Besin Zehirlenmeleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 57 Saniye
Besin Zehirlenmeleri

Günümüzde besin zehirlenmeleri geçmişe nazaran daha sık görülmektedir. Genellikle dışarıdan beslenildiğinde daha sık görülen besin zehirlenmeleri, evlerde hazırlanan yiyeceklerin yanlış hazırlanış ve saklanış şekillerine bağlı olarak da görülebilmektedir.

<

Besin Zehirlenmeleri Nedenleri

1. Besinin yapısında bulunan toksik (zehirli) maddeler (mantar)
2. Besine bulaşan mikroplar
3. Besinin saklandığı kabın yapısında bulunan ağır metaller (bakır, çinko)
4. Besinlerin bozulmaması için eklenen aditifler (monosodyum glutamat)

Hangi besinler zehirler?

Mantar, et ürünleri (et, tavuk, balık, yumurta), süt ürünleri (süt, pasta, krema, dondurma, tereyağı), çeşitli konserveler, kirli sular ve akla gelebilecek her türlü besinler zehirlenmeye neden olabilir

Zehirlenme belirtileri nelerdir?

Bozuk gıdanın yenmesinden bir süre sonra; kusma, ishal, karın ağrısı, bazen ateş besin zehirlenmesini akla getirmelidir. Ailede veya okulda birçok kişi, aynı anda zehirlenebilir. Mantar zehirlenmeleri, 6-18 saat sonra belirti verebilir.

Besin Zehirlenmelerini Önleme Yöntemleri

1. Sadece kültür mantarı yenmelidir. Ya da mantarın zehirsiz olduğundan emin olunmalıdır. Kırda veya ormanda toplanılan mantarlar zehirli olabilir. Çok küçük bir parçası bile zehirleyip öldürebilir.

2. Yiyecekler oda ısısında bekletilmemelidir. Ya 60 derecenin üzerinde, ya da 4 derecenin altında tutulmalıdır. Yemek yeniden ısıtıldığında, ısıtma işlemi tam ve çabuk yapılmalıdır.

3. Besinle uğraşanlar, temizliğe özen göstermelidirler. Deri, göz, solunum ve sindirim sistemi hastalığı olanlar, besin işinde çalıştırılmamalıdır.

4. Yiyecekler tutulmadan önce, eller sabunlu su ile iyice yıkanmalıdır.

5. Etrafta, karasinek bulunmamalıdır.

6. Tüm yemekler, özellikle et, tavuk ve yumurta çok iyi pişirilmelidir.

7. Evde konserve yaparken, sebzeler, en az 10 dakika kaynatılmalıdır. Bu besinler tüketilmeden önce, 10 dakika daha kaynatılmalıdır. Şişmiş konserve kutuları, imha edilmelidir.

İnsan hayatını tehlikeye sokacak boyutlara çıkabilen besin zehirlenmelerinden korunmak için yukarıdaki önlemleri mutlaka dikkate almalıyız.

 

Ayrıca Bakınız :

Çocuklarda Zehirlenmeler

İlk Yayın Tarihi: 28 Ekim 2013 @ 10:52

2 “Besin Zehirlenmeleri” yorumu;

Gizli Sebzeli Makarna · 14 Nisan 2015 at 16:34

[…] domatesleri ve tereyağını ekleyerek 2 dakika soteleyin. Konserve domatesi ve sebze suyunun yarısını ilave edin. En sonunda kalan sebze suyunu, şekeri, […]

Bebekler için Hindi · 31 Aralık 2014 at 21:19

[…] Çeşitlilik Katın: Bazı bebeklerin en sevdiği besin kayısı, erik, elma, balkabağı ve tatlı patates gibi sebze ve meyve püreleridir. Hindi eti, bu […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
159.50 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
159.50TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
5