Bebeğin Yemeğinin Muhafaza Edilmesi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 7 Saniye
Bebeğin Yemeğinin Muhafaza Edilmesi

Bebeğinize ev yapımı yemekler hazırlamak, mutfakta saatlerinizi harcamanız anlamına gelmez. Yemeği büyük miktarlarda hazırladıktan sonra, bebek için uygun parçalara ayırıp dondurabilirsiniz. Böylelikle, hem zamandan kazanmış olursunuz hem de her an elinizin altında bebek için birçok çeşit ev yapımı yemek hazır bulunur. Bebeğin yemeğinin muhafaza edilmesi hususunda dondurucuda saklamak sağlıklı bir yöntemdir.

Bebek Yemekleri Buzlukta Nasıl Muhafaza Edilmeli

buzdolabından buzluğa

Buzdolabından Buzluğa

Bebeğin yemeklerini parça parça dondurmak, bir yandan yemeğin daha uzun süre dayanmasını sağlarken, bir yandan da israfın önüne geçerek tasarruf etmenizi sağlar.

Haftada bir yada iki kez bebeğe verilmek üzere, çeşitli püreler hazırlayarak buzlukta saklayabilirsiniz. Aşağıdaki basit ipuçlarıyla yemekleri aylar boyunca saklamak, sizin için çok kolay olacaktır.

 

  • Bir tarifi hazırladıktan sonra, oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve daha sonra bakteri oluşumunu önlemek için, buzdolabına koyun.
  • Yemek iyice soğuduktan sonra, bebeğin bir sonraki öğününde yiyeceği kadarını ayırın ve kalan kısmı, buzluğa koyun.
  • Yemeğin muhafazasını ve yeniden kullanımını kolaylaştırmak için, püreyi tek servislik parçalara ayırın (yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar) ve bir buzluk tepsisinin içine ya da bir fırın tepsisinin üstüne yerleştirin. Tepsinin üstünü, streç film ile sarın ve buzlukta dondurun.
  • Donmuş parçaları plastik bir torbaya koyarak, havasını alın. Böylelikle, buzluk yanmasının önüne geçmiş olursunuz.
  • Torbayı etiketleyin ve tarihi not edin. Böylece içindekileri bilirsiniz ve ne kadar taze olduklarını anlamanız kolay olur.
  • Bebek için hazırladığınız püreleri, dondurma kaplarında da saklayabilirsiniz. Dondurmak için asla cam kaplar kullanmayın; çünkü, genleşen yiyecek camı çatlatabilir.

 

Mamaların Dondurulması 

Günümüzde, anne sütünü dondurmanın, sütün besin değerini veya lezzetini etkilemediği yönünde bir fikir birliği olsa da; bebek maması üreticileri, mamaların dondurulmasını tavsiye etmiyor. Dondurmak, mamanın besin değerini etkilemese de, ayrışmasına neden olabilir. Bebeğinizin yediği yemeklerin lezzetli olması için, yemeği dondurucuya koymadan önce değil, dondurucudan çıkardıktan sonra mama ile inceltin. Mama katılan yemeği bebeğiniz keyifle yiyecektir.

 

Yemeğin Çözülüp Tekrar Isıtılması 

Bebeğiniz için hazırladığınız yemeği doğru şekilde çözüp yeniden ısıtarak, bakteri üremesini engelleyebilirsiniz. Bu işlemi doğru uygulamanız gerekir. İşte bunu nasıl yapacağınızı anlatan birkaç ipucu:

  • Bebeğin yemeğini, buzdolabında ya da mikrodalga fırın ile çözün. Besinleri oda sıcaklığında çözülmeye bırakmak, bakteri oluşumunu hızlandırır.
  • Servis büyüklüğüne bağlı olarak donmuş bir pürenin çözülmesi, buzdolabında 12 ile 24 saat arası bir sürede gerçekleşir.
  • Yemeği daha hızlı çözmek için, bir cam kaba (plastik değil!) koyarak mikrodalga fırına atın ve ara sıra karıştırın. Yemeği çözmek için, mikrodalga kullanabilirsiniz; fakat, sağlık uzmanları yemeği yeniden ısıtırken mikrodalga fırın kullanılmamasını öneriyorlar. Bunun nedeni ise, sıcaklığın eşit yayılmayarak, yemek içinde belli noktaların bebeğin ağzını yakacak kadar çok ısınabilecek olmasıdır.
  • Bebeğin yemesi için ısıtılması gereken yemekleri, bir tencereye koyarak kısık ateşte de ısıtabilirsiniz.
  • Yemeği bebeğe vermeden önce sıcaklığını kontrol etmeyi unutmayın!

 

Sıcaklık Önemlidir

Bebeğin yemeklerini doğru sıcaklıkta pişirip yine doğru sıcaklıkta saklamak, yemeğin taze kalması ve bakteri oluşumunun önlenmesi için önemlidir.

Et pişirirken yemeğin hazır olup olmadığını anlamak için, bir et termometresi kullanmak faydalıdır. Aşağıdaki talimatlar; eti, bebek için doğru sıcaklıkda pişirmenizi sağlayacaktır.

  • Sığır veya kuzu kıyması: 71°C
  • Kümes hayvanları: 77°C
  • Kuzu pirzolası gibi parça etler: 63°C 

 

Bakterilerin en sık ürediği sıcaklıklar, 4°C ile 60°C arasıdır. Oda sıcaklığı, bu iki sıcaklık arasında olduğu için, yemeği pişirdikten sonra buzdolabına koyun. Buzdolabını ve buzluğu en düşük sıcaklığa ayarlayarak, yemeklerin daha uzun süre taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.

 

Ev Konserveleri

Taze hazırlanan yemekleri dondurarak daha sonra bebeğinize vermek güvenlidir; ancak, aynı şey ev konserveleri için geçerli değildir; çünkü, ev konserveleri, hastalıklara yol açabilecek zararlı bakteriler içerebilir. Bebek yemeği olarak hazırlayacağınzı ürünlerin konserve dondurup çözdürme işlemi olmamasına dikkat etmelisiniz.
Yemekleri Taze Tutmak

Bu sitemizde tarifi verilen yemeklerin çoğu; buzdolabında 3 gün, buzlukta ise 3 ay boyunca taze kalır. Buzluğun içinde, yemekleri en soğuk olan yere, genellikle kapıdan uzakta olan orta rafa koymaya özen gösterin. Dondurup çözdüğünüz yiyecekleri, yeniden dondurmayın. Çözülen yemeklerin, 48 saat içerisinde tüketilmesine dikkat edin. Bu süreler bebeğinizin sağlıklı beslenmesi açısından önem taşır.

İlk Yayın Tarihi: 2 Ekim 2013 @ 13:19

8 “Bebeğin Yemeğinin Muhafaza Edilmesi” yorumu;

Meyve Salatası Püresi · 3 Eylül 2015 at 13:41

[…] Dondurulmaya uygun […]

Mangolu ve Muzlu Çilek Rüyası · 3 Eylül 2015 at 13:22

[…] Dondurulmaya uygun […]

Muzlu ve Şeftalili Balkabağı Sürprizi · 3 Eylül 2015 at 13:02

[…] Dondurulmaya uygun […]

Yeşil Canavar Püresi · 28 Ağustos 2015 at 17:28

[…] Dondurulmaya uygun […]

Esmer Pirinçli Mercimek ve Havuç Püresi · 13 Temmuz 2015 at 17:29

[…] Dondurmaya uygun […]

Karnabahar, Elma ve Kabak Püresi · 15 Haziran 2015 at 14:25

[…] Dondurulmaya uygun […]

Ebeveynlere Dip Notlar · 30 Mart 2015 at 17:56

[…] pişirin. Yemek saatinde ısıtın. Arada sırada çok yemek pişirerek derin dondurucuda saklayın. Daha sonra acil durumlarda en az telaşla bunları […]

Besin Zehirlenmeleri | Bebeklerde Zehirlenme · 23 Şubat 2015 at 22:19

[…] sık görülen besin zehirlenmeleri, evlerde hazırlanan yiyeceklerin yanlış hazırlanış ve saklanış şekillerine bağlı olarak da […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1