Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi

Yazar: Klinik Psikolog Nesrin Ertürk -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 45 Saniye
Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi

Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi

Hamilelik kendi içinde bir değişim dönemidir. Bu değişim annenin hamileliğini öğrendiği andan itibaren hem anne hem de baba adayı için başlayacaktır. Bu dönem, aileye yeni katılacak olan bireye ve çiftin yeni rolüne hazırlanılan bir süreçtir. Çiftler hem  kendi ilişkilerindeki değişimleri, hem de sosyal hayatlarındaki rollerine dair değişiklikleri fark ettikçe; anne ve baba olma hayalini gerçeğe uygun hale getirmeye başlayacaklardır.

Baba adaylarından farklı olarak, anne adayları hamilelik sürecinde önemli fizyolojik değişimler yaşayacakladır.

Hamileliğin Eşler Üzerindeki Etkisi

Hamilelik, eşler arasındaki ilişkinin dinamiğini etkileyecek; ancak bu sürecin nasıl gerçekleştiği anne-baba adayının bu süreci nasıl yaşadığına göre değişecektir. Özellikle annenin duyguları; hem kendi hamilelik sürecini hem de eşiyle ilişkisini etkileyecektir. Annenin öncekinden çok farklı duygular hissetmesinde bedenindeki değişimler öncelikli yer tutar. Anne, hızla değişen bedeni karşısında kendine yönelik olumsuz bakış açısı edinip kaygılanabilir ya da mutsuz hissedebilir. Öncekinden çok daha az çekici olduğunu, eşi tarafından beğenilmeme kaygısı ile destekleyebilir. Artık sevdiği kıyafetleri aynada kendine yakıştıramayacak; zamanla onlardan tamamen uzakta durmak zorunda kalacaktır. Bu durumdan özgüveni etkilenir. Böylece kendini beğenmeyen anne adayı; ilişkisi içerisinde eskiye göre daha pasif bir role bürünebilir ve eşiyle kendi arasına ilişki içerisinde mesafe koyabilir. Kadının kendiyle ilgili güvenindeki azalma; cinsellikten kaçmasına yol açabilir. Kendini şişman, ya da daha az dişi bulan kadın, partnerinin, onu çekici bulmayacağı endişesi taşıyacağından cinsel hayattan uzak durmaya çalışabilir. Birçok etkenin biraraya gelmesi anneyi daha depresif bir duygulanım yaşatabilir.

İlk Yayın Tarihi: 2 Mart 2014 @ 16:03

Klinik Psikolog Nesrin Ertürk

Yazar: Klinik Psikolog Nesrin Ertürk

Klinik Psikolog, Aile Danışma Merkezi

2 “Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi” yorumu;

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker) · 19 Mart 2015 at 21:32

[…] Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi […]

Hamileyken Seyahat Etmek · 16 Ocak 2015 at 14:15

[…] haftasında, uçak yolculuğu yapmaktan kaçının. Uçuşa hazırlanma ve yolculuğa çıkmanın duygusal heyecanı bazı kadınlarda doğum sancısını tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda, eğer tıbbi […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0