İki Yaşındaki Özgürlük Savaşçısı Çocuğunuza Nasıl Destek Verebilirsiniz ?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 50 Saniye
İki Yaşındaki Özgürlük Savaşçısı Çocuğunuza Nasıl Destek Verebilirsiniz ?

İki yaşındaki ufaklığınızın tek hedefi vardır: “Ben yapacağım, kaşığı ver bana, ben yiyeceğim” veya “Hayır! Ayakkabımı kendim giyeceğim”. Ya da kendi ismi ile 3. tekil şahıs konuşur: “Zeynep uyumayacak.”  “Ahmet açacak.” gibi. Kabul edilmelidir ki aileler için oldukça yorucu zor olabilecek bir dönemdir 2 yaşındaki çocuğunuzun bağımsızlaşma ve benliğini bulma süreci. Ama bu süreç içinde çocuğunuz her gün yeni bir deneyim kazanarak çevresini anlama ve yorumlama becerisi kazanır. Bu kazanımları desteklemek de ebeveynlerin temel görevi olmalıdır.

Ahmet elinizi tutmadan yürüme sevdasındayken, Pınar salon büfe çekmecesindeki renkli peçeteleri inceleme merakı ile çekmeceye yetişip içindekileri yere boca edebilir. Bu arada tam bir tekniker olan Kaan video düğmelerinin “Hepsine basarsam acaba ne olur?” merakı içinde denemelerini yapar. Evet, tüm bu ufaklıklar bu yaptıklarını ebeveynlerini çıldırtmak için değil çok basit bir nedenle, sadece sebep sonuç ilişkisi kurabilmek için yaparlar. Bu arada bu dönem ille de 23-24. aylarda başlayacak gibi bir yanlış algılama olmamalı ebeveynlerin zihinlerinde. Çünkü yürümeye başlayan, etrafı keşfetmeye hazır olan bebeklerden 1,5 yaştan itibaren bu benlik arama ortalığı keşfetme süreci gündeme gelmiştir bile.

Pedagoglar doğuştan gelen öğrenme iştahının temeli olan sebep sonuç ilişkisi içinde öğrenme olgusunu, ebeveynlerin sürekli olumsuz tepkiler ile engellememeleri gerektiğinin altını çizmekteler. Ailede alarm zamanı denebilecek bu zaman sürecinde bebeğinizin beynindeki sinir hücrelerinin (nöronların) neredeyse günde 300 kadar bilgiyi zahmetsizce işleme becerisi vardır.

Özellikle de karşılaştıkları problemleri kendilerinin çözebilmeleri zihinsel gelişimlerine çok olumlu yansır. Örnekleyecek olursak koltuğa çıkmaya çabalayan ufaklığınızı “Aman düşer belki.” düşüncesiyle kucaklayıp koltuğa oturtmanız onun açısından öğrenme işlemini baltalayacak bir müdahaledir.

İlk Yayın Tarihi: 20 Haziran 2015 @ 20:38

1 “İki Yaşındaki Özgürlük Savaşçısı Çocuğunuza Nasıl Destek Verebilirsiniz ?” yorumu;

Sağ Beyin Odaklı Erken Eğitimde 4.Kavram · 3 Eylül 2015 at 15:13

[…] orta beyin öncelikle sağ yarım küreye bağlanır. Böylece, corpus callosum çocuk yaklaşık iki yaşına gelene kadar gelişimini ve beyin sağ ve sol yarım küreleri arasında köprü oluşturmayı […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
4,030.32 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
4030.32TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
142