Çocuklarda Yutma Bozukluğu ve Yutma Terapisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 33 Saniye
Çocuklarda Yutma Bozukluğu ve Yutma Terapisi

Anneler için çocuklarının beslenmesi ve yemek alışkanlıkları oldukça önemlidir. Özellikle ek gıdaya başlama dönemi ile birlikte, çocuğun hayatına yeni gıdalar yeni tatlar girer. Anneler de bu yeni tatlara alışmasını ve beslenme alışkanlığını düzenli edinmesini bekler.

Ek gıda dönemine genellikle evde mayalanmış yoğurt ve elma püresi ile başlandığı için, çocuklar anne sütü ya da mamalardan sonra yine kolay yutulabilen gıdalar ile karşılaşırlar.

Ancak kolay yutulan yiyecekler dönemi sürekli olarak devam etmemelidir. Çocuğun hayatına sabah kahvaltısı ve çorbalar girmeye başlayınca, yiyeceklerin artık kolay yutulabilen olması değil, pütürlü olması gerekir. Bu durum, çocuğun çiğneme ve yutma becerisi kazanması için önemlidir.

Sabah kahvaltısına konulan yumurta sarısı, peynir gibi yiyeceklerin tümü blender ile çekilmemeli, çatalla ezilmelidir. Pütürlü olması ve çocuğun yiyecekleri pütürlü hali ile ağzına alması, çiğnemesi ve yutması gerekir.

Aksi taktirde, pütürlü yiyecek yiyemeyen “Blender Bebekler” oluşmaya başlıyor.

Peki çocuğunuz pütürlü yiyecekleri yemezse, her yiyeceği blender ile ezmeniz gerekirse, bu durum çocuğunuzun beslenmesini nasıl etkiler ?

  • Sürekli olarak blender ile öğütülen yiyecekler yiyen çocuklar, pütürlü yiyecekleri yemeyi öğrenmekte zorlanırlar.
  • Bu nedenle yutma fonksiyonu kullanılmaz ve yutmayı öğrenemeyen çocuk, zamanla yutmayı unutur hale gelebilir.
  • Çocuk pütürlü yiyeceklerle karşılaştığında ya da yutması için zorlandığında yiyecekler boğazına takılabilir, nefes borusuna kaçabilir, kusabilir
  • Çocuk kreşe başladığında ya da farklı sosyal ortamlara girdiğinde yemek yemek sorun olabiliyor.
  • Çiğneme faaliyeti beyne tokluk hissinin gitmesini ve çocuğun yemeye son vermesini sağlar. Ancak sürekli pütürsüz ve öğütülmüş sıvı ile beslenen çocuklarda çiğneme olmadığı için doyma hissi de daha az olmaktadır.
  • Doyma hissi azalan çocuklar obezite riski ile karşı karşıya kalabilir.
  • Çiğneme hareketi dişlerin ve çene kemiklerinin gelişimi için de oldukça önemlidir.

Bazı durumlarda çocuklar 3-4 yaşına gelse de katı ve pütürlü yiyecekler yemekte zorlanabiliyorlar. Bu nedenle blender kullanımı ek gıdaya geçiş döneminde kısa süreli de olsa kullanılabilir, ancak 7-8 aydan sonra azaltılmalı ve en geç 1 yaşında çocuğun hayatından tamamen çıkarılmalıdır.

‘Blender bebekleri’ dediğimiz sağlıklı çocuklarda, çiğnemeyi öğrenememe durumu söz konusu oluyor. Çiğnemeyi öğrenemeyen çocuklar bir süre sonra çiğnemeyi de unutuyor ve bu sefer aldıkları parçalı besini öğürmeye, kusmaya kadar giden çok ciddi sorunlara sahip olabiliyor. 

Blender bebeklerde genellikle “Yutma Bozukluğu” meydana gelebiliyor. Yutma bozukluğu bir hastalık olmadığı için insanlar çoğu zaman fark etmiyor. Bazı hastalıklar doğrudan yutma bozukluğu yapacak şekilde belirtiler verirken bazıları ise sadece sonucudur. Örneğin; üst solunum yolu ya da akciğer enfeksiyonunun çok önemli bir kısmı, yutma bozukluğu sonucunda besinlerin akciğere kaçmasıyla meydana gelir.

Yutma bozukluğu ihmal edilirse gerçekten ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkabilir. Bozulduğu takdirde hayati fonksiyonlara yol açabilir. 

  • Beslenme esnasında ve sonrasında öksürük varsa, 
  • Göğüste sıkıntı hissi veya morarma varsa, 
  • Yüksek ateş mevcutsa, 
  •  Ciddi öksürük krizleri oluyorsa o zaman mutlaka yutma ile ilgilenen bir merkeze başvurmak gerekir. 

Yutma bozukluğun durumunda, “Yutma Terapisi” uygulanır. Yutma terapisi, alanında uzman kişiler tarafından uygulanır.

Terapi sırasında yutmadan sorumlu kasların güçlenmesini ve koordineli hareketlerini sağlayacak ya da yutma refleksini harekete geçirebilecek sinirlerin uyarılmasına yönelik özelleştirilmiş egzersizler yapılır.

Çocuğun daha rahat yutması için çeşitli pozisyon ve yutma stratejiler uygulanır.

Çocuğun yutmasının güvenli ve kolay olması için farklı kıvamdaki yiyecek ve içecekle beslenmesi sağlanır.

İlk Yayın Tarihi: 22 Ocak 2017 @ 20:02

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
149.50 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
149.50TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
5