Bebeğiniz ve İnek Sütü

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 0 Saniye
Bebeğiniz ve İnek Sütü

İnek sütü bebekler için 1 yaşına kadar önerilmeyen bir gıdadır. Hem bebeğinizde yaratabileceği sorunlar hem de anne sütüne kıyasla daha az besleyici olması, bu gıdanın sütten kesilene kadar o kadar da tüketilmemesine neden olur. Peki 1 yaşından önce neden inek sütü kullanılmamalı? 1 yaşından sonra ne kadar inek sütü içilmeli? İşte bu soruların ve daha fazlasının cevapları:

Uzmanlar neden 1 yaşından önce inek sütü tüketilmesine karşı?

Sağlık uzmanlarının 1 yaşından önce inek sütü tüketilmesini önermemesinin birden fazla nedeni bulunmaktadır.

Bunlardan ilki bebeğinizin inek sütünü, anne sütü veya devam sütü kadar rahat hazmedemeyecek oluşudur. İnek sütü yüksek derecede protein ve mineral içerir; bu da bebeğinizin daha gelişmemiş böbreklerini fazla zorlayacaktır. Protein bakımından zengin olsa da, inek sütü yeterince demir, C vitamini  ve benzer besleyici maddelerden yeterince içermemektedir.

İnek sütünün 1 yaşından önce önerilmemesinin başka bir nedeni ise, inek sütü alerjisi bulunan bebeklerde, inek sütünün sindirim sistemi epitel dokusuna zarar vererek, dışkıda kan çıkması ve sindirim sistemi kanamaları gibi önemli sorunlara neden olabilecek oluşudur. Aşırı derecede tüketimde bu durum kansızlığa bile neden olabilir.

1 yaşından büyük bebeğim günde ne miktarda süt içmeli?

1 yaşından büyük bebeğinizin günlük tüm D vitamini ve kalsiyum ihtiyacını karşılaması için 300-400 mL süt gerekmektedir. Bununla beraber pek çok sebze ve meyvede kalsiyum bulunduğunu ve D vitamininin önemli bir bölümünün dışarıda güneş altında vakit geçirerek sağlandığını düşünürseniz, bebeğinize günlük 150-200 mL süt yeterli olacaktır. Bu da hemen hemen bir su bardağı süt demektir.

1 yaşından büyük bebeğinize günde 2 su bardağından fazla süt içirmenizi önermemekteyiz. Fazla miktarda tüketilen süt sindirim sorunlarına yol açmanın yanında, bebeğinizin doymasına neden olarak daha fazla ihtiyacı olan gıdaları tüketmesine engel olacaktır.

1 yaşından büyük bebeğime yağsız veya yarım yağlı süt verebilir miyim?

Eğer bebeğinizin kilosu normal ise ve ailenizde yüksek kolestrol, obezite, kalp hastalıkları gibi sorunlar görülmemekteyse, bebeğinize yağsız veya yarım yağlı süt vermenize bir gerek bulunmamaktadır. Böylesi durumlarda rahatlıkla tam yağlı süt tüketebilirsiniz. Süt yağı bebeğinizin vücudunun D ve A vitamini gibi vitaminleri işlemesine yardımcı olacaktır.

Bununla beraber eğer bebeğiniz fazla kiloluysa veya ailenizde obezite benzeri kilo sorunları bulunmaktaysa bu konuda doktorunuza danışmanızı öneririz. Eğer doktorunuz da uygun bulursa bebeğinize tam yağlı süt yerine yarım yağlı süt sunabilirsiniz. Tamamen yağsız süt küçük bebekler için çok yüksek oranda protein ve mineral içermektedir ve hazmı bebeğiniz için zor olacaktır.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
3,832.98 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
3832.98TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
135