Havale Geçiren Çocuğa Neler Yapmalı?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
Havale Geçiren Çocuğa Neler Yapmalı?

Havale, özellikle yenidoğan döneminde görülen ateşe bağlı veya ateşsiz bilinç kaybı ile birlikte gelişen kasılmalardır. Anne ve babaların en büyük kabuslarından birisidir havale.

Her 25 çocuktan birisi en az 1 defa havale geçirir ve bu çocukların 3/1’inde havale tekrarlanır. Havale ne kadar küçük yaşta yaşanmışsa, tekrarlama ihtimali o kadar yüksek olur. Erkek çocuklarında kız çocuklara göre daha çok görülür. 

Ateşin hızla yükselmesiyle başlar havale nöbeti. Çocuğun bilinci kapanır, bedeni kasılabilir ya da gevşeyebilir ve çoğunlukla kaslarda ani kasılmalar gözlemlenir. Çocuğun gözleri sabit bir noktaya odaklanır. Çenesi kilitlenir ve ağızdan salya akar. Bu kasılmalar yaklaşık 1 dakika içerisinde kesilir ve çocuk uykuya dalar. Bu nöbetler en fazla 15 dakika sürer. Ebeveynler  çocuklarını böyle zor bir durumda görmesi ve elinden bir şey gelmemesi çok zor bir durumdur ancak soğukkanlılıklarını korumaları ve uygun müdahaleyi yapmaları gerekir.

Havale geçiren çocuğa nasıl müdahale edilir?

En önemlisi sakin kalmaktır. Havale çoğunlukla 1-2 dakika içerisinde geçer. 

Çocuğu sert bir zemine yan olarak yatırın.

Ağzına, dilini ısırmaması için, katlanmış bir mendil sıkıştırın. Kaşık gibi sert cisimler kullanmayın.

Çocuğun boynunda kolye, sıkı kıyafet vs. varsa gevşetin.

Nöbet süresini not etmeyi unutmayın.

Çocuğun kol ve bacaklarını tutmaya çalışmayın, etrafında çocuğa zarar verebilecek cisimler varsa uzaklaştırın.

Çocuğun ateşini düşürmek için uğraşmalısınız. Bunun için öncelikle kıyafetlerini çıkarın, ne kadar üşüse de üzerini örtmemelisiniz ve oda ısısını çok yükseltmemelisiniz. Çocuğu kesinlikle soğuk suya sokmamalısınız. Vücudunu koltuk altlarını ılık bezlerle silebilirsiniz. Ateşi düşüremiyorsanız, saçlarını ıslatmadan ılık su ile duş aldırabilirsiniz.

Ayrıca vakit kaybetmeden ambulans çağırmalısınız veya çocuğun nöbeti durmuşsa doktora başvurmalısınız.

Havale çocukta kalıcı hasar bırakır mı?

Ebeveynler için çok korkutucu olsa da, havale çocukta kalıcı hasara sebep olmaz. Çocuk havale sırasında düşüp veya bir yere çarpıp kendini yaralayabilir veya soluk borusuna kaçan yemek vb. cisimler solunum yollarını tıkayabilir. Bu sorunların yaşanmaması için ebeveynlerin soğukkanlı şekilde çocuklarına müdahale etmeleri gereklidir.

Nöbetler çok uzayıp çocuğun solunum sistemini veya dolaşım sistemini etkilemedikçe beyin hasarları oluşmaz.

Havale epilepsi hastalığına sebep olur mu?

Ateşe bağlı havalelerde 5 yaş öncesinde %2, 15 yaş öncesinde ise %5.5 epilepsi olma ihtimali vardır. Ancak bunun için nöbetin 15-20 dakikadan uzun sürmesi, birinci derece akrabalarda epilepsi öyküsünün olması ve beyinde veya sinir sisteminde anormallik veya gelişme geriliği olması gerekir. 

İlk Yayın Tarihi: 1 Şubat 2017 @ 21:41

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0