Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 16 Saniye
Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor.
Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin için stresi azaltacaktır.
Çünkü ebeveynlerini tartışırken veya kavga ederken görmek çocukların beyin gelişimine etki edebilir. İşte çocukların önünde tartışırken aklınızda bulundurmanız gerekenler;
tartismak6
Aile içi şiddet yaşanan evlerde büyüyen çocukların daha depresif olmaları yeni bir haber değil. Ama yeni araştırmalar göstermektedir ki yüksek derecede ebeveyn anlaşmazlığına veya fiziksel istismara maruz kalan çocukların beyinlerinde, savaşa katılan askerlerin beyninde görülen etkinin benzeri yaşanmaktadır. Eviniz gürültü patırtı içinde olmasa dahi eşinizle aranızda yaşanan sıradan anlaşmazlıklar bile ufaklığınız için stresli olabilir. Uzmanlar ise, çocukların yaşadığı bu stresin yeterince şiddetli olması halinde çocuğun beyin gelişiminde fark edilir derecede etkisi olduğunu belirtirler.
Duygularımızı çocuğumuza çaktırmamak için yüzümüzde beliren tüm stres belirtilerini yok edemeyeceğimize göre eşinizle aranızda anlaşmazlık olduğunda ne yapmanız gerekiyor?
Tabi ki tartışacaksınız!… Çünkü kimi durumlarda tartışmak kaçınılmaz hale gelebiliyor. Ama herkesin iyiliği için doğru tartışmayı bilmek gerekiyor.

İçinizdekileri Dökün
Sinirinizi ve hayal kırıklığınızı çocuklarınızın hatırına içinize atıp susmanız uygulanacak en iyi yöntem değildir. Uzmanlar “konuşulmayan gerginliklerin” tartışmak veya kavga etmekten daha stresli olduğunuzu ifade ederler. Çünkü çocuklar, sizin eşinizle konuşmadığınız zaman arada oluşan boşlukları fark eder ve bunları kendileri doldururlar. Bunu yaparken de hayal güçlerinin ucu bucağı yoktur ve gerginliğin asıl sebebinden çok daha ürkütücü şeyler düşleyebilirler. Dolayısıyla “sessizlik” dönemine geçmeden önce konuları ele almak çok daha sağlıklıdır.

Adil Savaşın, Örnek Olun
Çocuklarınız kendi paylarına düşen didişmeleri oyun parkındaki kum havuzunda veya kaydırak sırasında zaten yaşayacaklar, o yüzden kendi tartışmalarınızı çocuğunuza bir eğitim aracı olarak kullanabilirsiniz. Doğru davranışlar için örnek olun; küçük düşüren sözler söylemekten çekinin, duygularınızı açıkça ifade edin ( “kendimi çok yıpranmış hissediyorum çünkü…” gibi) ve ellerinize hakim olun.

Faydalanın
Çocuklar önünde tartışmak onlara önemli bir hayat dersi kazandırabilir: “İnsanlar fikir ayrılıkları yaşasalar da bir arada olmayı sürdürebilirler. Anlaşmazlıklar ilişkilerin sonu demek değildir.” Bu konuda çocuğunuzla konuşun, ona “Anne ve baba zaman zaman tartışabilir ama biz birbirimizi ne olursa olsun seviyoruz ve bunların üstesinden geleceğiz.” diyerek durumu açıklayın.

Barışın
Eğer çocuklarınız kavgayı gördüyse, barışmayı görmelerini de sağlayın. Ama çocukların hatırı için kendinizi yapay bir barışmaya zorlamayın, çünkü çocuklar bu davranışınızı da sizden kapabilirler.

Çocuğunuzun Stres Belirtilerine Karşı Duyarlı Olun

tartismak1

Çocuklar da, yetişkinler gibi, endişelerini farklı şekillerde gösterirler: Bazıları çatışmayı duyduklarında veya hissettiklerinde gözlerini kapayarak, kulaklarını tıkayarak veya odalarına kaçarak kendi kabuklarına çekilirler.

Bazıları evde veya okulda duygularını tamamen dışa vururken, bazıları ebeveynlerinden birini korumaya ve savunmaya geçer. Çocuklar yaşanan bu çatışmalara alışmak yerine, zaman içinde bu duruma daha az dirençli hale gelirler. Baş ve karın ağrıları veya aşırı yemek gibi ipuçları sizin kavgalarınızın onu etkilediğinin belirtileri arasındadır.

 

tartismak5Bebeklik ve Erken Çocukluk

Bu yaş aralığındaki çocuklar sizin ses tonunuza ve vücut dilinize olduğu kadar konuşmanın altında yatan duygusal akıntıya da ayarlıdırlar. Siz eşinizle hararetli bir şekilde ülkenin gündemini tartışıyor olsanız bile, çocuğunuz sadece en sevdiği iki insanın birbirine bağırdığını duyumsar.

Kendinizi bunu yaparken yakalarsanız yavaşlayın ve sesinizi alçaltın. Ailecek birbirinize sarılın, gülümseyin ve çocuğunuzun gözünün içine bakarak “Her şey yolunda! Annen ve baban hala birbirini çok seviyor” deyin.

 

tartismak7Okul Öncesi

Bu yaş aralığındaki çocuklar anlaşmazlığın kendilerinden kaynaklandığını düşünebilirler. Evet, suçlanmayı olabildiğince göz ardı ederler ama arka planda daha büyük gelişimsel şöyle bir güç vardır: “Daha düşsel bir algıyla yönetilirler ve evrenin merkezinde olduklarını düşünürler.”

,Bundan dolayı “Eğer ablamın kafasına vurmasaydım annemle babam birbirine bağırmıyor olurdu” diye çıkarımlarda bulunabilirler. Sizin yapacağınız ise öyle olmadığını onlara açıklamak olmalıdır.

 

tartismak4Okul Dönemi Çocukları

5-6 yaşın üzerindeki çocuklar zaman zaman en kötüsünü düşünürler ve tartışmalar çözülmezse akıllarına gelen ilk şey ebeveynlerinin boşanacağı olur. Uzmanlar, yüksek düzeyde çatışmanın yaşandığı evlerdeki çocukların anksiyeteye, depresyona ve uyku düzensizliğine maruz kaldıklarını belirtirler. Okullarında ise dikkatini toplamada ve arkadaşlarıyla geçinmede zorluk yaşayabilirler.

Bir tartışmayı “Hiç sorun yok!” diyerek paspas altı etmek yerine anlaşmazlığı kabul edin ve eğer mümkünse nasıl çözüleceğini de bildirin. Eğer henüz bir çözüm yoksa bile varmış gibi yaparak çocuğunuzu  yanlış yönlendirmeyin ve ona bazen sorunların çözmeye çalışmanın bile ailedeki herkes için faydalı olduğunu açıklayın.

 

İlk Yayın Tarihi: 26 Eylül 2014 @ 15:39

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

6 “Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?” yorumu;

Bebek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler · 16 Ağustos 2015 at 15:49

[…] olmasını sağlayacak olsa da, disiplin gerektirir. Aniden sütten kesme ise bebeğinizin aç ve mutsuz olacağı bir kaç güne neden olacak olsa da, kademeli yöntemden daha kısa […]

Çocuklar Üzerinde Yüksek Derecede Etkili Ebeveyn Alışkanlıkları · 16 Nisan 2015 at 16:24

[…] bir değişiklik olmadı. Her şeyi çocuklarımız için yapıyoruz. Dolayısıyla eski eşimle anlaşamıyor olmamız bir seçenek değil. Hala ailecek gezilere, tatillere çıkıyoruz. Çocuklarımız […]

Yorgun Anneler · 23 Ocak 2015 at 16:10

[…] diğer çocuklarla kavga ederken ya da bir şey istediğinde olmadığında onları yatıştırmaya çalışırken? Bütün […]

Gebelik ve Hipertansiyon · 9 Ocak 2015 at 21:07

[…] hipertansiyondur. Gebelerin yaklaşık %12-22 sinde saptanır. Oluşması halinde oldukça dikkatli olunması gereken hipertansiyon gebelikte sürekli kontrol altında tutulması gereken bir […]

Kabak Püresi | Bebek Püreleri · 8 Ocak 2015 at 16:14

[…] çeşitlilik ekleyin: Kabak püresini, biraz fazla hazırlarsanız, hem bütün ailenin yiyebileceği bir çorba olarak hem de bebeğin seveceği bir mama olarak kullanabilirsiniz. Biraz […]

Yeni Gıdalara Başlarken | Bebek İçin Yeni Gıdalar · 5 Ocak 2015 at 14:17

[…] Bu bebeğinizin hoşuna gidecektir. Ancak bebeklerde yeni gıdalara başlarken bazı konulara dikkat etmeniz […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0