Bayram Tatili, Bebeğinizin Gelişimini Gözlemlemek İçin İyi Bir Fırsat Olabilir

Yazar: Nöroloji Uzm. Dr. Bülent Madi -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 1 Saniye
Bayram Tatili, Bebeğinizin Gelişimini Gözlemlemek İçin İyi Bir Fırsat Olabilir

Tüm canlılar, genetik yapıları ve çevrenin etkisiyle gelişir, yine aynı etkilerle yaşamları sonlanır. İnsan yaşamı için yönetici olan beyindir.

Beyin gelişimi, anne karnından başlar ve yaşam boyu devam eder. Öğrenme ve eğitim de, anne karnından itibaren başlar.

Bebek doğumu ile, çevreye uyum sağlama becerisini kazanmaya çalışır ve bu süreçte öğrenme gerçekleşir.

İlk çocukluk döneminde, anne ile olan yakın temas, beyin gelişimini büyük oranda etkiler. Annenin güzel ses tonu kullanması, rahatlatıcı müzikler dinlemesi, bebeğin gelişimini destekler. Onunla konuşmak, davranışlarına olumlu yanıt vermek duygusal gelişimini de hızlandırır. Örneğin bebek doğduktan sonra onu yeterince kucakta tutmak, okşamak yani dokunma duyusunun değişik yöntemleri ile çevredeki bilgileri almasını sağlamak gerekir.

Çocuk, emeklemeye başlayınca rahat hareket edebileceği alanı düzenlenmelidir. Yürümeye başladığında bulunduğu mekânı keşfeder. Çocuğun doğada oynaması, hayvanlara dokunması, kirlenmesi ve düşmesine izin verilen ortamlar çocuk gelişimi için de uygun ortamlardır. Böylece 2-3 yaş civarındaki çocukta, kaba ve ince motor, mekânsal algı, akıl yürütme, dikkat çizgi yönü vd. işlevlerin gelişmesi desteklenmiş olur. Yani 0-3 yaş arasındaki çok hızlı gelişen nörofizyolojik gelişme potansiyeli kinetik duruma gelir.

Öğrenme, en iyi beş duyu organını aktif kullandıran, beynin birçok bölgesinin eş zamanlı olarak çalıştıran yöntemlerle gerçekleşir. Günümüzde genel itibari ile eğitim sistemleri daha çok görme ve işitme duyularına ağırlık vermektedir. Oysaki çocuk doğa içinde hareketli aktivitelerle, dokunma, koku ve tat alma duyularını da kullandığı zaman daha kalıcı öğrenir. Çocuk yetiştirirken veya eğitirken bu genel çerçeve içinde yönlendirme yapmak, çocuğun potansiyelini geliştirmesini ve uygun şekilde kullanmasını destekler.

Çocuğun kirlenmemesi, düşmemesi, hasta olmaması, yorulmaması için yaşaması gereken deneyimlerin engellenmesi durumunda; çocuğun, yaşamının ilerleyen dönemlerinde sorumluluk almaktan kaçınan ve/veya öğrenme süreçlerinde sıkıntı yaşayan biri olma ihtimali yüksektir. Yöntemlerin neler olduğunu sorularınız geldikçe görüşürüz.

Tatilde, bebeğinizin veya çocuğunuzun duygusal ve hareket becerilerini geliştirerek, onunla birlikte güzel vakit geçirmeniz dileğiyle…

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0