6-12. Aylar Arası Bebeklerin Gelişimi Konusunda Ebeveynlere Öneriler

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 11 Saniye
6-12. Aylar Arası Bebeklerin Gelişimi Konusunda Ebeveynlere Öneriler

10 Ay: “Artık büyükler gibi oturmak istiyorum ben de!”

Bebeğiniz sırtüstü yatar pozisyondayken kendini belden yukarı kaldırmaya çalışarak ilk oturma egzersizlerini ümitsizce denemeye başlayınca neler yapmalı? Bu durumda ebeveynlerin veya bakım verenin duruma hemen müdahale etmesi ve bebeği kollarından yukarı çekerek derhal mama iskemlesine ve benzeri bir yüzeye oturtmaları doğru olacaktır. Maalesef bebekler oturmayı çoğu zamanda emekleme egzersizleri sırasında doğal olarak becerirler. Uzmanlara göre bebeğiniz ne zaman oturmayı ilk kez kendiliğinden yaparsa, o zaman serbest oturmaya hazır olduğunu anlayabilir ve oyun halısında oturma pozisyonunda bırakabilirsiniz.

12 Ay: “Tam bir şeyi anlıyorum, yine bir istisna koyuyorlar önüme”

Her kapı zili çaldığında sevinçle “Yaşasın yeni birileri geldi, oyun oynar mı ki benimle?” umuduyla kapıya yönelen ufaklık sadece paket bırakan bir kuryenin veya apartman görevlisinin servisi karşısında yaygarayı basabilir.

Bu konuda pedagoglar bu dönemde bebeklerin sürekli aynı şeyleri yaşamayı, günlerin aynı rutin içinde olmasını sevdiklerini belirtiyorlar. Bebeklerin dünyada belli bir düzen olduğu hissine ihtiyaçları olduğunu vurguluyorlar. Örneğin, “Ben el sallarsam bana el sallanır”, “Akşamları kapıda anahtar sesi duyarsam bu babam eve geldi demektir.” gibisinden rutinler bebekleri rahatlatır. Aksi durumda beklenmedik olaylar onları gerer, şaşırtır ve sinirlendirir. Örneğin el sallamasına karşılık alamadığında bebeğin böylesi bir durumu kavraması güçtür. Bu tip durumlarda pedagoglar ebeveynlerin mutlaka bir açıklama yapmasını önermektedir. Ebeveynler böylesi bir  açıklamayı sakin ve rahat bir ses tonuyla yaptıklarında bebeğin açıklamanın içeriğini tam olarak anlamasa bile, açıklamayı yapanın vücut dilinden ve sesinin ifadesinden gerilime gerek olmadığını hissedip rahatlayacağı vurgulanmaktadır.

İlk Yayın Tarihi: 19 Haziran 2015 @ 18:50

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

1 “6-12. Aylar Arası Bebeklerin Gelişimi Konusunda Ebeveynlere Öneriler” yorumu;

Çocuk Gelişimi Hakkında Bir Test · 30 Haziran 2015 at 13:27

[…] uzmanlar çocuk gelişimi hakkında bilgi sahibi olan ebeveynlerin çocuk yetiştirirken daha sakin ve soğukkanlı oldukları ve kolayca paniğe kapılmadıklarını […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0