Bebeğin Boğazına Süt Kaçarsa Ne Yapmalı?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 4 Saniye
Bebeğin Boğazına Süt Kaçarsa Ne Yapmalı?

Yeni doğan bebeklerde bazı beslenme bozukluklarının görülmesi normaldir. Annelerin böyle durumlarda sakin kalabilmesi çok önemlidir. Yeni doğan bebeklerde yutkunamama, boğaza süt kaçma, emme güçlüğü gibi problemler görülebilir.

Yutma refleksi yeni doğmuş bebeklerde henüz tam olarak gelişmemiş olur ve zamanla annesini emdikçe gelişir. Bebek giderek daha iyi beslenmeye başlar. Yutma refleksinin gelişmemesi bebeğin emdiği sütün akciğerlerine kaçmasına sebep olabilir. Genze süt kaçması ise çok sık görülen bir durumdur. Bebekler emerken burunlarından nefes alır. Yemek borusu ve nefes borusu kapaklarının açılıp kapanması ile ilgili oluşan sorunlar bebeğin akciğerlerine süt kaçmasına neden olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız bebeğinizi emzirme pozisyonundan kaldırarak, yüz üstü tutmanız gerekmektedir. Ayrıca sırtına vurarak, bebeğinizin boğazına kaçan sütü çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerin genzine süt kaçmasının nedenlerinden bir diğeri de, yetişkinlere nazaran bebeklerin dakikada daha fazla nefes almasıdır. Yetişkin bir insan dakikada 20 defa nefes alıp verir, yeni doğan bebeklerde ise bu sayı 40’tır. Bebek büyüdükçe dakikada aldığı nefes sayısı azalmaya başlar. Bu da beslenme sorunlarını azaltır, bebek emerken boğazına ve akciğerlerine süt kaçma sorununu ortadan kaldırır.

Bebeklerin nefes borusuna süt kaçmasının diğer sebepleri ise;

Akciğer ve kalbinde rahatsızlık olması
Beyin kontrolünde bozukluk olması
Burun ve solunum yollarında aksaklık olması
Gelişimsel olarak yetersiz olmasıdır.

Bebeğiniz büyüdükçe beslenmeden kaynaklı yaşanabilecek riskler giderek azalır. Ancak yine de bebeğinizi beslenirken asla yalnız bırakmamalısınız. Özellikle 3 yaşına kadar çok dikkatli olmalısınız.

Beslenme sırasında hapşırmak, gülmek boğulma riskini arttıran faktörlerden birisidir.

Çocuğun soluk borusunu tıkayabilecek kadar büyüklükteki besinler çok tehlikelidir. Böyle bir besin bebeğin soluk borusuna kaçarsa bebek çırpınmaya başlar, morarır. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve çocuğun ölümüne kadar sebep olabilir. Bu yüzden 4 yaşına kadar çocuğun soluk borusunu tıkayabilecek büyüklükteki besinleri vermemelisiniz.

Yiyecekler dışında meraklı ufaklıklar çevrelerinde gördükleri cisimleri tanıma amaçlı ağızlarına atabiliyorlar, bu da çok sık karşılaşılan tehlikeli bir durumdur. Madeni para, yuvarlak pil, düğme, boncuk, misket… gibi bebeğin ağzına atabileceği büyüklükteki cisimleri mutlaka ulaşamayacağı yerlerde bulundurmalısınız. Çocuğun oyuncağındaki, pil, minik gözler, düğme vb. ayrıntılarında çocuğun kopararak ağzına atabileceği ihtimalini göz ardı etmemelisiniz.

İlk Yayın Tarihi: 24 Haziran 2017 @ 23:37

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1