Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Hareketlerini Kısıtlamayın

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 21 Saniye
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Hareketlerini Kısıtlamayın

Ebeveynler ve öğretmenler dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların derslerinde daha başarılı olabilmeleri için, oturup dinlemelerini ve dikkatlerini bozacak hareketler yapmamalarını söylerler. Ancak yeni yapılan bir araştırmanın bulguları bunun tam tersini gösteriyor.

University of Central Florida ‘da yapılan yeni bir araştırma DEHB’ye sahip çocukların, öğrenebilmesi için, onların hareketli ve kıpır kıpır olmalarına izin verilmesi gerektiğini gösteriyor.

Journal of Abnormal Child Psychology ‘de yayımlanan bu yeni çalışmaya göre; ayak ile ritim tutma, bacak savurma ve sırayla birlikte kayma gibi hareketleri gösteren Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuna sahip çocuklarda, bilgiyi hatırlama ve kompleks bilişsel görevleri ortaya çıkarma için bu davranışların oldukça önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu araştırmanın bulguları bize, uzun zamandır hüküm süren ve DEHB’li çocuklara yardım ettiği düşünülen yöntemlerin yanlış yönlendirme yapmış olabildiğini göstermektedir.

University of Central Florida’da Çocuk Öğrenme Kiliniği’nin başı ve makalenin yazarlarından Mark Rapport: “Tipik müdahaleler hiperaktiviteyi azaltmayı hedefliyordu. Fakat yapmamız gereken, bugüne kadar DEHB’li çocuklar için yaptığımız şeylerin büyük çoğunluğunun zıttıdır. Bu demek değil ki; bırakın odada/sınıfta koşsunlar, fakat hareketlerine olanak tanımalısınız böylelikle çocuklar, bilişsel aktiviteler için gerekli olan dikkatlilik seviyelerini koruyabilirler” diyor.

Çalışma DEHB sahibi çocukların, sınıf içi çalışmalarda, yapılan test ve ödevlerde, aktivite topları veya egzersiz bisikleti üzerinde oturduklarında daha iyi performans sergilediklerini gösteriyor. Bu araştırma ile, ebeveynlere ve öğretmenlere DEHB sahibi olan çocuklara nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair önemli bilgiler sunuyor.

UCF kliniğindeki çalışma; 8-12 yaş aralığındaki 29’u DEHB tanısı konulmuş ve kalan 23’ü ise klinik bir rahatsızlık göstermeyen normal gelişime sahip 52 çocuk üzerinde yapıldı.

Her çocuktan; öğrenme, ilişkilendirme ve kavrama gibi karmaşık bilişsel görevleri yerine getirmede gerekli olan, bilginin idare ve bilginin geçici olarak depolandığı yer olan işler belleği (working memory) ölçmek için bir dizi standart görevi tamamlamaları istendi.

Bunun için çocuklara bilgisayarda anlık beliren karışık sayılar ve bir harf gösterildi. Ardından çocuklardan harfi takip eden sayıları sıraya dizmeleri istendi. Bir kamera ile çocuklar kayıt altına alınarak hareketleri ve göreve olan ilgi ve dikkatleri ölçüldü.

Rapport önceki araştırmasında; hiperaktif çocuklara özgü aşırı hareketliliğin, yalnızca çocukların beynin yönetsel işlevlerini özellikle de işler hafızayı kullanmaları gerektiğinde göründüğünü ortaya koymuştu.

Bu yeni araştırma ise; hareketin bir amaç içerdiğini kanıtlayarak ileriye doğru büyük bir adım atmaktadır.

Rapport;“Bulduğumuz şey; çocukların hareketleri çoğaldığında, büyük çoğunluğu daha başarılı bir performans sergiliyorlar. DEHB’li çocuklar uyanık (odaklanmış/dikkati toplanmış bir halde) kalmaları için hareket etmek zorundadırlar.” diyor.

Öte yandan, çalışmadaki DEHB sahibi olmayan çocukların da bilişsel görevleri yerine getirirken daha fazla hareket ettikleri görüldü. Fakat bu durum ters tepti, çünkü bu çocuklar testlerde daha kötü bir performans sergilediler.

 

Kaynak:www.bilimfili.com

İlk Yayın Tarihi: 14 Haziran 2018 @ 16:56

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0