Küçük Yönetici: Kontrolcülük Ve Krizlerin Önemi

Yazar: Anne-Baba Koçu Ayça Bolten Ülkü -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 22 Saniye
Küçük Yönetici: Kontrolcülük Ve Krizlerin Önemi

İstediğini Elde Etmek

Bu karşılıklı ilişkiyi fark eden çocuk, anne ve baba ya da diğer kişiler de ondan bir şey talep ettiğinde  kendinde olan bir şeylerden vazgeçmek ya da o an istemediği bir şeyleri yapmak zorunda kalabilmektedir. Böyle durumlarda, sizin isteklerinizi reddedebilir, karşı çıkarak kendi isteklerini savunur ve dolayısıyla bütün bunlar öfke doğurabilir. Bu durumda inatçılık beraberinde yaşanan öfke patlamaları da ilişkinizi zora sokabilir. Bu gibi çatışmalı bir durumda çocukla onun gibi inatlaşmamak gereklidir. Önce siz sakin olun. Yapmanız gereken; alternatifler düşünerek kontrolün bazen onda bazen ise sizin elinizde olduğu yerler yaratıp bunu ona hissettirmektir. Çocuğun da kendi kontrolünü hissedeceği yerler -örneğin oyuncak oynama, oda kuralları gibi – bulup kurallar yaratmasına izin verilmelidir. Aynı şekilde çocuğun da sizin de kontrolünüzün olması gerektiği durumlar çocuğa anlatılmalıdır. Dolayısıyla çocuğunuz da siz de çatışmaya girmek yerine birbirinize karşı saygı duymayı daha kolay hale getirmiş olursunuz. Unutmamalısınız ki anne baba olarak onun hakimiyet duygusunu tanıyıp saygı gösterdiğinizde o da sizin kurallarınızı ve hakimiyetinizi daha kolay benimseyecektir.

Krizin oluşmasında anne babanın çocuk ile giriştiği çatışmanın nasıl yaşandığının da etkisi büyüktür.  Çocuk istekleri yerine gelmediğinde kontrol edemediği şeyleri nasıl elde edebileceğini düşünmeye başlar. Türlü türlü numaralarla sizin  nelerden mutlu olup-olmadığınızı ayırt eder ve isteklerine sizi mutlu ederek ulaşmaya çalışır. Bu durumu fark ettiğinizde ise ilişkinizde önemli bir noktayı yakalamış olursunuz.

Çocuğunuzun sürekli sizi hoş tutarak izinler almaya çalışması karşısında ne yapacağınız çok önemlidir. Bu tür davranışlarını alışkanlık haline getirip getirmemesi de çoğu zaman size bağlı bir durumdur. Çoğunuz bu tür davranışlardan hoşlanmasanız da onun güler yüzüne, sevimli hareketlerine karşı hassas davranıp kendi yönünüzden sapabiliyorsunuz. Evet ara sıra yapılan bu tür davranışları hoş görülebilse de eğitim ve disiplin açısından pek de doğru hareket etmemiş olursunuz. İzin verdiğiniz müddetçe çocuğunuz isteklerini yaptırmak için benzer yolları denemeyi öğreniyor. Çocuklar bir kere bile verilen izinleri çok kolay öğrenir ve tekrar tekrar denemek isterler. Bununla birlikte sizden aldığı izinler karşısında isteklerine erişebilen çocuğunuza bir süre sonra ‘hayır’ demeye başladığınızda, kendi isteklerini yaptırma yönünde daha fazla direnebilir. Belirli bir disiplin anlayışını benimseyerek çocuğunuzun isteklerine verdiğiniz cevaplarda tutarlı olabilmek çocuğun da bulunduğu dünyayı daha güvenilir bir yer olarak algılamasına ve engellenmelerle daha kolay baş edebilmesine izin verir. Sürekli istediği gibi hareket etmesine izin verdiğinizde çocuğunuz için bu durum yaşı ilerledikçe daha büyük bir soruna dönüşecektir. Öncelikle çocuğun sosyal gelişimi daha yavaş ilerler ve girdiği ortamdaki özellikle akranları tarafından oyun içerisine alınmak istenmeyebilir. Kontrolcülüğü baskın olan çocukların yuvada öğretmenin söylediklerine uymakta daha da zorlandığı, arkadaşlarıyla ortak oyun kurmakta becerilerinin daha yavaş geliştiği ve okulun kurallarına uymada genel olan problem yaşadıkları daha sık görülmektedir. Özetle; çocuğunuza iyi bir örnek olarak onu ilk olarak evde eğitmeye başlayın ve birlikte yaşamanın kurallarını ve gereklerini öğrenmesine izin verin.

İlk Yayın Tarihi: 26 Haziran 2015 @ 16:33

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1