Teknoloji Bağımlılığı

Yazar: Uzman Psikolojik Danışman Neslihan Aslıhan -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 45 Saniye
Teknoloji Bağımlılığı

Çocukların sağlığı ve mutluluğu söz konusu olduğunda içinde bulunduğumuz uzay teknolojileri , wi-fi bağlantıları ve siber zorbalıklarla dolu teknoloji çağının etkileri yüzünden, anne babalık belki de bu denli önemli olmamıştı.

Günümüz çocuklarının sıkışmış olduğu apartman kültürü ve oyunların değişmesi; ders dışı zamanlarda tv, notebook, akıllı telefon, bilgisayar oyunları ve internet kullanımını yaygınlaştırmıştır. Bağımlılıkların dünyada artmasıyla beraber yeni öğrenmeler kaçınılmaz hale gelmiştir.

Bağımlılık herhangi bir şeyi yapmadan duramama ve yapılmadığında yoksunluk belirtileri gösterme durumudur. 18-20 yaş aralığında gelişimini tamamlamasını beklediğimiz benzersiz beyin yapıları, teknoloji bağımlığı yüzünden olumsuz etkilenmektedir. Misafirlerimizle sohbet edelim diye odalarında kolay erişimle baş başa kalan çocuklar, ekran başında yemek yiyorsa, gözlerde yanma, boyunda ağrı, beden duruşunda bozukluk, elde uyuşukluk ve halsizlik belirtileri gösteriyorlarsa ve oyunu bitirmemek için yalanlara da başlamışlarsa; teknoloji bağımlılığı belirtileri de başlamış diyebiliriz.

Araştırmalar çocukların anne babalarından alamadıkları ödülleri, sanal alemden alarak kişisel tatmin sağladıklarını, bunun da zamanla psikolojik ve fiziksel birçok olumsuzluğa neden olduğunu göstermektedir. Yüz yüze iletişim becerilerinin eksikliği, empatik yönlerin gelişmesini olumsuz etkilemekte, gerçek dünyada ilişki kurmada güçlük çeken çocuk ise, öldürüp tekrar canlandırabileceği karakterlerde kendini daha yetkin hissedeceğinden, gittikçe sanal dünyada bir yaşamı tercih edebilmektedir.

Her istediği ebeveynlerince karşılanan çocukların sabır ve dayanıklılık geliştirememesi normaldir. İki yaşından önce kesinlikle teknoloji ile tanışması uygun olmayan çocuklarımız, yetişkinlik hayatlarında bu becerileri kendiliğinden kazanamayacaklarına göre çocuklarımızın bir erkek, bir kadın, bir madde veya sanal aleme bağlanarak mutlu olmaya çalışmalarında tutumlarımız önemlidir.

İlk Yayın Tarihi: 29 Aralık 2017 @ 15:23

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0