşlandığı ve hoşlanmadığı dokunma izlenimlerini ayırt edebilirsiniz.

Emel Çakıroğlu Wilbrandt, Montessori Eğitimcisi

İlk Yayın Tarihi: 13 Nisan 2014 @ 11:59

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

13 “Bebeklerin El Gelişim Evreleri” yorumu;

Bebeğinizle Oyun Oynama Sanatı · 21 Nisan 2015 at 20:35

[…] kalça ve bacaklarının yanı sıra kollar ve sırt gibi üst kısımlarını da kontrol etmek, ellerinin ve ayaklarının belirli bir ritimle ardışık hareketini yönetmek ve bu sırada başını […]

Küçük Çocuğunuz İçin Evinizdeki Tehlikeli Yerler ve Eşyalar · 16 Nisan 2015 at 15:57

[…] kullanılabilecek makas gibi kesici aletler çocuğunuz için büyük tehlike oluşturmaktadır. El becerileri yeni yeni gelişen küçük çocuklar, genelde parlak renki bu tür eşyalar ile oynama çabası […]

Çocuğunuzun Isırmasını ve Vurmasını Durdurmak İçin 15 Yol · 12 Mart 2015 at 16:43

[…] dişlerinin ve ellerinin gelişmesi genelde muzurlukları da beraberinde getirir. Küçük çocuklar genelde ne […]

Ses Kimden Geliyor? | Çocuk Oyunları · 24 Şubat 2015 at 21:34

[…] Ay’dan sonra çoğu bebek, nesnelere ulaşmaya çabalar ve onları tutmayı öğrenirler. 6-12 ay arası bu fonksiyona […]

Çocuk Oyunları - Afiyet Olsun Bebeğim · 5 Şubat 2015 at 21:22

[…] anne sütü veya biberonunu emerken, el ve ayak parmaklarına nazikçe masaj […]

Bebekler ve Çocuklar için Dönüm Noktaları, Gelişim geriliğini nasıl anlarsınız? · 1 Şubat 2015 at 17:12

[…] gülmesi, bir taraftan diğer tarafa yuvarlanması ve elleriyle kavraması gibi çocuk gelişiminde kilometre taşı olarak da adlandırılan önemli dönüm […]

Bebeği Yeni Dünya İle Tanıştırmak · 1 Şubat 2015 at 14:29

[…] tetikte ve rahat olduğunu anlayacaksınız. Bu bebeğinize nesneleri dokunmasını ve onları tutmasını sağlayarak tanıtmanız için uygun […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (22. Hafta) · 20 Ocak 2015 at 20:28

[…] sinir uçlarının yardımıyla, dokunma duyusunu algılayacak kadar olgunlaşır. Ultrasonda, elini yüzüne veya vücudunun değişik bölgelerine, göbek kordonuna değdirdiğini, parmağını […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (12. Hafta) · 18 Ocak 2015 at 21:07

[…] burun belirginleşmiş, yüz daha net bir şekil kazanmıştır. El ve ayak tırnakları ortaya […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (8. Hafta) · 18 Ocak 2015 at 20:27

[…] bacaklar uzar, belirginleşir; el ve ayak parmakları şekillenmeye başlar. Kürek şeklindeki el ve ayaklar belirgindir. Dirsek ve bilekler ortaya çıkmıştır, hatta bunları […]

Börülceli Çiftlik Tavuğu · 5 Ocak 2015 at 22:33

[…] bakımından zengin ve lifli bir sebze olan fasulye, bebek için çok uygun bir besindir. Ayrıca, eline alarak yemek yeme konusunda da iyi bir alıştırma olabilir. Bu baharatlı ve fasülyeli tavuk, […]

Süper besleyici yulaf ezmesi · 3 Ocak 2015 at 22:20

[…] Bebeğiniz, mama yedirirken kullandığınız kaşığı tutmaya çalışabilir bu yüzden aynı kaşıktan bir tane de ona vermeniz iyi bir fikirdir. […]

Tatlı patates ve kuzu güveci · 2 Ocak 2015 at 19:07

[…] eti küçük bebekler arasında oldukça popülerdir ve kuzu etini tatlı patatesle kombine etmek ona yumuşak bir doku […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0