Çocuklar Neden Eşyaları Yere Atar?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Çocuklar Neden Eşyaları Yere Atar?

Çoğu çocuk 18-24 ay döneminde eline gelen her eşyayı yere atar. Bu atma oyunu normaldir. Daha büyük çocuklarda görülen eşyaları yere atma eğilimi ise, ilgi çekmek için yapılıyor olabilir.

Küçük çocuklar dünyayı keşfederken, eşyaları da keşfetmeye bayılırlar. Bu bir oyuncak da olabilir, bir biblo da su dolu bir bardak da. 2 yaşından küçük çocuklar neden sonuç ilişkisi kuramadıkları için, bu atma hareketinin doğuracağı sonuçları hesaplayamazlar ve durum kimi zaman tehlikeli olabilir. Yere düşüp kırılan kesici bir eşya ebeveynleri endişelendirir. Ebeveynlerin dikkatli olarak çocuklarının belirli sınırlar içinde atma davranışından deneyim kazanmasına izin vermeleri gerekir.

Küçük çocukların eşyaları eline alması, incelemesi ve atması, motor becerilerinin gelişmesi için faydalıdır.

Küçük çocuklar istediklerini elde etme konusunda ısrarcı ve inatçı olabilirler. Elde edemedikleri istekleri karşısında hırçınlaşabilirler. Çocuğa oynaması ve keşfetmesi için yeterli alan bırakılmazsa, istekleri karşısında sürekli ‘Hayır, yapma, olmaz’ gibi tepkiler verilirse, çocuğun inatlaşması ve öfkelenerek eşyaları atmaya başlaması söz konusu olur. Ebeveynlerin çocuklarının özgürce oynayabileceği alanlar yaratması ve inatlaşmak yerine empati ile etkileşime geçmesi bu gibi öfke krizlerini engeller.

Eşyaları atma davranışının bir diğer sebebi ise, çocuğun ilgi isteğidir. Eğer çocuk ebeveynlerinden yeteri kadar ilgi göremezse, ebeveynlerinin ilgisini çekebilmek için eşyaları fırlatmaya ve kırmaya başlayabilir. Bu sebeple çocukla yeteri kadar ilgilenmek, birlikte verimle zaman geçirmek önemlidir.

Çocuğunuzun atma davranışı varsa, bunu kontrol altına alabilmek için aşağıdaki önerileri deneyebilirsiniz;

İlk olarak sorunun sebebini keşfetmelisiniz. Çocuğunuz eşyaları keşfetme isteğiyle mi atıyor, bir öfke krizi sebebiyle mi atıyor ya da ilginizi çekmek mi istiyor?

Bir eşyaya veya başka bir kişiye zarar vermiyorsa, çocuğunuz eşya attığı zaman ceza vermeyin. Ancak atabileceği eşyaların sınırını çizin.

Attığı zaman çevreye veya başkalarına zarar vermeyeceği oyuncakları ayırın ve bir kutuya koyun. Atma kutusundaki eşyaları atarak oynayabileceğini söyleyin. Eğer başka bir şey atmaya kalkarsa uyarın ve yerine atabileceği bir oyuncak verin.

Yıkıcı değil yapıcı olmaya özen gösterin. Ses tonunuz sert olmasın, emir vermeyin, sürekli olumsuz cümleler kurmayın.

Çocuğunuz yanlış bir eşya atmak istediğinde, sonuçları açıklayın, birisine zarar verebileceğini veya kırılacağını açıklayın. Açıklamalarınıza rağmen o eşyayı atmakta ısrar ediyorsa, eşyayı elinden alın ve eğer atmaya devam etmezse geri vereceğinizi belirtin. Kararlarınız konusunda kararlı olan, yumuşamayın.

 

Kaynak: www.annebebek.com

İlk Yayın Tarihi: 3 Nisan 2018 @ 17:02

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0