Anaokuluna Gitmeden Kazanması Gereken Beceriler

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 35 Saniye
Anaokuluna Gitmeden Kazanması Gereken Beceriler

Anaokulu çocuğun gelişimi için önemli bir basamaktır. Çocuğun bu basamakta emin adımlarla ilerleyebilmesi için, anaokuluna başlamadan önce öğrenmesi gereken bazı beceriler vardır. Ebeveynler çocuklarını küçük yaşlarından itibaren yetiştirmeye çalışır. Bu konuda da haksız değillerdir. Çocukları oyun oynarken kenarda kalmasın isterler. Çünkü oyun oynama, arkadaş edinme ve öğrenme gibi becerilerin çocuklarının gelişimleri için önemli olduğunu bilirler.

Çocuğun evde ve dışarıda davranışlarını yönetmesi için gerekli olan yetenekler vardır. Bunları öğrenme ve deneyim etme yoluyla öğrenir. Bu hayat becerileri çocuğun sosyal ve duygusal yeterliliğinin gelişmesini sağlar. Bu yetenekler çocuklarda doğuştan yoktur. Çocuklar bu yetenekleri zaman içinde yaşadıkları çevrelerinde izledikçe, aileleri tarafından verilen toplumsal normlara göre öğrenirler.

Zamanı geldiğinde anaokulu çocukların ikinci çevresi olur. Çocuklar öğretmenlerinin, ailelerinin, akranlarının ve zihinlerinin onlardan beklediği şeylerle ilgili olarak seçimler yaparlar. Çocuk ilk ortamı olan aile içerisinde anne ve babasının yaptığı her şeyi hafızasına kaydederek öğrenmeye başlar. Mesela yiyecek alışverişlerinizde yaptığınız sağlıklı veya sağlıksız seçimler, satın aldığınız ürünlerin fiyatlarını kıyaslamanız, çevrenizdeki kişilere karşı olan tutumunuz gibi. Çocukların okul hayatlarında da duygusal ve sosyal yeterliliklerine ulaşabilmeleri için gerekli olan yaşam becerilerini, anaokuluna başlamadan önce öğrenmeleri gerekir.

Vücut yönetimi

Çocuk anaokuluna başladığında kendi kendine yetebiliyorsa daha mutlu ve dolayısı ile başarılı olur. Bu yeterlilik kendi başına giyinip soyunabilmesi, kendi başına yemek yiyebilmesi, tuvalete gidebilmesi, ellerini yıkayabilmesi, makas ve kalemle bazı basit el işlerini yapabilmesi gibi davranışlardır.

Sosyal etkileşim yönetimi

Oyunun çocuğun dünyasında önemi büyüktür. Oyun oynamak sosyal ve duygusal yeterlilik için önemli bir aktivitedir. Bir çocuğun akranları ile oyunlar oynaması hayati beceriler kazanmasına yardımcı olur. Özellikle interaktif oyunlar çocuğun dil gelişimine büyük katkı sağlar. Oyun oynarken diğer çocuklarla diyalog kurmak, dili doğru bir şekilde kullanmak, senaryoları ifade etmek çocuğun gelişimi için önemlidir. Anaokulunda çocuklardan yetişkinlerle nasıl konuşacağını bilme, oyunlarda rol yapabilme ve oyunculuk yaparken düşünme gibi yetenekleri bilmesi beklenir.

Bilgi yönetimi

Anaokuluna giden bir çocuğun öğretmeninin anlattıklarını öğrenebilmesi için, öğretmenini aktif olarak dinleyebilmesi ve verdiği talimatları adım adım takip edebilmesi gerekir. Okul öncesi bir çocuğun verilen göreve daha uzun süre odaklanabilmesi, bu görevden daha fazla bilgi edinebilmesini sağlar. Çocuğun dikkat dağınıklığına uğramaması ve uzun süre odaklanabilmesi, baş etme mekanizmasının güçlü olmasını sağlar. Çocukların erken okuma ve yazma becerilerini, harfleri tanıma ve duyma, alfabe hakkında bilgisinin olması, yeni kelimeleri öğrenme isteği, yazı bilinci gibi beceriler geliştirir.

Duygu yönetimi

Çocuklar çoğunlukla 5 yaşına kadar duygusal açıdan daha sağlıklı olurlar. Yine de çocuklar disipline girmek istemez ve suçluluk duygusunu yaşamayı sevmezler. Bazen çocuklar kendilerinin ve akranlarının duygularını kelimelere dökebilseler bile, çoğunlukla üzgün olduklarında bir yetişkinin desteğine ve onlar için açıklama yapmasına ihtiyaç duyarlar.

Çoğu çocuk 5 yaşına kadar çoğunlukla duygusal olarak daha sağlıklı olur. Ancak bu çocukların disipline girmekten kaçınmaya çalışmalarını ve suçluluk duygusunu yaşamayı sevmedikleri gerçeğini ortadan kaldırmaz. Yine de bazen çocuklar kendilerinin veya yaşıtlarının hissettiklerini kelimelere dökebilir, fakat üzgün oldukları zaman çoğunlukla yetişkinlerin destek ve açıklamalarına ihtiyaç duyarlar.
Okul öncesi dönemde çocukların kişiliklerine uygun yetenekler kazandırmak karar verme süreçlerini ve sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkiler.

Kaynak: www.tzv.org.tr

İlk Yayın Tarihi: 1 Mart 2018 @ 16:20

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0