Uzun Süre Evde Kalması Miyoba Sebep Olabilir Mi?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 27 Saniye
Uzun Süre Evde Kalması Miyoba Sebep Olabilir Mi?

Dünya üzerinde 1 milyardan fazla insanda miyop rahatsızlığı vardır ve bu sayı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bilim insanları çocukların kapalı duvarlar arasında uzun saatler geçirmelerinin fonksiyon bozukluğuna sebep olabileceğini düşünmektedirler. Miyop hastalığına sebep olabilecek yeni bir hücre keşfedilmiştir. Bu çalışma ile, miyop rahatsızlığı bulunan insanların çocukluklarında ne kadar süre duvarlar arasında kaldıkları anlaşılabilir.

Keşfedilen bu yeni hücre, ışığa karşı aşırı duyarlıdır ve gözün büyümesini ve gelişmesini kontrol eden bir retina hücresidir. Eğer bu hücre göze çok uzun süre büyümesini emrederse, görüntüler retina üzerine odaklanamamakta ve bu durum yakın gelecekte uzağa odaklanamama durumuna sebep olmaktadır. Bu yüzden bir milyardan fazla insan şu anda gözlük veya kontakt lens kullanımına ihtiyaç duymaktadır. Baş araştırmacı ve Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi Gözbilimi Bölümü yardımcı profesörü Greg Schwartz, “Bu keşif, miyop rahatsızlığının tedavisi için yeni kapılar açabilir.” diye belirtmektedir. Bu da yapılan araştırmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Schwartz, “Retinanın görüntüyü göze odaklamak için sinyaller içerdiği uzun zamandır bilinmektedir ve bu sinyal, çocukluk döneminde göz büyümesinin düzgün bir şekilde ilerleyebilmesi için çok önemli bir etkendir. Fakat yıllardır kimse hücrenin hangi sinyali taşıdığını bilmiyordu. Potansiyel olarak, bu görevi gerçekte yerine getiren hücre olan kayıp halkayı ve bu önemli fonksiyonu sağlayan sinir döngüsünü bulduk.” diyerek, araştırmanın ayrıntılarını açıklamaktadır.

Bulunan bu yeni hücreye, ışığın parlaklaşmasına gözün geç tepki vermesine sebep olduğu için “On Delayed”, yani “geciktirici” adı verilmiştir.

Çocukluk döneminde kapalı kapılar ardında fazla zaman geçirmekle miyop rahatsızlığı arasındaki bir bağlantı var mıdır?

İç mekan ışık spektrumu, insan gözündeki fotoreseptörleri harekete geçiren yüksek kırmızı / yeşil kontrasta sahiptir. Bu durum retina üzerinde yapay kontrast bir görüntü oluşturmaktadır. Schwartz’a göre bu durum, “On Delayed” sinir düğümünün aşırı uyarılabileceğinden kaynaklı olarak gözün normalden fazla büyümesiyle birlikte, miyop rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır.

Çalışmayı gerçekleştirmek için Schwartz ve çalışmanın diğer yazarı, ayrıca Feinberg’de doktora sonrası çalışan meslektaşı Adam Mani, mikroskobik elektrotlar kullanarak, bir fotonun fare retinasındaki hücrelerden gelen elektrik sinyallerini kaydettiği sırada dijital bir projektöre ışık desenleri yansıttılar. Bir sonraki adım ise hangi özel genin bu hücreyle alakalı olduğunu bulmaktı.

Bu çalışma Schwartz’ın yeni retina hücrelerini tanımlanmasını içeren daha büyük bir araştırma grubunun bir parçasıdır. Retinada, görsel dünyayı algılamak için kullandığımız, tüm bilgileri bir araya getiren yaklaşık 50 farklı retinal sinir düğümü bulunmaktadır. Bu retinal düğümlerin her biri, görüş açısı içerisindeki herhangi bir noktada renk veya hareket gibi farklı görsel bilgiyi gözün algılayıp işlemesini sağlar.

Araştırması Uluslararası Sağlık Enstitüleri tarafından araştırması desteklenen Schwartz, yeni bulunan göz hücrelerini işlevlerine göre tanımlamayı, genetik imzalarını analiz etmeyi ve bu hücrelerin diğer hücrelerle nasıl bağlantılı oldukları ile beyindeki hedeflerine nasıl ulaştıklarını anlayabilmek istemiştir.

Bu çalışma sayesinde gelecekte suni retinal protezin işlevinin gelişmesi ve hatta körlüğün tedavisinin bulunabileceği bile düşünülmektedir.

 

Kaynak:www.tzv.org.tr

İlk Yayın Tarihi: 29 Nisan 2018 @ 18:28

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1