Bebeğinizin Beyin Gelişiminde 5 Temel Gerçek

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 58 Saniye
Bebeğinizin Beyin Gelişiminde 5 Temel Gerçek

4.Erken dönem beyin bağlantıları kalıcıdır, kolay değiştirilemez.

Erken dönem olarak anılan 0-48 ay sürecinde, bebek beyninde oluşan bağların bir nevi beyin yapısını şekillendirdiği ve bu ilk bağların beynin büyüme ve gelişmesini etkileyip yönlendirebildiği anlaşılmıştır. Buna bağlı olarak bu ilk öğrenilenlerin ilk kayıtların değişime ve silinmeye diğerlerine göre çok daha dirençli olduğu bilinmektedir. Örneğin, anne rahminde oluşan ilk bağlar vücut sıcaklığını düzenleme, kan basıncını ayarlama, kalp atışını düzenleme gibi bağlardır. Bu bağların da takdir edersiniz değişime çok dirençli olmaları, temel işlevi hayatta kalabilmeyi düzenleme olan beyin için çok önemlidir. Beynin duygusal değişimleri veya duygusal bazla oluşturduğu bağlar da erken dönem dirençli bağlardandır. Başka bir deyişle bebeğin duygusal duyumları bu dönem oluşur ve ileriki yıllarda değişime de direnç gösterir. Bu oldukça kritik bir olgudur. Çünkü bu ilk yıllarda bebek beyninde oluşan duygu duyumları ile ilgili bağlar, ileriki yıllarda birey olarak duygularının yönetiminde ve dışa vurumunda temel unsur olmaktadır.

Bebeğiniz için bunun anlamı bir açıdan iyi diğer açıdan kötü olabilir. İyi açıdan bakılırsa bebeğin yoğun ve koşulsuz sevgi ortamında yeterli ilgi ile büyümesi durumunda duygusal bağların sağlam ve değişmeye dirençli olması onun ileriki hayatında hayatın zorlukları ve olumsuzluklarıyla baş etme konusunda daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde tersi yaşanacak olduğunda ise hayatın getirdiklerine karşı koyma direnç gösterebilme açılarından daha naif bir duygusal kişilik yapısının ortaya çıkacağı kesindir.

Ebeveynler bu konuda ne yapmalı :

1.Bebeğiniz için ilginç deneyimler yaratın

2.Bebeğinizin kendini yoğun olarak güvende hissetmesini sağlayın

3.Bebeğinizi sık sık koşulsuz sevginizle sarmalayın ve ona dokunun

4.İşitsel ve görsel ilginç paylaşımlarda bulunun (Örneğin, Zeka kartları paylaşımları )

5.Hiç bir zaman çok geç değildir.

Çocuğunuz siz bu satırları okurken çoktan 3 yaşına gelmiş ve hatta geçmişse önce yazımıza bir ara verip, derin bir nefes alıp, arkanıza yaslanmanızı isteyeceğiz. Bazen ebeveynlerin büyük bir pişmanlık veya suçluluk duygusu içinde kalıp, hele de eş dostun veya arkadaşlarının bebeklerini farklı yetiştirdiklerini görüp “Müzik dersi aldırmalıydık, şunu yapmalıydık.” gibi sürekli geçmişe yönelik tartışmaları, bizce yapılacak hataların en büyüğü olacaktır ve hem sizleri  hem de çocuğunuzu olumsuz etkileyecektir. Bunun yerine size aşağıdaki deyişi benimsemenizi salık veririz.

“Ne biliyorsam onu yaptım ve daha iyi bildiğimde ise daha iyisini yaptım.”

Bebek beyni gelişimini 3 yaşında bitirip öğrenme şalterini indirmiyor. İşte bu nedenle küçük çocukların beyin ve zihinsel gelişimi için asla “Çok geç“ denilmemesi, bu doğrultuda düşünülmemesi gerekiyor. Beyin nöronlar arası bağlantı yapmayı asla durdurmuyor. Çocuğunuzun yaşam ve öğrenme kalitesini yükseltmeniz için hiçbir zaman çok geç değildir.

Bebeğiniz için bunun anlamı şudur: “Yeter ki annem ve babam ilgi ve sevgi dolu bir atmosfer içinde güven duygusu veren biçimde beni sarmalasın.” Özellikle babalardan da çocuğa sarılmak öpmek gibi fiziksel sevgi gösteriminde bulunmalarını ve duygu paylaşımlarında doğal olmalarını bekliyoruz.

Bu makale Prof. Dr. Jill Stamm’in “Bright From The Start” kitabından derlenmiştir.

İlk Yayın Tarihi: 11 Şubat 2015 @ 16:36

4 “Bebeğinizin Beyin Gelişiminde 5 Temel Gerçek” yorumu;

Bebeğinizin Hafızasını Geliştirmenin 5 Yolu · 21 Nisan 2015 at 19:15

[…] beyin gelişiminde son derece önemlidir. Bunun nedeni ise bebeğinizin anılarının onun beyin gelişiminin yapı taşları olmasıdır. Bebekler topladıkları bilgiler ve yaşadıkları anılar sayesinde […]

Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden olur, Nasıl tedavi Edilir? · 13 Nisan 2015 at 18:16

[…] konuşma ve dil gelişiminde neyin normal neyin anormal olduğunu öğrenmek, çocuğunuzun gelişimi hakkında endişe […]

Problem Çözme, El-Göz Koordinasyonu ve Denge Oyunları · 27 Mart 2015 at 17:06

[…] yana eğmesi gerektiğini anlamalıdır. Çocuğunuz bu durumu çözdüğünde, bir sonraki aşama çocuğunuzun kahvaltılık gevreği şişeye geri koyup tekrar çıkarmasıdır. Çocuğunuz ne öğrenir? […]

Gülmek İstediğinizde Ufaklığınıza Sorabileceğiniz 5 Soru - Sevgili Bebek · 19 Mart 2015 at 21:44

[…] soru sorup onları düşünmeye sevketmek onların beyin gelişimini sağlar, konuşma becerilerini geliştirir, sizinle bağınızı kuvvetlendirir ve sizi bol bol […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0