Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi

Yazar: Klinik Psikolog Nesrin Ertürk -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 45 Saniye
Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi

Hamilelik Döneminde Eş Desteği

Hamilelik döneminde eş desteği; öncelikle anne adayının ‘annelik’ rolünü daha rahat kabullenmesini; bunun yanı sıra çift ilişkisine ve aile olma açısından sağlam temeller atılmasına katkı sağlayacaktır. Eşlerin öncelikli olarak anne adaylarına bir bebeğe sahip olma fikrine dair güzel duyguları hissettirebilmeli ve eşler bu ayrıcalıklı dokuz ayı birlikte olarak keyifli geçirmenin yollarını bulmak için çalışmalıdırlar.

Eş şunları yapabilir:

  • Anne adayı eski güç ve hareketliliğinde olmayacağından, eşinin ondan beklentileri konusunda daha gerçekçi olmalı, buna uygun olarak toleranslı davranmalıdır. (ev işleri, sosyalleşme vb).
  • Anne adayı bedeni değiştikçe; kendi vücuduna yönelik algısı değişecek; eşi tarafından çekici bulunmama kaygısı yaşayabilecektir. Dolayısıyla eşinin anne adayını bu konuda rahatlatması ve baba adayının, anne adayını rahatlatması ve kendini çekici bir kadın olarak hissetmesine yardımcı olması gerekir. Hamilelikte; anne adayının başka insanlar tarafından ‘şirin’, ‘sevimli’ bulunması; anne adaylarını üzebilmektedir. Eşi tarafından beğenilip, beğenilmediğini sorguladıkları bir durumda iken çevre tarafından böyle bir yaklaşımın olması durumunda annelere gerçekten ne hissettikleri sorulmalıdır.
  • Doktor kontrollerine eşinde mutlaka gitmesi, bebeğin gelişimini ve yapılması gerekenleri birlikte takip ediyor ve uyguluyor olmak gerekir.
  • Hamilelikle ilgili sıkıntılar yaşadığınızda, bu dönemin sonsuza kadar sürmeyeceğini, birkaç aydan ibaret olduğunu eşinize hatırlatın.
  • Anne adayının bebekle ilgili planlamalarında (çocuk odası gibi) eşin de dahil olması gerekir.
  • Eşlerin, anne adayının duygusal açıdan hassas bir dönem geçirdiğini kabul etmesi ve normalde olmayan kızgınlık ya da hüzün duygularındaki dalgalanmaların, bu dönemle ilişkisi olduğunu bilmesi; bu durumu daha objektif değerlendirmesine katkı sağlayacaktır. Anne adaylarının aniden parlaması, normalde ağlamadığı şeylere ağlaması, alınganlık göstermesi, bir iyi bir kötü hissetmesi gibi durumlar, çevresindeki insanlar tarafından kolay anlaşılamayabilir.
  • Çalışan anne adaylarına ev ve dışarıdaki hayat konusunda stres azalatacak şekilde destek olabilmek için önceden bu dokuz aylık süreç için esnek planlar yapıp, iş bölümü içerisinde davranmak; anne adayının ve dolayısıyla baba adayının daha rahat yaşamasına katkı sağlayacaktır.
  • Anne adayının, doğum, bebek bakımı gibi konularda endişeleri varsa, bu endişeleri ortadan kaldırmaya çalışması konusunda baba adayı ile paylaşması yararlı olacaktır.
  • Eşinizle, geleceğe ait yeni planlar yapmanın keyfini yaşayın. Aynı zamanda eşinizle en büyük ortaklığınızın; sizde nasıl duygular uyandırdığını dürüstçe birbirinize itiraf edin.
  • Doğacak bebeğiniz hakkında hayaller kurun. Hoşunuza giden bebek mağazalarını gezin, ona neler almak isteyebileceğinizi düşünün. Nasıl bir bebek beklediğinizi, onunla ilgili var olan hayallerinizi birbirinize anlatın.
  • Hamilelik döneminde anne adayının kendini yalnız, çaresiz hissetmemesi açısından; uzun süreli ayrılıklar iyi gelmeyebilir. Bu açıdan; eşlerin bu dönemde uzun süre ayrı kalmaması; eşin uzaklaşmasının zorunlu olduğu durumlarda ise; anne adayının destek alabileceği yakınlarıyla kalabilmesi önemlidir.
  • Anne adayının hamilelik sürecinde yoğun olarak hissedebileceği ‘iyi anne olabilmek’ ile ilgili kaygısı; eşi tarafından daha objektif değerlendirilip anne adayına gerçekçi bir şekilde duygusal destek verebilmesi karşısında azalabilir. Annenin kendi yeterliliği eşi tarafından beğenilip, desteklenirse; anne kendisine yönelik daha özgüvenli duygular besleyecektir.

 

İlk Yayın Tarihi: 2 Mart 2014 @ 16:03

Klinik Psikolog Nesrin Ertürk

Yazar: Klinik Psikolog Nesrin Ertürk

Klinik Psikolog, Aile Danışma Merkezi

2 “Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi” yorumu;

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker) · 19 Mart 2015 at 21:32

[…] Hamilelik Dönemi ve Eş İlişkisi […]

Hamileyken Seyahat Etmek · 16 Ocak 2015 at 14:15

[…] haftasında, uçak yolculuğu yapmaktan kaçının. Uçuşa hazırlanma ve yolculuğa çıkmanın duygusal heyecanı bazı kadınlarda doğum sancısını tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda, eğer tıbbi […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0