Çocuğunuzun Kreşteki İlk Haftası Nasıl Olmalı

Yazar: Çocuk Glş. Uzm. ve Aile Dnş. Emine Ergün -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 41 Saniye
Çocuğunuzun Kreşteki İlk Haftası Nasıl Olmalı

Çocuğun kreşe başlaması, sosyalleşmesi ve aileden, anne babadan ayrılması açısından ilk ve en önemli evredir.

Kreşe başlama evresi, çocuğun anne babadan güvenli ayrıldığı, kreşe ve öğretmene güvenli bağlandığı bir evre olmalıdır.. Bu nedenle de, anne babaların dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Çocuğunuzu kreşe başlatmadan önce onu başka çocuklarla farklı ortamlarda bulundurmaya özen gösterin. Parklar, oyun parkları, çocuk oyun evleri bunun için uygun ortamlardır. Çünkü özellikle bakıcı ile ya da anneanne babaanne ile büyüyen çocuklar genellikle günün büyük kısmını ev ortamında ve yetişkinlerle geçirdikleri için, yaşıtları ile birlikte zaman geçirme konusunda deneyim yaşamaya fırsatları olmamaktadır.

Çocuğunuza hiçbir açıklama yapmadan bir sabah uyanıp onu kreşe götürmeyin. Bu duruma ve kreş olgusuna hazırlanması için on zaman tanıyın.

Çocuğunuz için kreş araştırırken, farklı seçenekleri değerlendirirken, onunla birlikte gezmeyin. Her girdiğiniz farklı kreşte kendini kötü hissedebilir. Araştırma evresini siz önceden yapın, ve beklentinize uygun olan kreşe karar verdiğinizde çocuğunuzla birlikte gidin.

Kreşe başladığı ilk gün çocuğun yatağını, yorganını, yastığını da alıp gitmeyin. Bu durum, çocukta evden uzaklaştırılıyorum hissi uyandırabileceği için, kaygılanmasına neden olabilir.

Sabah kahvaltı yaparken her zamankinden daha çok yedirmeye çalışmayın. “Kahvaltını güzel yap, belki orada yemek yiyemezsin, belki yemekleri beğenmezsin” gibi ifadeler çocukta temel ihtiyaçlarının karşılanmayacağı hissini uyandırabilir. 0-6 yaşta temel ihtiyaçların karşılanması çocuklar için çok önemli ve değerli olduğu için, bu durum kreşe karşı önyargı olmalarına neden olabilir.

Evden çıkarken çocuğunuzun yanına sevdiği bir oyuncağı almasına izin verin. O gün, kreşte oyuncak günü olmasa bile bırakın evden bir eşyasını yanında götürsün. Böylece kendini daha güvende hissedecektir. Çocuğunuza “Bugün oyuncak günü değil, oyuncak götüremezsin, öğretmenin kızar, elinden alır” gibi açıklamalarda bulunmanız, henüz tanışmadığı öğretmenine olumsuz duygular beslemesine neden olabilir.

Çocuklar bu yaşlarda hala dünyayı anne babalarının gözünden gördükleri için, kreşle ilgili sizin söyleyeceğiniz olumlu ifadeler onun için çok anlamlı olacaktır. “Kreşin çok güzel bir yer, orada çok güzel oyuncaklar var, arkadaşların olacak, değişik oyunlar oynayacaksınız, ben orayı çok sevdim” gibi cümleler ile çocuğunuzun zihninde olumlu okul algısını oluşturabilirsiniz.

İlk 2, 3 gün çocuğun kreşte 1-2 saat kalması yeterlidir. İlk günlerden tam gün kalması hatta orada uyunması çocuğun güveninin sarsar.

2, 3 günden sonra çocuğunuzun genel durumuna ve tepkilerine bağlı olarak yarım gün ya da tam gün kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu ilk haftada siz de anne baba olarak mümkün olduğunca iş yoğunluğunuzu öyle bir ayarlayın ki, gün içinde size ihtiyacı olabilir ve kreşten sizi arayıp gelip almanız istenebilir. Bu, olağan bir durumdur, endişe etmeyin.

Çocuklara hayatta kendileri ile ilgili durumlarda tercih hakkı sunmak onların gelişimleri için çok önemlidir. Bir çocuk hangi tişörtü giyebileceğine, ne renk çorap alacağına karar verebilir, ama hangi kreşe gideceğine karar veremez. Bu nedenle, “Bu okulu sevdin mi, yarın da buraya gelelim mi” gibi sorular sormanız doğru olmayacaktır.

Okul öncesi eğitimin çocuk gelişimindeki yeri ve önemi tartışılmaz. Çocuğunuzu kreşe gönderiyor olmanız ona bakamadığınız, kötü anne baba olduğunuz anlamına gelmez. Ev hanımı da olsanız, çocuğunuza en iyi bakıcıları tutacak gücünüz de olsa, çocuklar özellikle 3 yaşla birlikte yetişkinlere değil akranlarına ihtiyaç duyarlar.

İlk Yayın Tarihi: 13 Haziran 2016 @ 14:45

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0